18.12.17

Λόγος & Αντίλογος



Κύριε διευθυντά,

Σε απόσταση 22 χιλιόμετρων από την Φλώρινα, σε περιοχή που γεωγραφικά στην αρχαιότητα ονομάζονταν Λυγκηστίς, ανακαλύφθηκε νεκροταφείο των ετών 600-400 π.Χ. με πλούσια κτερίσματα που δείχνουν ότι το κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο των κατοίκων ήταν υψηλό και εφάμιλλο των άλλων αρχαίων πόλεων της Μακεδονίας.

Καταρρίπτεται λοιπόν η άποψη ότι η Άνω Μακεδονία των αρχαίων, δηλαδή οι σημερινοί νομοί Φλωρίνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης, ήταν πολιτιστικά καθυστερημένες.

Διαπιστώθηκε επίσης από ευρήματα που είχαν εισαχθεί από την Κόρινθο και την Αθήνα, ότι υπήρχε επικοινωνία και επιρροή από τα μεγάλα κέντρα του Νότου.

Η Καστοριά έχει να επιδείξει την επιτύμβια στήλη της Πενταβρύσου (φωτογραφία), τα ευρήματα στην Μόκρενη και τα Μυκηναϊκά ευρήματα του Δισπηλιού που επιβεβαιώνουν αυτήν την επαφή.

Η Καστοριά όμως με τις περισσότερες Βυζαντινές εκκλησιές του 10-13ου αιώνα από οποιαδήποτε άλλη πόλη, εκτός της Θεσσαλονίκης, με τις περισσότερες Μεταβυζαντινές εκκλησιές από οποιαδήποτε άλλη πόλη, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, με τα περισσότερα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα από οποιαδήποτε άλλη πόλη των Βαλκανίων, εμφανίζει μια πολιτιστική έλλειψη: Δεν έχει αρχαιολογικό μουσείο.

Αλλά και μια άλλη έλλειψη που προκαλεί μελαγχολία. Δεν υπάρχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για ό,τι αρχαιολογικό προσφέρει η πόλη. Υπάρχει υπερηφάνεια για αυτά, που διαλαλείται, αλλά όχι αγάπη.
Δεν περιθάλπονται με το ενδιαφέρον που τους αξίζει για ό,τι ωραίο παρουσιάζουν αρχιτεκτονικά, ζωγραφικά, νοσταλγικά.

Υπάρχει άραγε ένα ζευγάρι νεόνυμφων που, εκτός από την λίμνη, έβγαλε φωτογραφίες σε ένα αρχοντικό για να έχει μια ωραία Καστοριανή αναμνηστική φωτογραφία;

Οι δραστήριοι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μπορεί να εμπνεύσουν και να καλλιεργήσουν, ιδίως στους νέους και στους μαθητές, ένα πλησίασμα με αγάπη και φροντίδα για ότι ωραίο έχει η πόλη.

Με τιμή
Μενέλαος Λ. Μπατρίνος
mbatrinos@gmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαΐου 2017 αρ. φύλλου 885.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ