13.12.17

Διαξιφισμοί

Μαρία Αντωνίου: “Ήλθε ο Ευρωβουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Παπαδημούλης, στην Καστοριά και βέβαια ούτε και ο ίδιος μπόρεσε να ξεφύγει από τη συνηθισμένη τακτική του κόμματός του.
Λέγοντας μισές αλήθειες και αρκετά ψέματα για τα δίκτυα φυσικού αερίου, επέρριψε την ευθύνη στους άλλους. Δεν θυμήθηκε ότι, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπέγραφε την σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού TAP, αυτός, ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τότε, δεν την ψήφισε.

Δεν θυμήθηκε ότι, τα τελευταία τρία χρόνια με συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Και τώρα, του φταίνε όλοι αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκαν για να γίνει πράξη η κατασκευή του αγωγού TAP, όταν οι ίδιοι βρίσκονταν στα κάγκελα για την ματαίωση του έργου. Ας είναι. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη κωλοτούμπα του ΣυΡιζΑ.

Εκείνο όμως που έχει σήμερα σημασία είναι, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι υπάρχουν για την άμεση δρομολόγηση της μελέτης και κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό, όχι γιατί τους μαλώνει ο κ. Παπαδημούλης, αλλά γιατί είναι ζωτική ανάγκη για τους κατοίκους της περιοχής”.

* * *

ΝoΔΕ Καστοριάς: Τελικά είναι να απορεί κανείς, αν ο ΣυΡιζΑ έχει καταλάβει ότι βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς επίσης και ποιος διοικεί την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν ενδεικτικό για την τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Από τη μία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣυΡιζΑ στο Ευρωκοινοβούλιο μας είπε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικούντων (Περιφέρειας - Κοινοβουλευτικής εκπροσώπου, φυσικά του κυβερνώντος κόμματος) και από την άλλη, ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στον εκλεκτό του ΣυΡιζΑ περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, μάλλον μετά το μεταμεσονύχτιο πολιτικό μασάζ που εδέχθη.

Σαν να μην ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που καταψήφιζαν της στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας και ειδικότερα για την περιοχή μας, συμφωνία της κατασκευής του αγωγού ΤΑΠ στη Βουλή. Σαν να μην είναι υπουργοί τους, αυτοί που σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου απάντησαν βάσει των σχεδίων που υπήρχαν τέλος του 2013 και είχαν συμφωνηθεί από την τότε κυβέρνηση με την κοινοπραξία, για έξοδο φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν τόπο, η εν ενεργεία διοίκηση να μην αναγνωρίζει τίποτα από τα πεπραγμένα της απελθούσας.

Κύριοι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αντιληφθείτε επιτέλους ότι η περιοχή μας είναι από τις πιο κρύες της χώρας και είναι επιτακτική ανάγκη να πάρει φυσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες. Αφήστε το κρυφτό με τον εαυτό σας και αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας.

Όταν εκλεγήκατε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, αντί να ασχοληθείτε με αυτά τα καυτά θέματα, περιμένατε να έρθει η Άνοιξη της Πράγας. Κι από άνοιξη στην Πράγα σας ήρθε η άνοιξη της Prada. Σας ενδιέφερε πώς θα απομονώσετε την χώρα στην Ευρώπη. Κάνατε την περήφανη διαπραγμάτευση του Γιάνη (με ένα «ν»), για να σύρετε τον ελληνικό λαό στην παρωδία του δημοψηφίσματος. Απεργαζόσασταν σενάρια εισόδου στο Νομισματοκοπείο και παρακαλούσατε ξένες χώρες να κόψουν νομίσματα δραχμών! Θέλατε να κάνετε την Ελλάδα ίδια με τη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Παραιτηθείτε το ταχύτερο δυνατόν διότι στο τέλος θα τα καταφέρετε.

ΥΓ: Αλήθεια τι έγινε το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης; Μιλάμε για αυτό που ενώ το μετατρέψατε σε προνοιακό επίδομα, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να το πάρει. Αλήθεια τι έγινε με τα χωρικά καυσόξυλων που έπρεπε να έχουν δοθεί προ τετραμήνου; Έγινε η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιακών υπευθύνων σας;


* * *

ΣυΡιζΑ ΝΕ Καστοριάς: Κατανοούμε τη δύσκολη και άβολη θέση που έχει περιέλθει η τοπική Ν.Δ. αναφορικά με το σημαντικότατο θέμα του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Αυτό που δεν κατανοούμε είναι την επιλογή της να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να ψεύδεται ασύστολα με τόσο καταφανή τρόπο.

Είναι σε όλους γνωστό πως η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ είναι αυτή που το 2016 επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση του ΤΑΠ και άλλαξε, μετά από επίμονες και στοχευμένες διαβουλεύσεις, τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου. Έτσι, πέτυχε ο αγωγός του ΤΑΠ να μην είναι μόνο αγωγός διέλευσης, όπως κακώς είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι κυβερνώντες το 2013, αλλά και αγωγός παροχής φυσικού αερίου για την περιοχής μας. Και αυτό το επιδίωξε, και τελικά το πέτυχε, γιατί εμείς στον ΣυΡιζΑ πιστεύουμε πως, πέρα από τα συμφέροντα των άλλων κρατών και των πολυεθνικών, υπάρχουν και πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα της Ελλάδας και των πολιτών της, γι’ αυτό και αντιδράσαμε στους όρους της συμφωνίας που επικύρωσε το 2013 η τότε συγκυβέρνηση.

Η Ν.Δ., προφανώς, νοιάζεται μόνο για την εξυπηρέτηση των ξένων συμφερόντων τα οποία ήθελαν την Ελλάδα ως απλό χώρο διέλευσης του αγωγού. Και επειδή αυτή η άβολη αλήθεια είναι πραγματικά δυσβάσταχτη για την τοπική Ν.Δ., έρχεται σήμερα να μας ενημερώσει πως από το… 2013 είχε συμφωνήσει ο ΤΑΠ να παρέχει φυσικό αέριο στην περιοχή μας! Διαστρεβλώνουν και τις δηλώσεις που έκανε στην Καστοριά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ξεκάθαρα υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνώντων και τοπικών διοικούντων για το θέμα της παροχής φυσικού αερίου. Κουτοπόνηρα, μάλιστα, προσπαθούν να παρουσιάσουν τη δηλωμένη διάθεση του αντιπροέδρου για συνεργασία του με τους σημερινούς φορείς που τρέχουν την υπόθεση για να επισπευσθούν οι χρόνοι ολοκλήρωσης του έργου, ως υποτιθέμενη παραδοχή ανυπέρβλητου προβλήματος στην υλοποίηση του έργου.

Σύγχυση; Σκόπιμη παραπληροφόρηση; Απώλεια επαφής με την πραγματικότητα; Δεν καταλαβαίνουν πως με αυτά που λένε δημόσια προσβάλουν τη νοημοσύνη του καστοριανού πολίτη; Είναι ικανοί να μας πουν πως και το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το κοινωνικό μέρισμα, η δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κτλ, είναι δικές τους πολιτικές πρωτοβουλίες από το... 2013!

Βέβαια, εμάς, πλέον, δεν μας εκπλήσσουν τέτοιες συμπεριφορές και τακτικές. Είναι, φαίνεται, σε πλήρη εναρμόνιση με το μαύρο μέτωπο παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης γεγονότων και διασποράς fake news που έχει ενορχηστρωθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, σε συντονισμό, δυστυχώς, και με δημοσιογραφικά μέσα, που εργολαβικά έχουν αναλάβει την, με κάθε τρόπο και μέσο, δυσφήμιση της κυβερνητικής πολιτικής με απώτερο στόχο την εσπευσμένη πτώση της κυβέρνησης για να μην ολοκληρώσει το καλοκαίρι που μας έρχεται την πολυπόθητη για τους πολίτες, αλλά καταστροφική για τη Ν.Δ., έξοδο από τα μνημόνια.

Όπως διαψεύστηκε η θεωρία της αριστερής παρένθεσης έτσι και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει παταγωδώς. Ξεχνούν πως η αλήθεια, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, βγαίνει στην επιφάνεια, αργά ή γρήγορα, σαν το λάδι στο νερό. Όλες αυτές οι προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης θα πέσουν στο κενό γιατί η πλειοψηφία των πολιτών ούτε μνήμη χρυσόψαρου έχει, ούτε αρέσκεται να καταναλώνει νεοδημοκρατικό κουτόχορτο.


* * *


Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (δελτίο τύπου): «Είναι σημαντικό ότι με δική σας συμμετοχή η Δυτική Μακεδονία μπαίνει στο κλαμπ αυτό (σ.σ. αφορά στον οδικό χάρτη με τις 42 περιοχές της Ευρώπης για τη δημιουργία ταμείου μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο).

Είναι ευθύνη προηγούμενων διοικήσεων, κυβερνήσεων και περιφερειών ότι δεν υπήρχε η Δυτική Μακεδονία σ’ αυτό, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, το θέμα είναι να ανεβάσουμε ταχύτητα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣυΡιζΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη συνάντηση που στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπαδημούλης απέδωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα εύσημα στην περιφερειακή αρχή για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι τώρα, ενώ ειδικότερα για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου δήλωσε «θέλω να δώσω εύσημα σε σας, γιατί ξέρω τις ενέργειες που κάνατε για να μπει η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό στο σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, και τυχαίνει να ξέρω και λίγο παραπάνω από όσα ξέρει συνήθως ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν πάρα πολύ απλό λόγο ότι από 1980 έως το 2004 που εκλέχθηκα στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά, δούλεψα ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος στα θέματα του φυσικού αερίου».

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή του Θ. Καρυπίδη ενίσχυσε την θέση της Δυτικής Μακεδονίας στα ενεργειακά θέματα και ιδιαίτερα στο θέμα του φυσικού αερίου με την ένταξη της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού «γιατί η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση -και μένα μ’ αρέσει να τα λέω τα πράγματα όπως είναι-, και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τα είχαν φροντίσει αυτά πράγματα». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «η Δυτική Μακεδονία είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας. Είμαστε μπροστά σε πρωτοβουλίες που μας φέρνουν στην πρωτοπορία σε αυτόν τον τομέα» και ενημέρωσε τον κ. Παπαδημούλη τόσο για την ανάπτυξη τεχνολογίας στα θέματα κυψελών υδρογόνου, όσο και για την τεχνολογία της καύσης λιγνίτη με εσωτερική δέσμευση του που θα δώσει καλύτερα περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά αποτελέσματα, μέσα από την παραγωγή υποπροϊόντων λιγνίτη.

Ο Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες που έλαβε από την αρχή της θητείας του για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ήμασταν οι μόνοι που περάσαμε την πόρτα της ΔΕΔΑ και της ΔΕΠΑ, ανοίγοντας νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στη Δυτική Μακεδονία». Ο περιφερειάρχης κατέληξε λέγοντας «δίνουμε αυτή τη μάχη και την έχουμε κερδίσει με βασικό μέλημα την αποκατάσταση της αδικίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που βιώνουν οι πολίτες μας».

* * *

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Δεν αισθάνομαι ευτυχής από την παραδοχή του ευρωβουλευτή του ΣυΡιζΑ κ. Δ.Παπαδημούλη πως η περιοχή μας δεν θα πάρει φυσικό αέριο. Η αυτονόητη επιβεβαίωση των λεγομένων μου εδώ και πολύ καιρό, δεν εκλαμβάνεται από εμένα ως δικαίωση, όταν συμπολίτες μου θα συνεχίσουν να στερούνται το αγαθό της επαρκούς θέρμανσης για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη.

Η πίκρα υπάρχει γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε από τους πρώτους που θα παίρναμε και το δικαιούμαστε σαν η πιο ψυχρή περιφέρεια από τις 13 τις Ελλάδος. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες πρώτα των κυβερνώντων και ας προσπαθεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλίου να τους εξαιρέσει. Ο λαός θα τους το δείξει στις κάλπες όταν στηθούν και δεν θα αργήσει.

Υπάρχουν όμως και μεγάλες ευθύνες στους αυτοδιοικητικούς και των δύο βαθμίδων και σε όλη την ιεραρχία. Υπάρχει ακόμη φιλότιμο και ευαισθησία; Θα παραιτηθεί κανείς από όλους αυτούς ως ελάχιστο δείγμα συμμετοχής στην ύστατη προσπάθεια μήπως και αλλάξει κάτι; Γιατί να μην μιλάμε για διοργάνωση “μαζικών αγώνων” μέχρι… την τελική δικαίωση.

Γιατί χρειάσθηκαν σχεδόν 100 χρόνια από τότε που η ΔΕΗ έδωσε ρεύμα στην Αθήνα, μέχρι να “φωτισθεί” και το τελευταίο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Πού είναι αλήθεια οι σύλλογοι, σύνδεσμοι, Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο; Αλήθεια υπάρχουν και πού είναι οι ενεργοί πολίτες;


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ