13.10.18

Το Σκάκι




15. Bxd7+ Nxd7

Έγινε συλλαλητήριο για την ονομασία του κράτους των γειτόνων μας. Πού; Στην Καστοριά καλέ. Προηγήθηκε συνάντηση όλων των φορέων μετά από πρόταση του δημάρχου και εξέλεξαν και οργανωτική επιτροπή. «Ξύπνησαν οι γίγαντες και σωτήρες» του τόπου μας. Πλην (;) του κ. Θόδωρου Καρυπίδη, του περιφερειάρχη της Μακεδονίας. Της Δυτικής. Και πιο συγκεκριμένα, της Ελληνικής Δυτικής Μακεδονίας.  Η βουλευτίνα της αξ. αντιπολίτευσης, οι δήμαρχοι, οι περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, τα τοπικά μουμουέ και η εκκλησία. Αμέ! Κοντοζυγώνουν εκλογές, οι φωτογραφίες και τα «ήμουνα κι εγώ εκεί» είναι αποδεικτικά στοιχεία. Για όλες τις χρήσεις.

 Φωτογραφίες και τα «ήμουνα κι εγώ εκεί» σημειώθηκαν και στο «τρέξε Ελλάδα» στην Καστοριά, που μετά την περσινή περιβόητη φωτογραφία της κ. Μ. Αντωνίου με το όπλο στο χέρι, την σκυτάλη των εντυπώσεων, παρέλαβε ο κ. Α. Αγγελής. Με το όπλο στο χέρι έδωσε την εκκίνηση στο «τρέξε». Έλαμπε ολόκληρος και πυροβόλησε ψηλά-ψηλά [τί άραγε(ς);]. Όλα για τον πυροβολισμό!
Τρέξε Λόλα [πάλι], τρέξε!

 «Έχεις φίλο εφοπλιστή;» τότε, τον φέρνεις στον τόπο σου για να δει από κοντά, πού μπορεί να επενδύσει. Διότι ως γνωστόν, ένας έξυπνος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται ξαφνικά να επενδύσει σε έναν έρημο τόπο που τον εγκαταλείπουν ακόμη και οι κάτοικοί του. Ο φίλος δε του εφοπλιστή, άρχισε τις συναντήσεις με τον δήμαρχο της πόλης και τον τοπικό της ΝΟΔΕ, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα του τόπου. Έτσι του «βγήκε» να ενδιαφερθεί, κακό είναι και αυτό; Καχύποπτοι!

 “Θα” = μόριο που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό των ρηματικών τύπων που περιγράφουν μια πράξη η οποία πρόκειται να γίνει στο μέλλον ή κάτι πιθανό, δυνατό ή μη πραγματικό. Άρα εν όψει εκλογών συνεχώς “θα” ακούγεται.

 Κάπως έτσι ο κ. Α. Αγγελής το χρησιμοποιούσε και το χρησιμοποιεί αρκετά.
Πολλά τα “θα” του δημάρχου, που σε ένα χρόνο ακόμα, “θα” γίνουν παρελθόν. Τέσσερα χρόνια πέρασαν, “θα” έφτιαχνε νέο κοιμητήριο! “Θα” έπαιρνε τελικά ο Δήμος το Πνευματικό Κέντρο από τον ΤΑΠ. “Θα” αναστήλωναν το Μαθιουδάκη… “Θα” αντικαθίστατο το δίκτυο των αμιαντοσωλήνων της ΔΕ ΥΑΚ, “θα” έκανε πολιτιστικό κέντρο κλπ κλπ “Θα” σας πιστεύαμε αν “θα” τα υλοποιούσατε! Τουλάχιστον κλείστε καμμιά τρύπα στους δρόμους, έστω και με τσιμέντο. Κάντε κάτι επιτέλους!

 Η κυβερνητική βουλευτίνα μας, εξήγγειλε ότι νέες πανεπιστημιακές σχολές “θα” έρθουν στην Καστοριά! Ξέχασε φαίνεται τι είχε δηλώσει πέρσι: «Είμαι αισιόδοξη ότι του χρόνου η Αρχιτεκτονική της Καστοριάς θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

“Ψάξε ψάξε δε θα τη βρεις”. 
Αισιοδοξία για “θα”γενείς.

 Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο «νέο» Ιόνιο Πανεπιστήμιο προϋπολογίζει τη Σχολή Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών στην Κέρκυρα. Η πρώτη Σχολή Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων στο Αργοστόλι. Η δεύτερη Σχολή Οικονομικών Επιστημών θα περιλαμβάνει το νέο Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα και το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, στη Λευκάδα. Δημιουργούνται Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι κ.ο.κ.
Η διασπορά από τους ΣυρΡιζΑνΕλ των ΑΕΙ και των τμημάτων τους σε κάθε κωμόπολη της επικράτειας πλην της Καστοριάς (μέχρι στιγμής) είναι φυσικό να αναπτερώσει και τις «ελπίδες» της κ. Ολ. Τελιγιορίδου.

  Με την ευκαιρία: Τελικά κυρία Τελιγιορίδου τα νέα διόδια, είτε στην Σιάτιστα, είτε στον Αλιάκμονα, το ίδιο πράγμα είναι. Θα πληρώνουμε! Κι άλλα! Και «δαρμένοι και αποκλεισμένοι». Δε θα πάρουμε άλλο, ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας!

  Μεγάλη αγωνία δήλωσε ότι έχει ο μητροπολίτης για την ερήμωση της πόλης και του νομού. Μετά από τόσα χρόνια τώρα το κατάλαβε; Ένα από τα αρκετά εύστοχα  σχόλια πάντως που εμφανίστηκαν ήταν αυτό του αρθρογράφου κ. Δημήτρη Ιωαννίδη που έγραψε ότι μιλάει ο "άγιος" την στιγμή που ήδη έχει εξαφανιστεί το ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.  

  Τώρα όλοι αποποιούνται τις ευθύνες τους,  που τόσα χρόνια με τις τακτικές τους ερήμωσαν τον τόπο και τον μετέτρεψαν σε νησίδα επαρχιωτικού συντηρητισμού, πνιγηρή για την νεολαία και επικίνδυνη (εκτός των ημετέρων) για βιοπορισμό. Η Καστοριά δεν ερήμωσε ξαφνικά σήμερα, αγωνιά εδώ και χρόνια. Και κάποιοι φταίνε γι’ αυτό. Και αυτοί που φταίνε, δεν αγωνιούν.

Τι θ' απογίνεις, Θε μου, αν πεθάνω; Αγωνιώ.
   Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιουνίου 2018, αρ φύλλου 939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ