20.1.18

Tosca




Το επόμενο Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 19:55 

απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς


Η σαιζόν 2017-18 του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», συνεχίζεται με μια σειρά από επιλεγμένες παραγωγές της Met μέχρι και τον Απρίλιο 2018. Μετά τον «Εξολοθρευτή Άγγελο», την πρωτοποριακή όπερα του «Τhomas Adès» που συνεπήρε το καστοριανό κοινό, το πρόγραμμα συνεχίζεται με την νέα παραγωγή της «Τόσκα» του Giacomo Puccini.

Ο Emmanuel Villaume διευθύνει μια νέα σκηνοθεσία της σπαρακτικής τραγωδίας του Puccini, σε σκηνοθεσία του Sir David McVicar. Το πολυαναμενόμενο ντουέτο της Sonya Yoncheva και του Vitorio Grigolo έρχεται για να καθηλώσει τους θεατές με δυο μοναδικές ερμηνείες στους ρόλους της Τόσκα και του αγαπημένου της Καβαραντόσσι αντίστοιχα, με τον Željko Lučić να πρωταγωνιστεί στο ρόλο του δόλιου Σκάρπια.
Η παράσταση θα προβληθεί  με ελληνικούς υπότιτλους, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς, από την κοινωφελή επιχείρηση  του δήμου Καστοριάς “Ορεστειάς”.

Η "Τόσκα" είναι δράμα σε τρεις πράξεις που συνέγραψε ο Βικτοριέν Σαρντού. Η υπόθεση του έργου φέρεται να διαδραματίζεται περί το 1800. Ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσσι, εραστής της διάσημης αοιδού Τόσκα, φερόμενος ότι παρείχε άσυλο σε κάποιον καταδιωκόμενο κατά διαταγή του Διευθυντή της Αστυνομίας Σκάρπια συλλαμβάνεται και ρίχνεται στη φυλακή μέχρι την εις θάνατο καταδίκη του.

Την παραμονή της εκτέλεσης η Τόσκα εκλιπαρεί τον διοικητή της Αστυνομίας για να του χαρίσει τη ζωή. Εκείνος την διαβεβαιώνει πως τα όπλα των ανδρών του εκτελεστικού θα γεμίζονταν απλώς με πυρίτιδα αντί σφαιρών με την προϋπόθεση να του δοθεί. Εκείνη υποκρινόμενη ότι δέχεται την πρόταση και μόλις εξασφαλίζει την έγγραφη άδεια εξόδου που θα εξασφάλιζε και τη φυγή της με τον Μάριο φονεύει με ένα εγχειρίδιο τον Σκάρπια.

Τελικά όμως ο Μάριο κατά την εκτέλεση πέφτει νεκρός από τα αληθινά πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος και η Τόσκα έξαλλη και απελπισμένη πέφτει στον Τίβερη.

Η δημιουργία της όπερας πέρασε από χίλια κύματα. Ο συνθέτης είδε το ομώνυμο θεατρικό έργο του Βικτοριέν Σαρντού το 1887 στο Παρίσι, με τη Σάρα Μπερνάρ στο ρόλο της Τόσκα. Ενθουσιάστηκε και διαμήνυσε στον ατζέντη του να του κλείσει τα δικαιώματα του έργου για να το μεταφέρει στην όπερα. Το ίδιο έπραξαν και ο διάσημος συνάδελφός του Τζουζέπε Βέρντι και ο Αλμπέρτο Φρανκέτι. Τελικά, ο Βέρντι αποσύρθηκε, επειδή διαφωνούσε με το φινάλε του Σαρντού. Ο Φρανκέτι κέρδισε τα δικαιώματα, αλλά γρήγορα αποσύρθηκε, επειδή η έμπνευση τον είχε εγκαταλείψει και δεν μπόρεσε να συνθέσει μια μουσική αντάξια του έργου.

Έτσι, ο δρόμος έμεινε ανοιχτός για τον Πουτσίνι, ο οποίος δεν φάνηκε ζεστός, επειδή δεν είχε προτιμηθεί στην αρχή. Τελικά πείστηκε να συνθέσει την όπερα σε λιμπρέτο των Λουίτζι Ιλικα και Τζουζέπε Τζακόζα. Το Οκτώβριο του 1899 η όπερα ήταν έτοιμη, δώδεκα χρόνια μετά το αρχικό ενδιαφέρον του Πουτσίνι.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1900 στο θέατρο Κοντσάντσι της Ρώμης, παρουσία όλης της καλής κοινωνίας. Παρέστη σύσσωμη η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας και πολλοί άνθρωποι της μουσικής, όπως οι συνθέτες Πιέτρο Μασκάνι, Φραντσέσκο Τσιλέα και ο Αλμπέρτο Φρανκέτι. Τον επώνυμο ρόλο ερμήνευσε η ρουμάνα σοπράνο Χαρίκλεα Νταρκλέ, η οποία ήταν ελληνικής καταγωγής και απόγονος της μεγάλης οικογένειας των Μαυροκορδάτων (Χαρίκλεια Χαρτουλάρη το πατρικό της όνομα). Οι συντελεστές της παράστασης και ο ίδιος ο Πουτσίνι γνώρισαν την αποθέωση και το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρισταμένων.





27 Ιανουαρίου 2018 | 19:55 | ΤΕΙ Καστοριάς
  • Giacomo Puccini: Tosca
  • Τόσκα
[Νέα παραγωγή] Διεύθυνση: Emmanuel Villaume. Σκηνοθεσία: Sir David Mc Vicar. Με τους: Sonya Yoncheva (Τόσκα), Vittorio Grigolo (Καβαραντόσι), Željko Lučić (Σκάρπια), Patrick Carfizzi (Διάκος). Σκηνικά-Κοστούμια: John Macfarlane. Φωτισμοί: David Finn. Χορογραφίες: Leah Hausman. Διάρκεια: 2 ώρες και 53 λεπτά (συμπεριλαμβανομένων δύο διαλειμμάτων των 35 λεπτών έκαστο).


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ