30.10.17

ΟΔΟΣ: «Οι γενιές που έφυγαν και αυτές που έρχονται»


ΟΔΟΣ Μεγάλη Πέμπτη 13.4.2017 | 881

Αγαπητή ΟΔΟΣ, πάλι βιάστηκα.

Όχι δεν είναι ότι έσπευσα να σου γράψω. Απλά, βιάστηκα να χαρώ. Διάβασα βλέπεις, την περασμένη Παρασκευή, παραμονή της Αναστάσεως του Λαζάρου, το Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, και είχα χαρεί. Και κάτι περισσότερο: Είχα ενθουσιασθεί: Μέγας είσαι Κύριε –σκέφθηκα. Δηλαδή τι σκέφθηκα, σχεδόν αναφώνησα! Έγινε πάλι θαύμα: Ο Δήμος Καστοριάς,  «εξωστράφηκε»! Ο Γίγας ξύπνησε! Αποφάσισε επιτέλους να μας υπερασπιστεί, την  Καστοριά, έναν-έναν χωριστά και όλους μαζί, όπως λένε, – όταν δεν τα πολυπιστεύουν αυτά που λένε.

Διάβασα βλέπεις το Ψήφισμα, χωρίς να προσέξω τον τίτλο, ούτε τις πρώτες σειρές, για να είμαι πιο συγκεκριμένος και ακριβής. Κι’ όμως έσπευσα να πανηγυρίσω. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, πανηγύρισα διότι το δημοτικό μας συμβούλιο τάδε έφα:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
-Να εκφράσει την πεποίθησή του, ότι η υπεράσπιση των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών αποτελεί υποχρέωση προς τις γενιές που έφυγαν και καθήκον προς αυτές που έρχονται.
-Να δηλώσει ότι η γη, το νερό, ο ορυκτός πλούτος και η ενέργεια, είναι αγαθά που άμεσα συνδέονται με την βιωσιμότητα της περιοχής μας και του κράτους.
-Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση ξεκάθαρες θέσεις και όχι μνημονιακές δεσμεύσεις, γραφειοκρατικής συσκότισης, που ορθώνουν αδιέξοδα, και να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα

Χαράς Ευαγγέλια. Εδέησε γαρ, το δημοτικό μας το συμβούλιο, ο ανώτατος εκφραστής της βούλησης του λαού της Καστοριάς να δηλώσει την πεποίθηση του –για βεβαιότητα του ουδείς (ακόμη) λόγος– ότι η υπεράσπιση, λέει, των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, λέει,  αποτελεί, λέει, υποχρέωση προς τις γενιές που έφυγαν και καθήκον προς αυτές που έρχονται! Μεγαλόπνοο, ευρηματικό και τι σπάνιο. Πώς το σκέφθηκαν; –αναρωτήθηκα.

Κι’ όμως όσα άκουγα ήταν αλήθεια. Δεν με γελούσαν τα μάτια και οι αισθήσεις μου.  Δεν ήταν αυτές οι σοφές αράδες, απλές κουβέντες σε δελτίο ειδήσεων της λατρεμένης μας ΕΡΤ. Δεν ήταν ούτε κάποια στιγμιαία παραίσθηση από την εντατική νηστεία.  Ναι! Ο Δήμος Καστοριάς, επιτέλους εξήγγειλε την σωτηρία της Γούνας, την Σωτηρία της Λίμνης μας, την Αρχιτεκτονική Σχολή και ανακοίνωνε έναρξη ερευνών για εξορύξεις ορυκτών! Καθόμαστε πάνω σε κοιτάσματα.  Έτσι νόμισα.

Ήταν ολοφάνερο: η Καστοριά εσώθη. Έτσι πίστεψα. Ποτέ πια δεν θα οδηγούσα σε αγροτικούς δρόμους αφρικάνικης σαβάνας σαν αυτούς της Καστοριάς, που μοιάζουν με τους δρόμους του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ποτέ σε δρόμους με κρατήρες! Ποτέ σε τέτοια πεζοδρόμια και η ενέργεια, ναι η ενέργεια θα σκόρπιζε άφθονα και πάλι το φως. Η Καστοριά θα γίνονταν από πανέμορφη, πανεμορφότερη.

«Τι σου κάνει το αίσθημα του καθήκοντος», σκέφθηκα παρόλο που όλη αυτή η ανάπτυξη, που θ’ έρχονταν σαν την τελετουργία της Άνοιξης, και όλος αυτός ο σεβασμός, ίσως να μην αφορά εμένα που ανήκω στην παρούσα γενιά, αλλά αποκλειστικά τις γενιές που έφυγαν και αυτές που θα έλθουν, όπως αναφέρεται στο Ψήφισμα. «Δεν πειράζει» σκέφθηκα.

Αξίζει η θυσία μου αυτή, αν είναι να τεθεί μπροστάρης ο Δήμος σε πάλης ξεκίνημα νέους αγώνες. Διότι το Ψήφισμα το έγραφε καθαρά: Απαιτούσε! Ναι ο Δήμος μας αποφάσισε να απαιτήσει, και όχι να επαιτεί, από την Κυβέρνηση. Και μάλιστα «να απαιτήσει από την Κυβέρνηση ξεκάθαρες θέσεις και όχι μνημονιακές δεσμεύσεις, γραφειοκρατικής συσκότισης, που ορθώνουν αδιέξοδα, και να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα». «Super» φώναξα! Τώρα θα μπει επιτέλους κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Λίγες κουβέντες, σταράτα λόγια! Τρέμε Κυβέρνηση. Ο Δήμος Καστοριάς (θα) απαιτούσε!

Και έσπευσα να διαδώσω τα καλά νέα. Περιχαρής. Μόνο που σε 5-10 λεπτά έγινα περιλυπής. Απαρηγόρητος δηλαδή κι’ ακόμη χειρότερα. Αισθάνθηκα UFO, που λένε στην νεοελληνική. Ψεκασθείς, όπως στην πολιτική. Ολύμπιος στην γλώσσα των αδελφών μας που ομνύουν στον Δία και τον Ποσειδώνα και τα άλλα παιδιά που λέγαμε επί Γκάλη και Γιαννάκη. Διότι μου ψιθύρισε κάποιος, ότι παρεξήγησα. Ότι αδίκως χάρηκα. Όχι δεν ήταν αλήθεια το όνειρο. Ο Δήμος Καστοριάς δεν εξέδωσε (το) Ψήφισμα για τα μας, αλλά για τους άλλους. Όχι! Τα ωραία και γενναία αυτά λόγια, η σοφία, πυγμή και η αποφασιστικότητα δεν ήταν για την Καστοριά, αλλά για το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα, και όπου υπάρχουν εργοστάσια της ΔΕΗ, συνεπώς με λίγα λόγια για Κοζάνη και Φλώρινα!


ΟΔΟΣ Μεγάλη Πέμπτη 13.4.2017 | 881


Και σαν να μην έφθανε η τόση εξωστρέφεια ανακάλυψα ότι με το ψήφισμα εξουσιοδοτήθηκε ο ίδιος ο κ. δήμαρχος Καστοριάς, ο κ. Ανέστης Αγγελής, να εγκαταλείψει τις ευθύνες, σκοτούρες και τα βάσανα του πόστου του και να λάβει μέρος, «να παραστεί ο Δήμαρχος Καστοριάς, σήμερα 07 Απριλίου 2017, στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα». Έτσι έγραφε το ψήφισμα. Με ρίγη συγκίνησης, διαπίστωσα ότι και τα περισσότερα ΜΜΕ και οι εφημερίδες μας, όλοι είχαν καταλάβει σωστά! Υμνούσαν τον δήμαρχό μας όπως και τον αντίστοιχο του Άργους του Ορεστικού που όρθωσαν το ανάστημά τους!

Το είπε και το έκανε το άλμα ο Δήμος της Καστοριάς μας – προσπάθησα να δικαιολογηθώ. «Αφού τέλειωσε με την υπεράσπιση της Καστοριάς» και ολοκλήρωσε τις απαιτήσεις του στην Κυβέρνηση για τον τόπο, ανασήκωσε τα μανίκια του ο Δήμος μας, να κλείσει και καμμιά λακκούβα στην Πτολεμαΐδα, να μην χάσουν την δουλειά τους, μαζί με τους εναερίτες και τους μεροκαματιάρηδες της ΔΕΗ και οι αεριτζήδες της ΔΕΗ. Να συνεχίσω να πληρώνω την λατρεμένη και προπαντός αντικειμενική ΕΡΤ με την ΔΕΗ!! Ομού και δια παντός και απαξάπαντος που λένε.

Αφού άνοιξε τις πύλες στην Αρχιτεκτονική, ως δια μαγείας ο Δήμος μας, αφού εξέδωσε Ψήφισμα για την Καστοριά πρώτα, ήλθε η ώρα να ανταποδώσει ευγενικά στην Φλώρινα και την Κοζάνη τα δικά τους ψηφίσματα για την Αρχιτεκτονική, την Γούνα, τα  Μνημεία της Καστοριάς! Για την ανεργία! Ναι, οι καλοί μας γείτονες θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τον πλούτο του υπεδάφους τους, και εμείς προστρέξαμε αρωγοί.

Κι’ όμως –να δεις– που αν τους ρωτήσεις όλους αυτούς που ψήφισαν το θρυλικό Ψήφισμα για να μείνει η ΔΕΗ του Κράτους, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, θα σου απαντήσουν ότι η λίμνη δεν είναι της Καστοριάς, αλλά αν δεν ανήκει στα χωριά της και την Ορεστιάδα ανήκει στις πλατύκες της, το βουνό δεν είναι της πόλης, αλλά της Διεύθυνσης Δασών, το Νοσοκομείο του νομού, το νερό της Κορομηλιάς, το αεροδρόμιο του Άργους και επιπλέον ότι οι Καστοριανοί που κάποτε αγωνίζονταν να μη φύγει η Γούνα από το φανάρι, ήταν οπισθοδρομικοί, άξεστοι, σωβινιστές και άλλα πολλά κοσμητικά. Ενώ τώρα, που παλεύουν στην Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο στην Φλώρινα και την Κοζάνη να μη χάσουν τα προνόμια τους, ούτε τον περίφημο πόρο τοπικής ανάπτυξης, το κάνουν από φιλοπατρία και φιλαλληλία.

Έτσι εξηγείται, σκέφθηκα, που η πόλη της Καστοριάς, ο Δήμος για την ακρίβεια συγκινημένος και με το συγκινητικό Ψήφισμα ανά χείρας, βάλθηκε να σώσει την ΔΕΗ. Μόνο του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου σε στυλ «μη παρακαλώ σας μη λησμονείτε την χώρα μου», «παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδιά μας, γιατί το άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας», «βγήκαν στην πόλη οι οχτροί», μόνο μ’ αυτά τα σοφά συγκρίνεται το Ψήφισμα.

Όμως τίποτε δεν άλλαξε. Μετέβησαν οι πληρεξούσιοί μας, βροντοφώναξαν για το δίκιο της ΔΕΗ – ποτέ δεν αντιλήφθηκα να εκδώσουν κανά Ψήφισμα για τους άεργους της Καστοριάς, πέρασαν οι μέρες και δεν έγινε η Κοσμογονία. Το Σάββατο του Λαζάρου, διαδέχθηκε η Κυριακή των Βαΐων, και ο Γολγοθάς έμεινε απαράλλακτος.


ΟΔΟΣ Μεγάλη Πέμπτη 13.4.2017 | 881
Μετανάστης στην Λέσβο (πριν έναν χρόνο ακριβώς),
απειλούσε να αυτοκτονήσει σε στύλο της ΔΕΗ.


Έτσι σου γράφω περιλυπής, περιθρηνής, περιθωριοποιημένος, περίεργος για την περίπτωσή της πλάνης μου. Επέστρεψα στο πόστο μου. Κλείστηκα στον εαυτό μου, βυθίστηκα στην σκέψη μου. Έκανα λάθος. Ο Λάζαρος δεν είχε αναστηθεί, η Καστοριά άξιζε τον Γολγοθά διαρκείας της.

Οι δρόμοι διαλυμένοι, τα πεζοδρόμια άθλια, η ανεργία στα ύψη. Η Γούνα στα Τάρταρα, η αγορά σε χειμερία νάρκη, τίποτε να μη γίνεται, αλλά ο Δήμος μας μπροστάρης στον αγώνα. Να μη πέσει το μαύρο στην ΔΕΗ των σκανδάλων, όπως είχε πέσει το μαύρο στην ΕΡΤ. Και εδώ που τα λέμε κάποιο δίκιο το είχε ο Δήμος μας να στείλει ολόκληρο τον δήμαρχό μας εκεί.

Όχι τίποτε άλλο. Γιατί αν είναι να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, πέσει το «μαύρο» της ΕΡΤ και εδώ, αν είναι να αρχίσουμε να μετράμε τους νεκρούς της ΔΕΗ – όπως του νεκρούς της ΕΡΤ επί της επαράτου Σαμαροβενιζελικής κυβέρνησης- και προπαντός, αντί να ανέβουν στα κάγκελα να γίνουν εναερίτισσες της Καρδιάς, του Αμυνταίου, του Αγίου Δημητρίου κ.ο.κ., και πάλι την Ραχήλ την Μακρή, ή την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ειδικά τώρα που έκαναν και από ένα κόμμα η κάθε μια, ας είναι, ας πάει ο δήμαρχός μας.  Να επιδώσει το Ψήφισμα: Ναι, όχι άλλοι άνεργοι στην Καστοριά. Λαός ενωμένος, ποτέ ψεκασμένος.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017, αρ. φύλλου 881

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος30/10/17

    Τελείως ψεκασμένοι είμαστε τελικά!!!
    Γι' αυτό πάει μπροστά η Κοζάνη, κι όλη η Δυτική Μακεδονία, πλην Καστοριάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ