23.1.18

Το ελληνικό Euronews για την Τόσκα




Είναι η σημαντικότερη παράσταση όπερας στις αρχές της νέας χρονιάς, στην Νέα Υόρκη.

Είναι η σημαντικότερη παράσταση όπερας στις αρχές της νέας χρονιάς, στην Νέα Υόρκη. Η Σόνια Γιόντσεβα ερμηνεύει μοναδικά την Τόσκα, την ηρωίδα της ομώνυμης όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι, στην σκηνή της Μetropolitan Opera.

Ρώμη, Ιούνιος 1800. Η Φλόρια Τόσκα, διάσημη τραγουδίστρια της όπερας είναι ερωτευμένη με τον ζωγράφο Μάριο Καβαραντόσι. Η βουλγάρα σοπράνο ερμηνεύει για πρώτη φορά τη διάσημη ηρωίδα με το τραγικό πεπρωμένο:

«Η Τόσκα είναι μια πολύ νεαρή κοπέλα. Ερωτεύεται για πρώτη φορά. Έτσι αυτές οι εκρήξεις που έχει, οι αντιδράσεις της είναι τόσο δυνατές και έντονες, επειδή πρέπει να υπερασπιστεί την αγάπη της. Γι’ αυτό μιλάει με τέτοιο τρόπο».

Το μέλλον όμως του ζευγαριού είναι δυσοίωνο. Ο αρχηγός της αστυνομίας Σκάρπια υπόσχεται στην Τόσκα να απελευθερώσει τον εραστή της, αν αυτή υποκύψει στις σεξουαλικές του ορέξεις.

Ο σέρβος βαρύτονος Ζέλικο Λούτσιτς ερμηνεύει τον Σκάρπια:

«Αυτό που γνωρίζουμε για τον Σκάρπια είναι ότι είναι διαβολικός. Είναι άγραφος νόμος στην όπερα ότι οι τενόροι και οι σοπράνο είναι τα καλά παιδιά και εκεί εμφανίζεται ένας βαρύτονος που θα χαλάσει την ωραία ατμόσφαιρα, ανάμεσά τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτή την όπερα.

Αυτή η παραγωγή στηρίζεται σε μια νέα σκηνοθετική προσέγγιση, που θα χαρακτήριζα κλασική. Τη λατρεύω, χάρις στα κοστούμια και τα σκηνικά, καθώς οτιδήποτε βλέπετε γύρω σας είναι αυθεντικό».

Η Σόνια Γιόντσεβα επισημαίνει: «Η δεύτερη πράξη είναι πολύ απαιτητική. Υπάρχει ένα πολύ δραματικό κομμάτι, που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις όλα τα ηχοχρώματα της φωνής σου. Προσπαθώ να ισορροπήσω τη δύναμή μου και την ένταση του ρόλου».

Ο Ζέλικο Λούτσιτς συμπληρώνει: «Όλοι νομίζουν ότι το 60-70% του ρόλου είναι φωνές και ουρλιαχτά. Κάνουν λάθος. Είναι πολύ σίγουρος, πολύ σταθερός στην σκοτεινή του φύση».

«Είναι τεράστιος ρόλος. Είναι συναρπαστικό να τραγουδάς αυτό το ρόλο. Είναι εξαιρετικά απαιτητικό να ερμηνεύεις και να τραγουδάς. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία για μένα» υπογραμμίζει η βουλγάρα σοπράνο.

Η σκηνοθεσία είναι του Σερ Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ. Αυτή η παραγωγή θα παρουσιαστεί ζωντανά στις 27 Ιανουαρίου σε πολλές αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ