12.11.17

ΔΕΗ

Διαδικασία εξπρές στις προσλήψεις 
των αρχαιολόγων μέσω...ΔΕΗ

Παρά το σάλο που έχει προκληθεί άμεσα προχωρούν οι προσλήψεις 2.338 εργατών κι αρχαιολόγων μέσω της ΔΕΗ με υπουργική απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου

Την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια η πρώτη προκήρυξη για τις 240 θέσεις και μάλιστα ολοκληρώνεται άμεσα, καθώς οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να κατατίθενται έως αύριο Παρασκευή 28 Απριλίου. Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες είχε έχει προκληθεί από την γνωστοποίηση της απόφασης για προσλήψεις 2338 ατόμων -κυρίως αρχαιολόγων και ειδικευμένων εργατών, αλλά και συντηρητών αρχαιοτήτων και αρχιτεκτόνων-μηχανικών κ.ά.- για τις προγραμματισμένες ή έκτακτες αρχαιολογικές εργασίες που προκύπτουν στο πλαίσιο της τρέχουσας δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. για την εξόρυξη πρώτων υλών (κυρίως λιγνίτη) στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό των προσληφθέντων που ως έκτακτοι απασχολούμενοι  (με συμβάσεις 8 μηνών) πληρώνονται από τους αναδόχους των έργων.

-Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις εκτείνονται σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα όπου υπάρχουν εκτεταμένα υπολείμματα κυρίως νεολιθικών οικισμών. Κύριος του έργου είναι η ΔΕΗ, όπως λέει το υπουργείο  η οποία και αναλαμβάνει τη σχετική χρηματοδότηση σύμφωνα με τον (σχετικό) αρχαιολογικό νόμο. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο μεγάλος αριθμός προσωπικού που απασχολείται στις συγκεκριμένες ανασκαφικές εργασίες, δικαιολογείται αφενός λόγω των εκτεταμένων προς απόδοση χώρων, και αφετέρου λόγω του συντομότατου χρονικού διαστήματος που έχει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων στη διάθεσή της. Οπως επίσης αναφέρεται, οι περιοχές των ορυχείων καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα, όπου έχουν εντοπιστεί και εντοπίζονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Δεν αναφέρεται όμως περισσότερο συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα ευρήματα που «υπαγορεύουν» έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσλήψεων.

-Στις ανασκαφές της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα θα εργαστούν 319 αρχαιολόγοι,  1.840 εργάτες, ειδικευμένοι και μη εργατοτεχνίτες, 39 αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, μηχανικοί δομικών έργων, 55 συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και 85 διοικητικοί υπάλληλοι, λογιστές, σχεδιαστές, προγραμματιστές, φύλακες εργοταξίου.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο αιτιολογικό η υπουργική απόφαση εγκρίνεται έχοντας υπόψη «το γεγονός ότι η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του προσωπικού δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης».


Γιατί πληρώσαμε ακριβότερα τους 
τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ 

Αγανακτισμένοι καταναλωτές που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, διαμαρτύρονται για υπέρογκες αυξήσεις στις χρεώσεις για το ρεύμα που κατανάλωσαν. Οι διαμαρτυρίες αυτές είναι απολύτως δικαιολογημένες, αφού τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και οι άλλες χρεώσεις που συνοδεύουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, "τιμωρούν" τους καταναλωτές που στη διάρκεια του χειμώνα αύξησαν την κατανάλωσή τους καθώς έκαναν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για να θερμανθούν.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες, συγκριτικά με την αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λογαριασμοί του ρεύματος κρύβουν "παγίδες” για όσους καταναλώνουν πολύ ρεύμα.  Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπου συνήθως προσφέρονται κίνητρα στους πελάτες για μεγαλύτερη κατανάλωση η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερες πωλήσεις.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ ωστόσο αυτό δεν ισχύει και όποιος καταναλώνει περισσότερο ρεύμα βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσανάλογα υψηλές χρεώσεις. Η... "τιμωρητική” διάθεση απέναντι στους μεγαλύτερους πελάτες έγινε αντιληπτή από χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι στους προηγούμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ήρθαν αντιμέτωποι λογαριασμούς σοκ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι τελευταίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί έφτασαν να είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τους λογαριασμούς του τελευταίου 4μηνου.Γιατί συνέβη αυτό; Οι λόγοι είναι δύο:

-Πρώτον το τιμολόγιο της ΔΕΗ:
Το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι κλιμακωτό και μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες (kWh) η χρέωση είναι 0,0946 € / kWh ενώ όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,10252 €/kWh.
Έτσι για παράδειγμα οι 1999 kWh στο τετράμηνο θα χρεωθούν: 189,1 €.
Οι 2001 kWh θα χρεωθούν: 205,1 €.
Διαφορά για μόλις 2 kWh: 16,00 €.

-Δεύτερον οι χρεώσεις ΥΚΩ:
Η χρέωση ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση. Έτσι μέχρι τις 1600 kWh, η χρέωση είναι 0,00699 €. Από τις 1601 έως τις 2000 kWh η χρέωση ανεβαίνει στις 0,0157 €. Από τις 2001 έως τις 3000 kWh η χρέωση πάει στα 0,03987 € ενώ πάνω από 3000 kWh η χρέωση είναι 0,0448 €. Εδώ έχουμε δηλαδή ακόμη μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις:
Έτσι για παράδειγμα οι 1600 kWh θα χρεωθούν ΥΚΩ: 11,6 €. Ενώ οι 1601 kWh θα χρεωθούν ΥΚΩ: 25,1 €. Διαφορά: 13,50 €.
Οι 1999 kWh θα χρεωθούν ΥΚΩ: 31,243 €
Και οι 2001 kWh θα χρεωθούν ΥΚΩ: 79,77 €
Διαφορά για μόλις 2 κιλοβατώρες: 48,5 €.


Πλήρωσαν ακριβά την ηλεκτρική σόμπα

Εάν υποθέσουμε ότι ένας καταναλωτής το Νοέμβριο είχε κάψει 1999 κιλοβατώρες και στο επόμενο τετράμηνο αύξησε κατά μόλις 2 κιλοβατώρες την κατανάλωσή του, πλήρωσε αυτές τις δύο κιλοβατώρες 64,5 € ακριβότερα (αύξηση κόστους ρεύματος και αύξηση ΥΚΩ).

Επειδή στην πράξη οι διαφορές στην κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερες, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί πραγματικά σόκαραν όσους τους έλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νοικοκυριού 4μελούς οικογένειας σε πολυκατοικία που δεν είχε κεντρική θέρμανση λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις οφειλές κοινοχρήστων που αντιμετωπίζουν πολλές πολυκατοικίες. Το Νοέμβριο το συγκεκριμένο νοικοκυριό είχε κατανάλωση 1159 κιλοβατώρες και 386 κιλοβατώρες νυκτερινό, με το συνολικό κόστος για το ρεύμα (προμήθεια και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) να ανέρχεται στο τετράμηνο Ιούνιος – Οκτώβριος σε 215 €.

Το ίδιο νοικοκυριό καθώς αύξησε την κατανάλωσή του λόγω θέρμανσης με κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες έφτασε στις 2102 κιλοβατώρες και στις 623 το νυκτερινό. Το συνολικό κόστος εκτινάχθηκε στα 483 € (αύξηση κατανάλωσης 81,3%, αύξηση λογαριασμού ρεύματος 124%).
Σημειώνεται ότι για χιλιάδες νοικοκυριά η χρήση του ρεύματος ως μέσου θέρμανσης αποτελεί αναγκαστική επιλογή καθώς οι καυστήρες σε πολυάριθμες πολυκατοικίες παραμένουν κλειστοί εδώ και χρόνια.

Με δεδομένο λοιπόν ότι φέτος το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είχαμε δριμύ ψύχος, η ανορθολογική, πλην αναγκαστική, χρήση του ρεύματος ως υποκατάστατου του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, προκάλεσε την εκτίναξη στα ύψη των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Το παράδοξο των ΥΚΩ

Κατά την πρόσφατη ακρόαση της ΡΑΕ στη Βουλή, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, παραδέχθηκε ότι είναι άδικος ο επιμερισμός των ΥΚΩ καθώς μάλιστα η χρέωση δεν είναι κλιμακωτή αλλά εάν κάποιος καταναλωτής ξεπεράσει το όριο αυτόματα χρεώνεται την μεγαλύτερη κλίμακα από την πρώτη κιλοβατώρα. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη χρέωση, κάτι βεβαίως που ουδόλως ενδιαφέρει τους χιλιάδες καταναλωτές που καλούνται σήμερα να πληρώσουν τη φουσκωμένη χρέωση ΥΚΩ του φετινού χειμώνα. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι η ΔΕΗ ζητεί η χρέωση αυτή να αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι  τα κόστη πετρελαίου έχουν μειωθεί δραστικά. Εάν γίνει ο σωστός έλεγχος και η αποτίμηση των στοιχείων, κανονικά με τη δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει τα ΥΚΩ να μειωθούν, εκτιμούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.
πηγή: capital.gr


Reuters: Το 40% των Ελλήνων 
δεν πληρώνει λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες, καθυστερούν -λόγω της κρίσης- να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας ανέφερε το Reuters σε άρθρο του.Το πρακτορείο, σε άρθρο του με τίτλο «Greece’s dark age: How austerity turned off the lights» (Ο σκοτεινός αιώνας της Ελλάδας: Πώς η λιτότητα κατεβάζει τους διακόπτες», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα.

Όπως αναφέρει, το ποσοστό αυτό του 40% που αδυνατεί να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να υπάρχουν 2,6 δισ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς. Όπως τονίζει παράλληλα, υπάρχει μεγάλη έξαρση των κλοπών ηλεκτρικού ρεύματος (έφτασαν στις 10.600 πέρσι από 4.470 το 2012) από τις οποίες η ΔΕΗ χάνει 500-600 εκατ. ευρώ έσοδα τον χρόνο. Το άρθρο το υπογράφουν δύο ελληνίδες δημοσιογράφοι και για τα στοιχεία επικαλούνται εκτίμηση διοικητικού στελέχους της εταιρείας.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, ορισμένοι καταναλωτές χρησιμοποιούν κόλπα για να κλέψουν τη ΔΕΗ, με πιο δημοφιλή τη μέθοδο του μαγνήτη, με τον οποίο επιβραδύνονται τα ρολόγια-μετρητές της εταιρείας. Μάλιστα, τονίζει ότι για τα νοικοκυριά που τους έχουν κόψει το ρεύμα, οι ακτιβιστές του κινήματος «Δεν πληρώνω» έχει αναλάβει τις επανασυνδέσεις. Το πρακτορείο υπενθυμίζει ακόμα ότι οι προβλέψεις της επιχείρησης για επισφαλείς απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 453 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016 έναντι 690,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2017, αρ. φύλλου 

Σχετικά: ΟΔΟΣ: Εκείνος & Εκείνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ