9.6.18

Raven Revisited

Όπερα του Κωστή Κριτσωτάκη σε λιμπρέτο Νίνας Ράπη
βασισμένη σε ποίηση του Edgar Alan Poe


Η ομάδα όπερας The Medium Project μετά το Trouble in Tahiti και το The Shell Game, οι TheMediumProject παρουσιάζουν το νέο έργο του Κωστή Κριτσωτάκη, μία σύγχρονη μονόπρακτη όπερα δωματίου «νεορομαντικού» ύφους, σε τρία μέρη για 2 τραγουδιστές, έναν αφηγητή, χορωδιακό σύνολο και πιάνο. Η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία ξετυλίγεται η ιστορία είναι βασισμένη στο πασίγνωστο ποίημα του Πόε Το κοράκι. Βασικοί ήρωες είναι η Λενόρ και ο Ποιητής. Ο Ποιητής, θρηνώντας το χαμό της αγαπημένης του, είναι διχασμένος ανάμεσα στον Ένα, ο οποίος καταφεύγει στη λογική, και τον Άλλο, που είναι ανίκανος να χειριστεί την απώλεια ενώ βυθίζεται στην εμμονή με το θάνατο και σταδιακά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας.

«Την αγαπούσα με μια αγάπη
που ήταν κάτι πέρα από αγάπη!»

Το Raven Revisited είναι μια όπερα που ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας φωτίζοντας στιγμιότυπα από τη ζωή του μυστηριώδη ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε και της ιδιόμορφης σχέσης του με τις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Πόε έχασε όλες τις γυναίκες που αγαπούσε τη μία μετά την άλλη. Πρώτα η μητέρα του, στη συνέχεια η γυναίκα που τον υιοθέτησε και τέλος ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, η σύζυγος του, πέθαναν όλες από φυματίωση. Η απουσία τους διαφαίνεται έντονα στη γραφή του ποιητή, ο οποίος συχνά επικεντρώνεται στον θάνατο και στην απώλεια μιας όμορφης γυναίκας. Το λιμπρέτο του Raven Revisited είναι μια ερωτική ιστορία σύγκρουσης ανάμεσα στην  πραγματικότητα της υπαρξιακής οδύνης και την απόλυτη ελευθερία της φαντασίας αναδεικνύοντας τη σκοτεινή ομορφιά του θανάτου που κυριαρχεί στην ποιητικό κόσμο του Πόε.

Οι δημιουργοί της παράστασης δηλώνουν: Στο «Raven Revisited» ο ποιητής αρνούμενος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα δημιουργεί έναν παράλληλο ονειρικό κόσμο όπου πρωταγωνιστεί η πολυαγαπημένη του Λενόρ, η αρχετυπική μορφή όλων των γυναικών της ζωής του. Όμως το όνειρο γίνεται εφιαλτικό όταν οι πραγματικές αναμνήσεις αναδύονται επί σκηνής οδηγώντας τον σ' ένα ταξίδι μυστηρίου από το οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ. Το λιμπρέτο του «Raven Revisited» είναι ένα ψυχογράφημα του ίδιου του ποιητή Πόε όπως αποκαλύπτεται από τα ποιήματα του. Η ατμόσφαιρα, η ομορφιά, η μουσικότητα, η ένταση αλλά και η μαθηματικής ακρίβειας δομή των ποιημάτων του Πόε είναι οι πηγές της έμπνευσης για τη δημιουργία αυτού του νέου έργου, όπως ακριβώς επηρέασαν και πολλούς ακόμη δημιουργούς σαν τους Lou Reed, Grateful Dead και Alan Parsons Project κ.α.

Συντελεστές:
Μουσική: Κωστής Κριτσωτάκης
Λιμπρέτο: Νίνα Ράπη
Σκηνοθεσία: Ράϊα Τσακηρίδη
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Δραματουργία: Μαρίνα Μέργου
Σκηνoγραφία-Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Κίνηση: Φωτεινή Πασσά
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Τραγουδούν:
Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Γιώργος Παπαδημητρίου
Στρατής Στηλ
Πέννυ Δεληγιάννη
Άννυ Φασσέα
Λεονώρα Γαϊτάνου
Νίκος Ζιάζιαρης
Ηλίας Καπάνταης

Πιάνο: Κωστής Κριτσωτάκης / Θοδωρής Ιωσηφίδης

Σάββατο 9 Ιουνίου, Κυριακή 10 Ιουνίου, Δευτέρα 11 Ιουνίου
Παρασκευή 15 Ιουνίου, Σάββατο 16 Ιουνίου, Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 21:15
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά χωρίς διάλειμα.

Είσοδος: 12,00 € | Θέατρο της οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής", τηλ. 210 821 7877
e-mail: ineaskinilv@gmail.com | https://el-gr.facebook.com/lvineaskini/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ