27.6.18

ΟΔΟΣ: Χωρίς αμφιβολία μια ελπίδα

ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ από την "Ημέρα των Νεκρών" που γιορτάζεται σε μεγάλο μέρος  του Δυτικού Χριστιανικού κόσμου και ειδικά στο Μεξικό, έχει προσλάβει διαστάσεις υπαρξιακές και αξιακές του λατινοαμερικανικού κόσμου, αλλά και προσμείξεις από παλιές τοπικές παραδόσεις ιθαγενών πληθυσμών, η "Πόλη των Νεκρών" ήταν ο τίτλος μιας από τις πιο πετυχημένες συμμετοχές στην παρέλαση του φετινού Καρναβαλιού της Καστοριάς.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ επειδή η φροντισμένη εμφάνιση των περισσότερων καρναβαλιστών της μεγάλης αυτής παρέας, οι στολές, ιδιαίτερα δε το μακιζιάζ, τα πανό και πλακάτ της ομάδας απέδωσαν με στοιχεία αυτοσαρκασμού και χιούμορ με πινελιές ποπ άρτ το δύσκολο αυτό θέμα.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ, η ομάδα που συμμετείχε με το συγκεκριμένο θέμα αναπαρέστησε με ξεχωριστή επιτυχία, στο επίπεδο σάτυρας, εμφάνισης, και αλληγορίας, την σημειολογία των αδιεξόδων της Καστοριάς.

ΕΤΣΙ ΜΕ ΠΑΝΟ και σαφείς αναφορές στις "χαμένες υποθέσεις" του δήμου (Κολυμβητήριο, Βιβλιοθήκη, Σχολές κλπ ) η παρέλαση της συγκεκριμένης ομάδας, πέρα από το ξεφάντωμα, περιείχε και μάλιστα με εύστοχο τρόπο μια αμιγή πολιτική (δημοτική για την ακρίβεια) παρέμβαση.

ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ μανιφέστου αγωνίας και απόγνωσης, αφού προφανώς η πόλη των νεκρών, δεν είναι άλλη από την Καστοριά.

ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ να έχει πολλούς αποδέκτες, που ασφαλώς δεν έδειξαν να αντιλαμβάνονται όχι μόνο την ποιότητα του θεάματος, αλλά και την σοβαρότητα και ουσιαστικότητα του συμβολισμού.

ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ που τα ξόρκια, τα σκόρδα, οι χύδην βωμολοχίες, η μαγκιά, τα βαλκανικά φεστιβάλ και οι διάφοροι γάμοι στα ήθη και τα έθιμα αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και διαστρέφουν το καστοριανό καρναβάλι, η εμφάνιση και το αποτέλεσμα της παρέας αυτής, αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία μια ελπίδα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιανουαρίου 2018, αρ. φυλλου 918

Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ