8.7.18

Το Σκάκι




8. Nc3 c6

Κάποιες σκέψεις, μια μέρα μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης:

⚫ Ο σύλλογος «Φίλοι μουσείου μακεδονικού αγώνα νομού Καστοριάς» όσες ανακοινώσεις και να εκδώσει, είναι ακατανόητη η στάση του για τη μη αναβολή προγραμματισμένης εκδήλωσής του στο αρχοντικό του μακεδονομάχου Πηχιών, που συνέπεσε με το συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Με την παρουσία του στο συλλαλητήριο θα τιμούσε το όνομα του συλλόγου. Φίλοι του μακεδονικού αγώνα είναι, αν μη τι άλλο. Όλα τα υπόλοιπα «παιδιάστικες δικαιολογίες».
Τί δεν καταλάβατε;

⚫ Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Αδαμόπουλος δημοσίευσε σχολιασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Σκοπιανό. Στην συνέχεια παρευρέθηκε στο συλλαλητήριο. Όλα καλά και σωστά; Μάλλον όχι, διότι πριν δύο εβδομάδες δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανος που χρηματοδότησε το «φεστιβάλ βαλκανικής μουσικής» που πραγματοποιήθηκε στη Καστοριά. Στο φεστιβάλ εκείνο όμως, από όλα τα Βαλκάνια μόνο σκοπιανές ορχήστρες έλαβαν μέρος, και προκάλεσε εντύπωση.

⚫ Η απουσία πολιτιστικών συλλόγων της Καστοριάς από το συλλαλητήριο και η μη έκδοση ανακοίνωσης-ψηφίσματος υπεράσπισης της Μακεδονίας, προκάλεσε και εδώ εντύπωση.
Ένα σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα παραβρεθεί σε καρναβάλι της Βουλγαρίας. Προφανώς άλλοι θα διοργανώσουν εκδρομές σε Μπίτολα, καθότι ο «πολιτισμός ενώνει τους λαούς», αν και κάποιοι θεωρούν ότι «καπελώνει» και γίνεται προπαγάνδα.

⚫ Η απαράδεκτη και κατακριτέα στάση της ΕΡΤ και κυρίως της ΕΤ3 για τη μη απευθείας τηλεοπτική κάλυψη του συλλαλητηρίου, που γινόταν «έξω απ’ την πόρτα τους», μας πάει πίσω σε άλλες “σκοτεινές” εποχές λογοκρισίας.
Μήπως ξέχασαν το βασικό χρηματοδότη τους (τον ελληνικό λαό);

⚫ Η εικόνα πολλών αρχιερέων στην εξέδρα των ομιλητών και η παρουσία πολλών ακροδεξιών στοιχείων με κυριάρχουσα την Χρυσή Αυγή στο συλλαλητήριο, μείωσε τις θετικές εντυπώσεις ενός λαού που απέδειξε ότι δεν «κάθεται στον καναπέ». Γιατί πρέπει συνεχώς να «καπηλεύονται» τα εθνικά θέματα τόσο η εκκλησία όσο και τα ακροδεξιά στοιχεία;

⚫ Απεναντίας, οι υψωμένες γροθιές κάποιων κοριτσιών που ξεχώρισαν στο πλήθος τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, επιβεβαίωσαν ότι με το να είσαι αριστερός δεν παύει να είσαι πατριώτης.

⚫ Με τη συμμετοχή της κ. Ολ. Τελιγιορίδου πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων για τη κοπή της βασιλόπιτας την ημέρα του συλλαλητηρίου. Μεταξύ αυτών: α) της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, β) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γ) του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου, δ) του Σωματείου Συνταξιούχων του ΤΕ ΒΕ και ε) της Ένωσης Στρατιωτικών. Σημαντικές όλες αυτές οι εκδηλώσεις και μη αναβαλλόμενες φυσικά, για ποιο λόγο άλλωστε; Ας είναι καλά οι 300.000 περίπου Έλληνες από τον Έβρο έως την Κρήτη που υποστήριζαν την ταυτότητά μας, όταν στην Καστοριά έκοβαν βασιλόπιτες.

[...] Σέ λίγα χρόνια, ὅλα τοῦτα τά βουνά θἄναι χιονισμένα ἀπό τά ζαχαρωμένα κόκαλα τῶν ἀνθρώπων, πού ἤρθαν ἀπό τίς ἄκριες τοῦ κόσμου νά πεθάνουν «γιά τή λευτεριά τῶν λαῶν». (Εἶναι συνταραχτικός ὁ λόγος ἐτοῦτος γιά ‘μάς πού ἒχουμε ἑκατομμύρια σκλαβωμένα ἀδέλφια στά χέρια σκληρῶν καταχτητῶν κι ἂς μή λέει τίποτα στό στόμα τῆς διπλωματίας καί τῶν δημοσιογράφων τῆς κάθε παράταξης) [...]
Στράτης Μυριβήλης
Ἡ ζωή ἐν τάφῳ

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιανουαρίου 2018, αρ. φύλλου 920


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ