26.8.18

Λόγος & Αντίλογος




«Κουμπαριές»



Αγαπητή ΟΔΟΣ

Εάν στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έως πρόσφατα τόσο πολύ θαύμαζαν ορισμένοι, ακόμη και εδώ στην Καστοριά, δεν ήταν κρατούμενοι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, από τους οποίους μάλιστα ο ένας είναι και συμπολίτης μας, θα προσπαθούσα μέσα στην γενική σοβαρότητα της κατάστασης, να σατυρίσω λίγο.

Με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδος. Τις απειλές και την σαφή διάθεση της γείτονος χώρας να καταστεί ο περιφερειακός δερβέναγας στα όρια της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα αναρωτιόμουν τι έπαθαν ξαφνικά οι προφήτες και οι αναχωρητές και δεν το είχαν προβλέψει.

Θα αναφερόμουν στα δήθεν βαρυσήμαντα «μηνύματα» του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά κανόνα μηνύματα με… πολλούς αποδέκτες. Μηνύματα γενικόλογα, βασισμένα σε ιστορικά φληνανφήματα και θα του ζητούσα -θα του θύμιζα κιόλας- να βάλει τον γκουρού της πολιτικής κ. Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ως γνωστό τόσο πολύ θαυμάζει ο ίδιος, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διενέξεων, να τηλεφωνήσει στον κουμπάρο του τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά θα ζητούσα και από τον δήμαρχο Καστοριάς, να μην εκδίδει μόνο ψηφίσματα, ούτε να φωτογραφίζεται (*) με τους σιωπηλούς του συντρόφους, αλλά να ζητεί να παρεμβαίνουν στις κουμπαριές τους για την αποφυλάκιση ενός καστοριανού κρατουμένου.

Διότι υπενθυμίζεται, ότι ο μέγας σιωπηλός πολιτικός, είχε ωστόσο την έμπνευση, όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός, να καταστεί κουμπάρος του Ερντογάν.  Τόσο πολύ μπροστά έβλεπε.



(*) σ.σ. Τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή επισκέφτηκε στις 26 Μαρτίου 2018 ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής τον οποίο και προσεκάλεσε να επισκεφθεί την Καστοριά.

* * *


Θα αναφερόμενουν και στον ομόδοξο αδελφό μας τον ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει κάψει καρδιές για καρδιές ενθάδε. Εν Καστοριά και όχι μόνο· καθώς μέχρι και ρωσικό κόμμα απέκτησε η Ελλάδα με ορισμένους να θέλουν όπως και δήποτε να γίνουν εκφραστές, πράκτορες και εκπρόσωποί του.

Μέρες που είναι, με την Μεγάλη Εβδομάδα να πλησιάζει, δεν μπορεί, κάτι θα κάνει για τον ελληνικό λαό.

Θα αναφερόμουν σε δαύτον για να διαβεβαιώσω ότι οσονούπω -τα επόμενα 2 με 3 χιλιάδες χρόνια, ίσως και δηλαδή, θα έλθει το ξανθό το γένος να μας σώσει. Από τους εαυτούς μας προφανώς, γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικές χιλιάδες χρόνια ακόμη, καθώς ο ρωσικός λαός, όχι μόνο είναι απασχολημένος με την σωτηρία του σλαβικού κόσμου –πράγμα σχετικά φυσιολογικό– όχι μόνο είναι απορροφημένος στην σωτηρία της Συρίας, αλλά ως γνωστό ζει αιώνες ειδυλλίου με την Τουρκία, είτε στην οθωμανική, είτε στην απλή έκδοσή της. Και ειδικά τώρα, ζει ημέρες συμμαχίας με την Τουρκία.

Αλλά είπαμε, μέρες που είναι και ημέρες που έρχονται, καλά είναι απλά να καταγράφουμε κάποια γεγονότα. Και όταν έρχεται η ώρα, να μην ξεχνάμε. Και να μην υποδεχόμαστε με ωσαννά, αυτούς που ιστορικά στάθηκαν πάντοτε απέναντι μας.

Ο ένθερμος 
Αναγνώστης σου

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Μαρτίου 2018, αρ. φύλλου 929


Επιλογής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ