6.3.18

Ανησυχίες



Τις ανησυχίες όσων εκτιμούσαν ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν διαδικαστικό κυκεώνα που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες, επιβεβαίωσαν οι πρώτες κινήσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης στην Αδριανούπολη, όπως αναφέρει η "Καθημερινή".

Χθες, όπως επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, η εισαγγελία αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση αποφυλάκισης που κατέθεσαν νωρίτερα οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Ωστόσο, εγκρίθηκε το αίτημα των γονέων των δύο στρατιωτικών να τους επισκεφθούν στις φυλακές όπου κρατούνται, στα περίχωρα της Αδριανούπολης.

Προς το παρόν τουλάχιστον, και επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με τους οκτώ Τούρκους στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στην Αθήνα.

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα», είπε ο κ. Μποζντάγ και αναδημοσιεύει η "Καθημερινή".

Μιλώντας για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ότι «υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και δη το εθιμικό διεθνές δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ