8.5.19

Λόγος & Αντίλογος




Στην εφημερίδα ΟΔΟΣ 13/12/2018 ["εδώ"] σε ενδιαφέρον άρθρο της αναφέρεται: «αλλοίωση της τοπικής μουσικής παράδοσης από Σκοπιανούς που δρουν ανενόχλητα...».

Ποιος να το περίμενε από την Καστοριά και από τους Καστοριανούς να υπέστησαν τόσης αλλοίωση (μήπως και διάβρωση) από εγκληματικήν αδιαφορία ή και ασύγγνωστη άγνοια, ιδίως των νεωτέρων γενεών μας, τα τελευταία χρόνια με ποιου είδους μουσική διασκεδάζουν στο Καστοριανό καρναβάλι. Παρά’γινε το κακό!

Έτσι, όπως κατήντησε, προκειμένου να εισχωρούν ακόμη περισσότερο με παντοίους τρόπους προπαγάνδας, ιδίως μετά τον περασμένο Ιούνιο με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, οι κακοπροαίρετοι γείτονες, είναι εθνική ανάγκη, θα έλεγα, να επικαλεσθούμε το ελληνικό φιλότιμο.

Να προσέχουμε στην επιλογή των ομάδων από μουσικούς. Να το ειπώ ξεκάθαρα: ποιους σκοπούς –ρυθμούς– παίζουν και σε ποια τραγούδια αντιστοιχούν οι ρυθμοί αυτοί. Όχι εική και ως έτυχε, να επιστρατεύουμε μουσικούς εισβολείς από τα βόρειά μας για να μας εκπολιτίσουν... δηλαδή κατά τα δικά τους όνειρα και σχέδια. Μήπως τους προσκαλούμε και επίσημα;

Παλαιά, όλοι θυμούνται, σειόταν η Καστοριά, μαζί της και όλος ο νομός, στην κυριολεξία, στο τριήμερο καρναβάλι από κέφι, ρυθμό και ζωηρότητα, με τα Καστοριανά και γενικώτερα με τα γνήσια ελληνικά τραγούδια όλης της Μακεδονίας μας. Τι πάθαμε τελευταία, ιδίως οι νέοι μας. Αρκούνται σε κάποιους ρυθμούς, χωρίς να προσέχουν ή να ξέρουν ποιων (γνωστών;) τραγουδιών είναι οι ρυθμοί;

Οι ξένοι έχουν υπομονή. Καλά κρατεί... ο χορός της προπαγάνδας τους. Ξέρουν να μας κοιμίζουν για τις σκοπούμενες μελλοντικές επιδιώξεις τους για την Egeiska Makedonjia. Καστοριανοί, Έλληνες Μακεδόνες, προνοείν χρή.

Ευχαριστώ διά την φιλοξενία 
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 969

Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ