19.6.18

ΟΔΟΣ: Προεόρτια ψυχαγωγία


ΟΔΟΣ 21.12. 2017 | 915

«Πλούσια» στην ένδειά της η πρόσφατη περασμένη περίοδος για την Καστοριά. Της επεφύλασσε τελικά τα «πάντα» για την προεόρτια ψυχαγωγία του τοπικού πληθυσμού.

Τι να επιλεγεί πρώτο –μεταξύ των «ίσων» πρώτων, πρωτοφανών που διανθίζουν την γκρίζα καθημερινότητα αυτής της πόλης; Μήπως το γεγονός ότι η Ν.Ε. ΣυΡιζΑ Καστοριάς, με ανακοίνωσή της, επαναστατικού περιεχομένου απειθαρχίας, καλούσε τον τοπικό πληθυσμό, σε ακτιβισμό, πορείες, απεργίες κ.ο.κ. κατά των μέτρων και της κατάστασης, που διαμορφώνουν οι κυβερνητικές πολιτικές του ΣυΡιζΑ πρωτίστως – με την βοήθεια των ΑνΕλ; Σπάνια συναντά κανείς στο παρελθόν αντίστοιχο παράδειγμα πολιτικής σύγχυσης –για να μην χρησιμοποιηθεί άλλος, τεχνικός όρος, να καλεί η κυβέρνηση σε διαδηλώσεις κατά της... κυβέρνησης, αν δεν ζει στην Καστοριά.

Διότι στην Καστοριά, δεν είναι μόνο ο ΣυΡιζΑ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία που αντιπολιτεύεται επίσης τον ίδιο της τον εαυτό της. Ή έστω πιο απλά, συμπολιτεύεται την αντιπολίτευσή της.
Διότι μεταξύ των εκατοντάδων παλιών, νέων, εν δυνάμει στελεχών, επέλεξε νεόκοπες και μεσόκοπες και παλαιάς κοπής προτάσεις, που μερικά χρόνια πριν, λίγο έλειψε να ανέβουν στα κάγκελα της ΔΕΗ –όπως η Ραχήλ και η Ζωή σ’ αυτά της ΕΡΤ. Για να προστατεύουν τον κρατικό χαρακτήρα της μεγάλης και προβληματικής, αν όχι απλά [διε] φθαρμένης ασθενούς επιχείρησης. Και να που οι λύσεις αυτές, αναγνωρίζονται από την… φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία της ιδιωτικής οικονομίας και της αξιολόγησης, και προτείνονται στην Καστοριά ως λύση. Πώς λοιπόν και ο ΣυΡιζΑ να πάει πίσω; Αφού υπάρχει αυτή η τοπική παράδοση, γιατί να μην διαμαρτυρηθεί και η Ν.Ε. Καστοριάς ΣυΡιζΑ για τον εαυτό του;



ΟΔΟΣ 21.12. 2017 | 915 | σελ. 3


Σε όλα αυτά προστέθηκαν και τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, η οποία σε περιφερειακό επίπεδο, παρουσιάζει εκπληκτικά στοιχεία: Αν διαβαστούν κάπως τα συμπεράσματα, η Δυτική Μακεδονία, περιλαμβανόμενης της Καστοριάς, πλέει σε πελάγη ευτυχίας και ικανοποίησης. Άλλωστε, πώς να μην δικαιούται ο ΣυΡιζΑ να είναι συντοχρόνως δόκτωρ Τσέγκιλ και μίστερ Χάιντ, όταν σχεδόν ταυτόχρονα με τα πιο πάνω κατορθώματα, η κοινή γνώμη στην Καστοριά ακόμη μια φορά παρακολουθεί με έκπληξη, την οριστική διάλυση του συνδυασμού του τέως δημάρχου κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη.

Διότι μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, φράξια, με κραυγαλέα την απουσία του ίδιου του τ. δημάρχου, – χωρίς την συμμετοχή αυτή την φορά του κ. Γεωργίου Πετκανά, αντί να ενεργήσουν εντός του Δήμου Καστοριάς, εξέδωσαν δελτίο τύπου! ["εδώ"] Αναφέροντας ότι «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούμε την Δημοτική Αρχή να πελαγοδρομεί συνεχώς με τις πράξεις της και αντί να κάνουμε βήματα μπρος, να κάνουμε βήματα πίσω». Μόνο που δεν διευκρινίζουν πόσο... μεγάλο είναι αυτό το (χρονικό) διάστημα κι’ αν εκτείνεται τόσο πίσω που να καταλαμβάνει χρονικά ακόμη και την περίοδο που οι ίδιοι ήταν στα πράγματα, δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας, αλλά και αντιδήμαρχοι.

Έτσι οι εκλεγμένοι συμπολίτες δημοτικοί σύμβουλοι που κάποτε εκλέχτηκε με επικεφαλής τον κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, περιφέρουν δημόσια την ανεπίσημη διάλυση του συνδυασμού τους και την πολιτική ανυποληψία του επικεφαλής τους στην εσωτερική λειτουργία του συνδυασμού τους.

Επιπλέον όμως σταχυολογώντας τα προβλήματα της πόλης προτάσσουν «την μη πραγματοποίηση του χωριού του Αη Βασίλη στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας» (sic). Μάλιστα δεν διαμαρτύρονται για άλλο λόγο, αλλά επειδή – όπως νομίζουν, «είμαστε μια άκρως τουριστική περιοχή που από μόνη της είναι στις ψηλότερες θέσης επισκεψιμότητας, πλούσια σε πολλά και αντί να αναδεικνύουμε συνεχώς καινούργια πράγματα και να προσφέρουμε στον Τουριστικό κόσμο που μας επισκέπτεται κίνητρα να μας ξαναεπισκεφθεί και να μας διαφημίσει, εμείς συνεχώς πασχίζουμε και κάνουμε το αντίθετο». 

Ναι, οι εκλεκτοί και εκλεγμένοι, έχουν μανιφέστο. Δεν ενδιαφέρονται για το αν δεν έγινε κάτι για διευκόλυνση και υπηρέτηση των μονίμων κατοίκων, αλλά επειδή είμαστε μια «άκρως (!)...  τουριστική περιοχή» με τις «υψηλότερες θέσεις επισκεψιμότητας» (!), ισχυρισμός που γεννά εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την αντίληψη της πραγματικότητας.

Μάλιστα καταγγέλλουν την μεγάλη ευθύνη για την «τουριστική κατάντια», διότι προφανώς σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, οι ίδιοι θα είναι ευχαριστημένοι – άλλωστε τα είχαν όλα ετοιμάσει οι ίδιοι.

Το γεγονός ότι ΟΛΕΣ οι πόλεις της χώρας -σχεδόν- έχουν πανεπιστημιακές σχολές, ότι υπάρχει πανεπιστήμιο ΔΥΤΙΚΗΣ Μακεδονίας με την Καστοριά μοναδική απούσα από την φιλοξενία σχολής, και ότι μερικές ημέρες πριν σε απόσταση αναπνοής από την...Αθήνα, ιδρύεται κοντά σε όλα τα άλλα άπειρα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμιο ΔΥΤΙΚΗΣ Αττικής, και η Καστοριά μένει μακριά από κάθε προοπτική, δεν μοιάζει να τους απασχολεί καθόλου. Προέχει ο Αη Βασίλης και το χωριό του.

Το παράπονό τους, σχεδόν μαράζι, είναι επίσης (ο ομολογουμένως) κάκιστος χριστουγεννιάτικος διάκοσμος. Όπως και το ότι μένει απλήρωτο το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Καστοριάς, γεγονός για το οποίο ευλόγως διαμαρτύρονται. Διότι όλοι θυμούνται πώς, όταν ήταν οι ίδιοι στα πράγματα, πληρώνονταν αμέσως, δεν υπήρχαν τέτοια παράπονα και νόμος ήταν το δίκιο του εργάτη. Τέλος κλείνουν την βαρυσήμαντη παρέμβασή τους με υπαινιγμούς –για τους οποίους η ΟΔΟΣ θα ανέμενε λογοδοσία των ίδιων, αν δεν πρόκειται για απλό πυροτέχνημα, γύρω από την υπόθεση διάρρηξης και κλοπής στο αμαξοστάσιο του Δήμου Καστοριάς.



ΟΔΟΣ 21.12. 2017 | 915 | σελ. 4


Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η αντιδημαρχία Πολιτισμού, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, ξαναχτύπησε. Ανακοίνωσε με υπερηφάνεια, όχι μόνο ότι «στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας ευρύτερης τουριστικής πολιτικής» που εφαρμόζει ο Δήμος Καστοριάς - Αντιδημαρχία Τουρισμού και στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καστοριάς, η Αντιδημαρχία Τουρισμού πραγματοποιεί ήδη...  προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς στο γυάλινο info kiosk που είναι τοποθετημένο στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης με την οδό Μητροπόλεως.

Εντυπωσιάζει ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, αφού θεωρεί την τουριστική προβολή της Καστοριάς στην Θεσσαλονίκη «ευρύτερη». Και μπράβο που οι φιλοδοξίες της αντιδημαρχίας υπερακοντίζουν τους στόχους ως την Καμάρα και την Αριστοτέλους, διότι επιτέλους η Καστοριά ξεπέρασε το φράγμα του... τουριστικού «προϊόντος» της ως την Δαμασκηνιά, την Σιάτιστα και την Νεάπολη.

Έτσι, έμπλεη από υπερηφάνεια η ίδια αντιδημαρχία, ανακοίνωσε την διοργάνωση μουσικού δρώμενου από μπουλούκι Καστοριανών καρναβαλιστών με τη συνοδεία χάλκινων οργάνων, με σκοπό να γνωρίσουν -και γνώρισαν, την περασμένη Κυριακή- την μεγαλύτερη δυνατή απήχηση οι... Ραγκού και οι Τσάροι, κατά τον δήμαρχο και αντιδήμαρχο Καστοριάς. Δηλαδή οι “Ρα[γ]κουτσαραίοι”, οι οποίοι «εντυπωσιάζουν με την ιστορία τους και τα μουσικά τους ακούσματα». Μόνο που επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος του ανιδέου να ισχυρίζεται ότι τα μουσικά «ακούσματα» είναι τα χάλκινα, το έθιμο «ρακουτσάρια», αλλά οι συμμέτοχοι «καρναβαλιστές».

Επιστέγασμα όλων αυτών που έκαναν την εβδομάδα που πέρασε ανεπανάληπτη, είναι η δημοσκόπηση και τα αποτελέσματά της στην Δυτική Μακεδονία. Όχι μόνο επειδή τοπικά ΜΜΕ με διθυράμβους εμφάνισαν ως θριαμβευτή «Απόλυτο Άρχοντα» (sic) και δη σε πανελλήνιο επίπεδο τον περιφερειάρχη Δυτική Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη για το μεγάλο πολικό έργο που προφανώς επιτελεί και όσοι το θεωρούν αόρατο είναι τουλάχιστον μύωπες και όργανα της... συντήρησης, αλλά και για το γεγονός ότι στις ερωτήσεις για τις βουλευτές Καστοριάς και συγκεκριμένα τις κυρίες Ολυμπία Τελιγιορίδου και Μαρία Αντωνίου όπως και για τον δήμαρχο Καστοριάς ["εδώ"], βρέθηκαν και κάποιοι, σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά της τάξης του υπέρ των 30% να απαντήσουν ότι θεωρούν θετικό το μέγιστο έργο τους στην Καστοριά ["εδώ"].

Και πώς να μη δηλώνουν ικανοποιημένοι, θα αναρωτηθεί κάποιος, όταν την ίδια ημέρα που η πόλη της Καστοριάς –χωρίς επαρκή προειδοποίηση και χωρίς καν την αίτηση μιας απλής συγνώμης εκ μέρους της πανάκριβης ΔΕΥΑ Καστοριάς (μιας μικρής ΔΕΗ στον κόρφο της πόλης για δεκαετίες τώρα), είχε καθολική διακοπή της υδροδότησης για περισσότερες από 12ώρες -και μάλιστα κατά την διάρκεια της αφής των φώτων του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας! ["εδώ" και "εδώ"]

Ενώ κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες του δημάρχου Καστοριάς, κυρίου Ανέστη Αγγελή και της βουλευτή Καστοριάς κυρίας Μαρίας Αντωνίου ["εδώ"], σε στρογγυλή τράπεζα, σε γεύμα εργασίας μετά χαλκίνων, να βάζουν τέλος πάντων μια μπουκιά στο στόμα τους, να χαίρονται εν πάση περιπτώσει το δεκατιανό τους ή να ρισκάρουν για χάρη μας ως δοκιμαστές των φαγητών. Περιχαρείς, πέριξ, απολαμβάνουν τον κάματο. Όπως ακριβώς έκαναν και προηγούμενοι.

Στα σίγουρα λοιπόν, τα παντελώς ίδια ο Παντελάκης και Παντελής. Καλά Χριστούγεννα και σε άλλες τέτοιες ικανοποιήσεις.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 915



Φωτογραφίες:
  • Πρωτοσέλιδο και σελίδα 3: Σχέδια του Μαρκ Σακγάλ (1887-1985) για το «Πουλί της φωτιάς» (1945) του Ιγκόρ Στραβίνσκι, από την έκθεση «Chagall: Fantasies for the stage», στο περίφημο LACMA του Λος Άντζελες (Los Angeles County Museum of Art ) - έως τις 7 Ιανουαρίου 2018.
  • Σελίδα 4: Κοστούμι (1967) του Μαρκ Σακγάλ (1887-1985) για τον «Μαγικό Αυλό» Β.Α. Μότσαρτ, από την έκθεση «Chagall: Fantasies for the stage», στο περίφημο LACMA του Λος Άντζελες (Los Angeles County Museum of Art ) - έως τις 7 Ιανουαρίου 2018.




* * *



«Περνάμε τέλεια», χωρίς νερό!





Την στιγμή που ολόκληρη η πόλη είχε καθολική διακοπή της υδροδότησης για περισσότερες από 12 ώρες, κάποιοι έγραφαν κατά την διάρκεια της αφής των φώτων του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας, «περνάμε τέλεια»!
Μεταξύ αυτών που «περνούσαν τέλεια», ήταν και αιρετοί του Δήμου Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 915



* * *


Ανασφάλεια και θυμός 67,5%



«Είναι σημαντικό, τη δύσκολη για όλους περίοδο που διανύουμε, να βλέπεις το χαμόγελο και τη χαρά να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των συμπολιτών μας».


Απόσπασμα από δελτίο τύπου της 11ης Δεκεμβρίου 2017 της κ. Μ. Αντωνίου
με τίτλο «Σε επίσημο εορταστικό κλίμα πλέον ο Νομός μας!»




Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research σε Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα, το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2017.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 915
Την φωτογραφία κοινοποίησε με το Δελτίο Τύπου η ίδια η βουλευτής
πηγή δημοσκόπησης: KAPA Research | Kozani tv


* * *


ΟΔΟΣ: Η ταυτότητα της πόλης



Χριστούγεννα Καστοριά


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  με τον διακοσμητικό για τα Χριστούγεννα “Άγγελο”, σαλπίζοντα μεν αλλά εγκλωβισμένο στην καγκελόφραχτη γέφυρα του “Σταυρού” -την σκάλα που ενώ έχει κριθεί «επικινδύνως ετοιμόρροπη», τα Θεοφάνεια υποδέχεται πλήθος (ανυποψίαστου) κόσμου, ενώπιον μάλιστα των πολιτικών, κρατικών και θρησκευτικών αρχών- θα μπορούσε να είναι εικαστική. Αλλά είναι απλά κωμική. Και δραματική ταυτόχρονα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αυτή, ισχύει τελικά το ότι η ζωή αντιγράφει την τέχνη ή το ότι η τέχνη αντιγράφει την ζωή. Την καστοριανή ζωή. Αποδεικνύει, εκτός από τον διακοσμητικό τραγέλαφο της σημερινής Καστοριάς, παραμονές των Χριστουγέννων, τον γενικευμένο αποπροσανατολισμό και το αδιέξοδο της τοπικής κοινωνίας, την παρακμή και την ταυτότητα της πόλης. Μας δίνουν εικαστικά, διακοσμητικά, αισθητικά, αυτό που κατά την γνώμη τους, αξίζουμε.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ (μόνο) που το εσωτερικό της πόλης της Καστοριάς (με εξαίρεση κάποιες ζώνες των κεντρικών αρτηριών) είναι απολύτως «γυμνό» από οτιδήποτε θυμίζει Χριστούγεννα. Διότι δεν εκφράστηκε η παραμικρή φροντίδα για στολισμό. Ούτε είναι που τέτοιοι «άγγελοι», λαμπιόνια και εορταστικά στοιχεία έχουν τοποθετηθεί αποκλειστικά σε… «τουριστικές» διαδρομές. Αφού ως γνωστό δίνονται τα πάντα για το τουριστικό προϊόν. Ή ότι και εκεί που έχουν τοποθετηθεί «Άγγελοι», μοιάζουν κακομοιριασμένοι και παραπεταμένοι στο φως της ημέρας.




ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ο τραγέλαφος της διακόσμησης, της συγκεκριμένης με τον Άγγελο του Σταυρού– αλλά όχι μόνο αυτής- αποδεικνύει ότι αυτός που έχει αναλάβει την διακόσμηση στον δήμο Καστοριάς, ή δεν πρέπει να έχει και τόσο μεράκι, ή ότι πράγματι ήθελε κάτι να συμβολίσει με τον έγκλειστο «Άγγελο». Ίσως μια έγκλειστη Καστοριά ως πόλη γειτονικής χώρας τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του Κομμουνισμού, μόνο έτσι έχει νόημα και θέση αυτή η απίστευτη εικόνα.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ κι έτσι, στην σημερινή Καστοριά της απόλυτης παρακμής, η εικόνα αυτή προκαλεί τις αισθήσεις. Και τις παραισθήσεις. Και η θέα της, αναγκαστικά πείθει ότι οι δημότες, κάτοικοι της Καστοριάς παραιτήθηκαν και δεν περιμένουν πλέον καμία σωτηρία. Ή μήπως περιμένουν;



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 915

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ