13.12.17

Επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε άλλες 18 πόλεις



Δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ ενέκρινε πριν δύο εβδομάδες περίπου το ΔΣ της Ε ΤΕΠ προς τηn ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας αε), ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση έργων επέκτασης του δικτύου διανομής σε άλλες 18 πόλεις, αυτήν την φορά σε Μακεδονία, Θράκη και Στερεά.

Η έγκριση του δανείου όπως επισημαίνει η ΔΕΔΑ θεωρείται «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και συγκεκριμένα στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, της ενεργειακής οικονομίας και της ουσιαστικής ενίσχυσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΔΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα (οκτώ μηνών), αφού το ΔΣ της Τράπεζας με απόφασή του της 14.11.17, ενέκρινε δάνειο ύψους 48 εκατ. € προς τη ΔΕΔΑ. Το δάνειο, είναι χαμηλού επιτοκίου, έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, μολονότι ήταν δύσκολες, διεξήχθησαν σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης των αναγκών των δύο πλευρών και είχαν τη συνεχή υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του ΥΠΕΝ και της  Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Η ΔΕΔΑ είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΔΕΠΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες  τις περιοχές της χώρας εκτός των περιοχών της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου άνοιξε τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της ΔΕΔΑ μέσω του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το δάνειο, μαζί με τη χρηματοδότηση που αναμένεται από τα ΠΕΠ των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μαζί και τα ίδια κεφάλαια  που θα δοθούν από τη ΔΕΠΑ ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ, θα  χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις εξής 18 πόλεις:
Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Καρπενήσι.

Στόχο του προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, αποτελεί η κατασκευή πλήρους υποδομής διανομής φυσικού αερίου, προκειμένου το σύνολο των κτηρίων στις παραπάνω πόλεις να αποκτήσει πρόσβαση στο οικονομικότερο καύσιμο, γεγονός που παράλληλα θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών, στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους επαγγελματίες και στη  μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το επιχειρησιακό σχέδιο εκτείνεται σε βάθος 20ετίας. Κατά την πενταετία 2018-2023 που είναι η πρώτη φάση κατασκευής των δικτύων προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1600 νέες θέσεις εργασίας ενώ σε 700 υπολογίζονται οι νέες μόνιμες θέσεις κατά την περίοδο της λειτουργίας.

-Επιπλέον, η ΔΕΠΑ υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, με αντικείμενο την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και άλλων περιοχών/καταναλωτών απομακρυσμένων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

-Σημειώνεται ακόμη πως θα λειτουργήσει στα Ιωάννινα το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου για οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης που θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς. Την σχετική συμφωνία υπέγραψαν η ΔΕΠΑ με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με σκοπό ο στόλος λεωφορείων του νομού Ιωαννίνων να κινείται με φυσικό αέριο.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ