16.4.19

ΟΔΟΣ: Εσωτερικοί εκπολιτιστές


ODOS newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 13.12.2018 | 964

Παραμονές της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς όπως και των Καρναβαλιών του 2019 και είναι διάχυτη η αίσθηση, ότι η Καστοριά βρίσκεται στην χειρότερη καμπή της ιστορίας της. Στο βάθος σκοτεινών χρόνων.

Περίπου δέκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με το τοπίο της Καστοριάς όχι απλά να μην είναι εορταστικό και ελπιδοφόρο, αλλά ακριβώς αντίθετα, να είναι μελαγχολικό. Ίσως και κάπως θλιβερό. Με τον πενιχρό, κάπως τριτοκοσμικό δημοτικό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο αποκλειστικά στα «κεντρικά» σημεία της «πόλης», η Καστοριά απέχει πολύ πλέον από το να είναι «φάρος», «επίκεντρο», από το να θεωρείται τέλος πάντων μητρόπολη της ευρύτερης περιοχής.

Ιδίως ο ηλεκτρικός διάκοσμος που μόνιμα υπάρχει στην οδό Μητροπόλεως, αποτελούμενος από διάταξη λαμπτήρων σε σχηματισμό γιρλάντας (ωστόσο ανάβει μόνο σε γιορτές), στην πραγματικότητα διατρέχει σε όλο το μήκος της μια απολύτως παρηκμασμένη περιοχή με άδεια και εγκαταλειμμένα καταστήματα. Δημιουργεί έτσι την εντύπωση του μακάβριου, απόκοσμου σχεδόν σκηνικού τις βραδινές ώρες. Σκηνικό τραγωδίας. Ή ακριβέστερα εγκλήματος. Τώρα πια όλοι το ομολογούν. Και όλοι εκφράζουν ανησυχία και αγωνία.

Μέγιστες οι ευθύνες των συγκεκριμένων υπευθύνων, αφού για πολλά χρόνια τώρα, δεν έπραξαν τίποτε για την ανάσχεση αυτής της κατάρρευσης. Αν ίσχυαν διαφορετικοί κοινωνικοί και πολιτικοί κώδικες, δεν αποκλείεται να είχαν ακόμη και νομικές ευθύνες, όσοι (κρινόμενοι από τις παραλείψεις τους) οκνηροί, ανίκανοι και αδιάφοροι, υφάρπασαν διαχρονικά την ψήφο του λαού της Καστοριάς, τάζοντας ψεύδη. Τα προεκλογικά προγράμματά τους, είναι η απόδειξη των απατηλών υποσχέσεων.

Όμως στην πόλη αυτή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Οι υπεύθυνοι, όχι μόνο δεν λογοδοτούν. Αλλ’ επιδιώκουν επανεκλογή, επάνοδο και αναβάθμιση. Το χειρότερο είναι ότι, έχουν ελπίδες να ευοδωθούν κι’ από πάνω.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής του ιστορικού κέντρου και της ευρύτερης ζώνης, που ταυτίζεται με ό,τι μπορεί να περιγραφεί ως «παλιότερη» Καστοριά, υποτίθεται ότι περιμένουν αυτές τις ημέρες. Και ειδικά των καρναβαλιών για να αναβιώσει κάπως το παλιό κέντρο. Μόνο που και σ’ αυτή την περίπτωση, με τον εκφυλισμό του εθίμου από άσχετους ή αυτούς που συνειδητά επιδίωξαν να το βαλκανίσουν, -σλαβοβαλκανίσουν για την ακρίβεια- ειδικά φέτος, οι οιωνοί είναι αρνητικοί.

Ύστερα και από την ταπεινωτική ως προς συγκεκριμένους όρους Συμφωνία των Πρεσπών, με την Ελλάδα να συνθηκολογεί παραβιάζοντας θεμελιώδη στοιχεία των γραμμών άμυνάς της, -όχι μόνο ως προς την ονομασία. Αλλά ιδιαιτέρως ως προς την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας στους κακοπροαίρετους βόρειους γείτονες που συμπεριφέρονται σαν ταραξίες. Και τους οποίους υποστηρίζουν Ρωσία (η ομόδοξη) και Τουρκία που αντιμετωπίζει επικυριαρχικά τα εδάφη της τέως οθωμανικής αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδος που θεωρεί υποτελή.

Έτσι, έχοντας επιτρέψει οι εκλεγμένοι του Δήμου Καστοριάς, από πολλά χρόνια τώρα, αλλά ιδίως οι «πολιτιστικοί» σύλλογοι, την αλλοίωση της τοπικής μουσικής παράδοσης από Σκοπιανούς που δρουν ανενόχλητα και χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότερο ενθαρρυμένα, η πόλη της Καστοριάς, εν όψει της περιόδου των καρναβαλιών που αναμένουν οι γνώστες ως «ραγκουτσάρια 2019», μοιάζει έτοιμη να περιμένει τους στόχους της σκοπιανής προπαγάνδας που μαίνεται. Σε ένα απόλυτα ταιριαστό σκηνικό, της έρημης, αποδεκατισμένης, μακάβριας Καστοριάς, με τα φώτα και τις γιρλάντες, «θαυμάσιο» σκηνικό, για χορούς τσιγγάνων, Σλάβων και κατά φαντασία αλύτρωτων.

Τα δεδομένα είναι άλλωστε συγκεκριμένα και γνωστά: Μετά τις ξεκάθαρες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, την Μακεδονία του Αιγαίου, όπως έγινε γνωστό, ήδη μια νέα οργάνωση εμφανίστηκε στη βόρεια Ελλάδα, στην Μακεδονία. Πρόκειται για μια οργάνωση που σύμφωνα με τους φορείς ενημέρωσης που αποκάλυψαν την είδηση («Τα Νέα», «Πρώτο Θέμα» κ.ά.) προωθεί την πολιτική της πΓΔΜ και εμφανίστηκε στη βόρεια Ελλάδα και πιο ειδικά, στην Αριδαία.


* * *

Oι ευθύνες όσων διοικούν και όλων των πολιτών είναι σαφείς, είναι εδώ. Και πάλι παρούσες. Μπορούν όλοι να αντιδράσουν ειρηνικά, παθητικά, σιωπηλά αποφεύγοντας να ενδώσουν στα καμώματα αυτών που επιτρέπουν την εξάπλωση της προπαγάνδας στην Καστοριά.




Συγκεκριμένα, πριν από μερικές εβδομάδες, στις 18 Νοεμβρίου, ιδρύθηκε και εγκρίθηκε μια νέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία Μακεδονική «Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» και με το διακριτικό τίτλο «Крсте Петков Мисирков» («Κρστε Πέτκοφ Μισίρκωφ»), του φιλολόγου που σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος». Η εξέλιξη αυτή, είναι σημαντική. Με πρόσχημα την νόμιμη χρήση στο εσωτερικό και την ελληνικότητα του όρου «Μακεδονική», η αστική εταιρεία πέτυχε την σύστασή της. Ενώ από τον τίτλο της «εταιρείας» επιτρέπεται να υποτεθούν άλλα.

Όμως πίσω από τις λέξεις, δεν κρύβεται σχεδόν καθόλου, το πραγματικό περιεχόμενο όπως και το πιθανό κίνητρο της οργάνωσης αυτής. Πάντα κατά τις ελληνικές εφημερίδες σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ, σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στην διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως: α) διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων β) εκδόσεις cd/dvd γ) εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση.

Για την «ΟΔΟ» εφ’ όσον όλα αυτά επιβεβαιώνονται, ο αυτοπροσδιορισμός τους είναι απόλυτο δικαίωμά τους και απολύτως σεβαστό. Όμως αυτό που συμβαίνει τώρα, ίσως δεν θα είναι τίποτε σε σύγκριση με όσα θα συμβούν στο μέλλον. Όχι μόνο στην Αριδαία φυσικά, αλλά και οπουδήποτε έπεσε ο σπόρος της προπαγάνδας των Σκοπίων που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος. Διότι από μόνη της η προπαγάνδα, δεν είναι κίνδυνος.

Όμως δεν προβλήθηκαν αντιστάσεις και αντιρρήσεις. Δεν τέθηκαν «κόκκινες γραμμές». Όπως στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, ακόμη και στην ίδια την πόλη, όπου ο μουσικός εκφυλισμός των καρναβαλιών ήδη έχει ετοιμάσει το έδαφος.

Γι’ αυτό οι ευθύνες όσων διοικούν και όλων των πολιτών είναι σαφείς, είναι εδώ. Και πάλι παρούσες. Μπορούν όλοι να αντιδράσουν ειρηνικά, παθητικά, σιωπηλά αποφεύγοντας να ενδώσουν στα καμώματα αυτών που επιτρέπουν μέσα από τα... «ραγκουτσάρια» την εξάπλωση της προπαγάνδας. Ακόμη και μέσα από την πραγματοποίηση ευρύτερων βαλκανικών φεστιβάλ, στα οποία όμως κυριαρχεί η σλαβική και ακόμη πιο ειδικά η σκοπιανή μουσική. Η μουσική δεν είναι ο κίνδυνος. Τα μηνύματά της όμως, πρέπει να είναι φιλικά και όχι το αντίθετο. Όλα αυτά που έχει ανάγκη η πόλη πρέπει να γίνουν άμεσα. Από το καρναβάλι του 2019 κιόλας, με επικεφαλής τον Δήμο Καστοριάς, τον δήμαρχο κα όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς.

Όσοι υποστήριζαν έως τώρα ότι, όλα αυτά τα επιχειρήματα που επί σειρά ετών προβάλλονται, είναι υπερβολικά και αβάσιμα, ήδη συνειδητοποιούν ότι δεν είναι έτσι. Εσωστρεφείς ρατσιστές, ήδη προετοιμάζονται να αποτάξουν την ελληνική γλώσσα, να εκπολιτίσουν την Αριδαία, ενώ ενδέχεται να απαιτήσουν και «επισημοποίηση» της. Με πρόσχημα πάντα το δικαίωμα τους για αυτοπροσδιορισμό. Θα επικαλούνται την μητρικότητα του ιδιώματός τους και θα παρουσιάζονται περίπου όπως οι Ινδιάνοι της Αμερικής.

Είναι αυτοί που ήδη έχουν διαφθείρει μουσικά την Καστοριά. Και όλα αυτά έχουν γίνει χωρίς να έχει κυρωθεί ακόμη η Συμφωνία των Πρεσπών οριστικά, ούτε στα Σκόπια, ούτε πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Αρκεί αυτό για να υποψιαστεί κάποιος, το τι μπορεί να συμβεί ακριβώς στο μέλλον, αν και όταν τα Σκόπια καταστούν μέλος του ΝΑΤΟ με την δήθεν επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Η Ελλάδα έχει ήδη την εμπειρία της Αλβανίας που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, και ύστερα απ’ αυτό εκκαθαρίζει τις περιοχές της ελληνικής μειονότητας.  Αν σήμερα ιδρύθηκε αστική εταιρεία, για την «μακεδονική γλώσσα», ποιος μπορεί να υπολογίσει τι έχουν έτοιμο στα σκαριά για αύριο κι’ όλας, για την «μακεδονική εθνότητα» σε Αριδαία, και όχι μόνο.

Ήταν στραβό το κλίμα δηλαδή της Καστοριάς, εν όψει της «εορταστικής» περιόδου, έρχονται και οι εσωτερικοί εκπολιτιστές με τις αστικές εταιρείες τους σε Αριδαία, και όχι μόνο, να το αποτελειώσουν. Και να προϊδεάσουν. Για την μητρική γλώσσα, την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στην διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Καλά γλέντια, λοιπόν, όπως θα έλεγαν οι φιλολαϊκοί.



Φωτογραφία: David William Gentleman (1930-) Λόφος Primrose του Λονδίνου (1909), Tate gallery.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Δεκεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 964



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ