11.9.18

ΟΔΟΣ: Ο Χονδρός και ο Λιγνός



ΟΔΟΣ 26.4.2018 | 933


Οι παραιτήσεις ορισμένων μελών του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά μελών του πλειοψηφικού συνδυασμού «Ανατροπή-Δημιουργία» του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδώρου Καρυπίδη, με αφορμή την πρόοδο των διαδικασιών για την μερική πώληση ποσοστού μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία (και όχι μόνο) αποτελεί κομβικό πολιτικό γεγονός.

Με μια πρώτη ματιά ο θόρυβος των παραιτήσεων ελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που διψά για τέτοιου είδους ζητήματα. Ωστόσο, παρά τα σωρευμένα προβλήματα που αφορούν όχι απλά στην λειτουργία και τον απολογισμό του έργου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην υπαρξιακή σκοπιμότητα του πλειοψηφικού συνδυασμού, γεγονός είναι ότι οι «απώλειες» με τις παραιτήσεις είναι για την ώρα τουλάχιστον περιορισμένες. Και πάντως λιγότερες απ’ αυτές που αντικειμενικά δικαιολογούνται από την σοβαρότητα των θεμάτων που σοβούν στο εσωτερικό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και λογικά θα αναμένονταν στο πολιτικό προσκήνιο νομών όπως της Κοζάνης και της Φλώρινας, ακόμη και σε επίπεδο βουλευτών.

Καθώς δείχνουν τα πράγματα, ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν θέση εσωτερικής διάσπασης – κυρίως στην πλειοψηφία του κ. Θεοδώρου Καρυπίδη. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι αφού η προφανώς συγκυριακή, χωρίς συγκεκριμένες αρχές και σταθερά θεμέλια, σύμπραξη του συνδυασμού «Ανατροπή-δημιουργία» δείχνει να μην αντέχει στις προκλήσεις και τον χρόνο. Αυτό ήταν φυσικό να συμβεί όπως και σε κάθε ανάλογο εγχείρημα που έχει τα στοιχεία προσοβιετικού επαναστατικού συμβουλίου.

Όμως, αν και η ΔΕΗ αποτελεί θέμα που αφορά το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της Δυτικής Μακεδονίας και όλες τις πτέρυγες του περιφερειακού συμβουλίου, δεν αποδεικνύεται η θρυαλλίδα όπως πολλοί υπολόγιζαν. Το γεγονός ότι εκτός από μέλη της πλειοψηφίας, παραιτήθηκε ακόμη και μέλος της μειοψηφίας υπό τον τέως περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Δακή και πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεώργιος Σβώλης, αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη η αναδιάταξη.

Ενώ η ανησυχητική περαιτέρω υποβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός του περιφερειακού συμβουλίου στο επίπεδο του Χονδρού και του Λιγνού , με τον κ. Παντελή Αργυριάδη τέως εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ["εδώ" και "εδώ"], που παραιτήθηκε από την θέση που τον είχε τοποθετήσει ο άλλοτε ευνοούμενός του κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, να αποδέχεται και να καθιερώνει κατ’ ουσία το σωματικό μέγεθος ως παράγοντα πολιτικού διαλόγου, κάνει τις προοπτικές πιο ζοφερές. Και πάντως σίγουρα πιο ρευστές. Όχι μόνο στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στον νομό Καστοριάς όπου ήδη καταγράφονται αντιδράσεις.




Γεώργιος Δακής: 

«Nτροπή σας. Είστε άθλιοι κι ανάξιοι. Και βέβαια, να παραιτηθούν, όσοι από την περιφερειακή αρχή στηρίζουν τα κόμματα ΣυΡιζΑ και ΑνΕλ, που σήμερα προωθούν αυτή την καταστροφική λύση της ΔΕΗ, σε αντίθεση όσων και οι ίδιοι είχαν ισχυριστεί και υποσχεθεί, στους πολίτες. Να παραιτηθείτε τώρα».


* * *


Το γεγονός αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι και για τα επόμενα χρόνια, έστω και μειωμένη (παρά τις απώλειες και στο επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας) θα διατηρηθεί η δυναμική της κίνησης του κ. Θεοδώρου Καρυπίδη, ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα είναι (ή δεν θα μείνει) ο ίδιος επικεφαλής. Καθώς όλα δείχνουν ότι υπάρχουν παράλληλοι βίοι, εντός της πλειοψηφικής ομάδας, και συνεκτικοί δεσμοί που σχετίζονται με τα καλά και τα ανταλλάγματα άσκησης της αυτοδιοικητικής εξουσίας.

Αλλά και το ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβίωσης, ενός ισχυρού πολιτικού ρεύματος, που δεν αφορά μόνο την Δυτική Μακεδονία, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα ρεύμα που συσπείρωσε αριστερούς, οπαδούς της λαϊκής δεξιάς, ακροδεξιούς, δυσαρεστημένους του παλαιού ΠαΣοΚ, αλλά και ακροδεξιούς. Αντισημίτες, ψεκασμένους, θεοκράτες κ.ο.κ., που δεν εξέλειπε, αλλά συνεχίζει να σοβεί και να διεκδικεί την ανατροπή και την δημιουργία που ευαγγελίζεται κάθε πολιτικός λόγος, ο οποίος εμπνέεται αποκλειστικά από την ιδεατή ηθική.

Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, ο προβεβλημένος κηρυγματικός λόγος που είχε λίγο απ’ όλα την περίοδο 2011 έως 2014, συσπείρωσε μεν χιλιάδες «ενωμένους και αποφασισμένους» σε μια υπόθεση πολιτικής ουτοπίας, πλην όμως, καθώς δείχνουν τα πράγματα, υπάρχουν ακόμη πολλοί, σε συνθήκες απόγνωσης, αποπροσανατολισμού και ανάγκης, που εξακολουθούν να πιστεύουν όχι απλά σε θαύματα, αλλά σε θαυματοποιούς.

Οι λόγοι των παραιτήσεων πάντως, όπως έχουν αναφερθεί στα σχετικά γραπτά κείμενα, περιλαμβάνουν αιτιάσεις που δεν αφορούν μόνο το θέμα της ΔΕΗ, έστω κι αν αποδεικνύεται η βασική αφορμή των παραιτήσεων των πέντε ["εδώ", "εδώ", "εδώ", "εδώ" και "εδώ"]

Ούτε αφορούν μόνο στο θέμα της (απίστευτης) ακόμη παράλειψης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας να συγκληθεί και να εκδώσει ψήφισμα για το ζήτημα της Μακεδονίας και της (όσης) πιθανότητας να υπάρξει συμφωνία για την ονομασία του γειτονικού κράτους, στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης που να περιέχει τον όρο ή παράγωγο της λέξης «Μακεδονία», κάτι που επέφερε σοβαρό πλήγμα στην θεσμική διάκριση της περιφερειακής ανεξαρτησίας.

Οι λόγοι των παραιτήσεων δεν περιορίζονται, ούτε στο ότι δεν εκδόθηκε ψήφισμα για την σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι τόσο καιρό στην Τουρκία· θύματα πολιτικής διαπλοκής.

Στην πραγματικότητα οι λόγοι των μέχρι τώρα παραιτήσεων, είναι λίγο απ’ όλα, και δικαιολογούν την άποψη ότι αποτυπώνουν τα εσωτερικά προβλήματα, που εμφανίζονται συνήθως αργά, κάθε ανάλογης κίνησης που συνθέτει ρεαλιστικά, ανατρεπτικά, ρομαντικά, ανιδιοτελή αλλά και ιδιοτελή κίνητρα.

Στο επίπεδο της Καστοριάς ως γνωστόν, παραιτήθηκαν από μέλη του συνδυασμού «Ανατροπή-δημιουργία» οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Σωκράτης Μπουρινάρης (ο οποίος υπέβαλλε και την παραίτησή του ως ειδικός συνεργάτης του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλο) ["εδώ"] και Ελισσάβετ Τσιλίδου ["εδώ"]. Οι παραιτηθέντες εγκαλούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα τον συνδυασμό τους  και τον κ. Θ. Καρυπίδη για εγκατάλειψη και αδιαφορία απέναντι στην Καστοριά.




Θεόδωρος Καρυπίδης: 

«Εμείς είπαμε ότι θα παραιτηθούμε αν θα υπάρξει πώληση. Πώληση σημαίνει ότι κάποιος πούλησε και κάποιος αγόρασε. Υπάρχει κάποιος που αγόρασε; Αν υπάρξει αγοραστής εμείς θα παραιτηθούμε!»


* * *


Παραιτήθηκαν με σοβαρές κατηγορίες ότι η πλειοψηφία στην Περιφέρεια λειτούργησε με ημέτερους, κλειστές θύρες σε λαό και μέλη του συνδυασμού, χωρίς αποφάσεις και κινήσεις ή διεκδικήσεις για ζητήματα φλέγοντα.

Κατηγορούν τον συνδυασμό τους, όχι μόνο διότι λειτουργεί χωρίς ανατροπή των παλαιών και αντιδημοκρατικών πρακτικών, χωρίς ανατροπή των αδιαφανών λειτουργιών, χωρίς ανατροπή στις παρεΐστικες και προσωποκεντρικές συμπεριφορές και πρακτικές, χωρίς ανατροπή σε όλα τα κακώς κείμενα της λειτουργίας ενός θεσμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ότι αντίθετα, όλα αυτά ίσως και να επιδεινώθηκαν. Μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί ότι ακόμη και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος δεν αφήνεται να ασκήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί τα καθήκοντά του.

Όλα αυτά είναι σημάδια και αποδείξεις ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν το τραίνο -ένα τραίνο που όμως ακόμη υπάρχει- και ότι νέες συμμαχίες θα αρχίζουν να ενσαρκώνονται από τώρα ως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Απομένει έτσι στον, ούτως ή άλλως, αποδεκατισμένο και άφωνο λαό της Καστοριάς, να αντιδράσει στην διολίσθηση του πολιτικού αντιλόγου, από το επίπεδο της αδιαφορίας, αποτυχίας ή και ανικανότητας, στο επίπεδο του Χονδρού και του Λιγνού. Σε μια Περιφέρεια στην οποία συμπτωματικά ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, σίγουρα δεν είναι ο χονδρός, και ο ίδιος ο λαός οι κομπάρσοι του βωβού κινηματογράφου.-


Φωτογραφία εξωφύλλου: Τα καπέλα του “Χονδρού και του Λιγνού” (“Laurel and Hardy”), των Stan Laurel (Λιγνός) και Oliver Hardy (Χονδρός), που τα φορούσαν στην σκηνή της  Όπερας του Μπέλφαστ το 1952 (φωτογραφικό κάδρο), πωλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 προς 30.000 δολλάρια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Απριλίου 2018, αρ. φύλλου 933



 _ _ _ _ _ _ _ _


Εγώ ο χοντρός...


Στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, στο οποίο η περιφερειακή αρχή κυριολεκτικά σύρθηκε από την αντιπολίτευση, έπεσαν οι μάσκες. Η αποτυχημένη απόπειρα φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής στο ξεπούλημα της ΔΕΗ ξεπέρασε τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Σαν κερασάκι στην τούρτα της ντροπής ήρθε και η απέναντί μου ανεκδιήγητη, προσβλητική, ρατσιστική και καθ’ όλα χαμερπής αντίδραση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου:

“Κάτσε κάτω, ρε χοντρέ!” ...

Εγώ ο χοντρός, λοιπόν, δε φιμώνομαι. Δε φιμώνομαι γιατί υπήρξα ο βασικός συνιδρυτής της “Ανατροπής - δημιουργίας” πριν 4,5 χρόνια.

Εγώ ο χοντρός δε φιμώνομαι, γιατί ήμουν ο μοναδικός από όλους αυτούς που παριστάνουν την περιφερειακή αρχή, που συμπαραστάθηκα στο Θ. Καρυπίδη όταν εκδιώχθηκε από το ΣυΡιζΑ.

Εγώ ο χοντρός δε φιμώνομαι, γιατί δούλεψα για τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης παράταξης, που τώρα γίνεται πιο ΣυΡιζΑ και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Εγώ ο χοντρός δε φιμώνομαι και δε φοβήθηκα να παραιτηθώ από τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας , όταν η “Ανατροπή - δημιουργία” ανέτρεψε τα προτάγματά της.

Εγώ ο χοντρός, δε φιμώνομαι και σεβόμενος τη στέρεη πίστη μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον όρκο μου στον Ιπποκράτη προ(σ)καλώ τον Θόδωρο Καρυπίδη να μην νομιμοποιήσει την άθλια συμπεριφορά του προέδρου και άμεσα να τον αποπέμψει για λόγους θεσμικά αξιακούς. Σε κάθε άλλη περίπτωση απλά καθίσταται συνένοχος.

Εγώ ο χοντρός δε φιμώνομαι!!!
Παντελής Αργυριάδης
Χοντρός - τέως Εκτελεστικός Γραμματέας
23.4.2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ