13.7.19

ΟΔΟΣ: Προσπερνώντας την Ιστορία μονιασμένα και φιλιωμένα


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 28.3.2019 | 979

Εντάξει, πάει πέρασε και η 25η Μαρτίου, χωρίς πολλά-πολλά παρατράγουδα διαμαρτυριών στις παρελάσεις σε βάρος των κυβερνητικών αξιωματούχων που παρέστησαν ως επίσημοι σ’ αυτές. Γνωστή από παλιά η μέθοδος πρόκλησης προληπτικού φόβου που τελικά νουθετεί. Αυτό σε ένα βαθμό συνέβη και αυτή την φορά. Μάλιστα στις περισσότερες ανά την Επικράτεια παρελάσεις -αυτές που θα καταργούνταν- το τραγούδι (που κατέληξε εμβατήριο) «Μακεδονία ξακουστή» ακούστηκε κανονικά. Εξακούστηκε στην κυριολεξία. Διότι αυτό, και συγκεκριμένα η εντύπωση που δόθηκε ότι θα απαγορευθεί, αποτέλεσε την αφορμή που παρακίνησε τις λίγες διαμαρτυρίες. Μερικές από τις οποίες ήταν απλά θορυβώδεις.

Εξ άλλου θα ήταν πράξη αυτοκτονίας, -στην τελευταία πριν τις εκλογές παρέλαση σε εθνική επέτειο- να επιμείνει η κυβέρνηση και τελικά να επιβληθεί, αυτό που βασικά διακινήθηκε σε επίπεδο φημών σχετικά με την απαγόρευση της «Μακεδονίας ξακουστής». Ενός ημιστρατιωτικού εμβατηρίου, που αναφερόμενο σε μια μόνο Μακεδονία που ελευθερώθηκε και είναι ελληνική, αποτελεί πλήρη απόδειξη ότι όσα λέγονται για δήθεν ελληνικό αλυτρωτισμό στερούνται οιασδήποτε σοβαρότητας. Και εξισώνουν απλά θύτες και θύματα.


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 28.3.2019 | 979

* * *
Όταν όλες οι τοπικές «Αρχές» μονιασμένες και φιλιωμένες προσπερνούν την Ιστορία, γιατί δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν ούτε στο επίπεδο του αντιλόγου με αυτούς που την ξαναγράφουν, τότε ο απλός πολίτης, δεν μπορεί να αντλήσει θάρρος. 

* * *


Στην Καστοριά μάλιστα -την πρωτεύουσα της υποστολής κάθε προσπάθειας και κάθε αγώνα- το κλίμα στην παρέλαση ήταν ιδανικό. Μερικές σημαίες και κάποιες φωνές απέναντι από την εξέδρα των επισήμων δεν ήταν αρκετές για να ταράξουν την παρέλαση. Από τις εκατοντάδες των θεατών, 5 το πολύ 10 ήταν οι θερμόμαιμοι.

Στο τέλος-τέλος οι υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών, θα πείσουν ότι δεν έλυσαν απλά ένα Γόρδιο δεσμό, όπως θέλουν να εμφανίζουν την Συμφωνία, αλλά ότι απελευθέρωσαν την Μακεδονία από τα δεσμά της. Τόσο ήρεμα έδειχναν κατά τα λοιπά τα πράγματα.

Για χάρη της αιωνιότητας μάλιστα φωτογραφήθηκαν, κινηματογραφήθηκαν ή απλά συμπαραστάθηκαν σε πλήρη και αγαστή αρμονία -χωρίς καμμιά διαφορά να διαδηλώνεται εμφανώς για τόσο σοβαρά θέματα- όλοι με όλους. Ακόμη και οι μητροπολίτες με την κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου. Και την κυρία Μαρία Αντωνίου, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο. Η εξέδρα, ο φακός και η διασημότητα, ενώνει. Κανείς τους δεν απέκρουσε την πρόσκληση να ανταποκριθεί σε ένα πρωτόκολλο με σιωπηλή διαμαρτυρία.

Πάντως τους πολίτες, τους απλούς θεατές και τους λίγους διαμαρτυρηθέντες, βιντεοσκοπούσαν άγνωστοι από την μεριά των «εξεδρών». Μαθήματα Δημοκρατίας.

Εξαίρεση στο σχετικά ήρεμο κλίμα εντός της χώρας τα όσα συνέβησαν στην Μελβούρνη, όπου στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου αποδοκιμάστηκε ζωηρά ο εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας, βουλευτής του ΣυΡιζΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος. Βέβαια η Αυστραλία είναι Δημοκρατία με πλήρη δικαιώματα.

Έτσι εκεί, προληπτικές συλλήψεις «για εξακρίβωση στοιχείων», όπως εγκαινιάστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα για τέτοιου είδους ζητήματα επί κυβερνήσεως της Αριστεράς, ή φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις δυνητικών ή υποτιθέμενων υπόπτων σε παρελάσεις, όπως έγιναν στην Καστοριά από το κτήριο του διοικητηρίου, δεν περνούν. Γι’ αυτό και ο κ. Γεώργιος Βαρεμένος ούτε καν θα μπορούσε να νεύσει την αστυνομική δύναμη να «εκκαθαρίσει» το τοπίο.

Εκεί λοιπόν, στην Αυστραλία, χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα, όπου οι Έλληνες της Διασποράς γνωρίζουν από πρώτο χέρι και αντιμετωπίζουν την εχθρική προπαγάνδα διαβολής της Ελλάδος και επιβουλής της εδαφικής της ακεραιότητας από τους Σκοπιανούς (οι οποίοι στην Καστοριά δρουν περίπου ανενόχλητοι), θερμόαιμοι Ελληνοαυστραλοί, -όχι όλοι φυσικά- δεν συγκράτησαν τον θυμό τους. Είπαν και μια κουβέντα παραπάνω ίσως. Προφανώς αγνοούν την «καλή δουλειά» που επιτελεί το βαλκανικό φεστιβάλ της Καστοριάς.

Όπως αναμενόταν στην συνέχεια, ο κ Γ. Βαρεμένος που έχει ταυτίσει τις προσωπικές του απόψεις με το Δίκαιο, την Δημοκρατία, το πεπρωμένο της χώρας, του λαού και του έθνους με την ίδια την Ιστορία, βασικά απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε... πυρήνες της ακροδεξιάς και σταγονίδια του φασισμού. Ούτε καν διανοείται ότι μεταξύ του φασισμού και του ίδιου, υπάρχει χώρος για άλλες απόψεις. Βαρεμένος ή τανκς δηλαδή. Πάλι καλά που δεν κατήγγειλε ξένα κέντρα.

Και πώς άραγε να μην πιστεύει ότι δικαιούται να ταυτίζει την διαμαρτυρία για το Μακεδονικό με τον φασισμό, την ακροδεξιά και τον εθνικισμό; Διότι πίσω στην Ελλάδα, κάποιοι και κάποιες κάνουν με τον τρόπο τους, ακόμη και άθελα τους, «πλάτες» σ’ αυτού του είδους τις απόψεις: συμμετέχοντας σε όλες τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, σα να μην συνέβη τίποτε στην Μακεδονία. Όπως έγινε στην Καστοριά.

Παραταγμένοι επίσημοι και διάσημοι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, απαθείς απέναντι σε ένα τόσο ζωτικό θέμα, με την στάση τους περιθωριοποιούν κάθε διαμαρτυρόμενο. Και νομιμοποιούν τον κ. Βαρεμένο να βαράει με αφορισμούς και συκοφαντίες, ακόμη και τον άδολο Ελληνισμό της Αυστραλίας. Έστω τους λίγους θερμόαιμους.


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 28.3.2019 | 979

* * *
Για χάρη της αιωνιότητας μάλιστα φωτογραφήθηκαν, κινηματογραφήθηκαν ή απλά συμπαραστάθηκαν σε πλήρη και αγαστή αρμονία όλοι με όλους. Ακόμη και οι μητροπολίτες με την κ. Τελιγιορίδου και την κ. Αντωνίου και τον αντιπεριφερειάρχη. Η εξέδρα, ο φακός και η διασημότητα, ενώνει. Κανείς τους δεν απέκρουσε την πρόσκληση να ανταποκριθεί σε ένα πρωτόκολλο, με σιωπηλή διαμαρτυρία. 

* * *


Εδώ λοιπόν στην Καστοριά, δεν ακούστηκαν «ακροδεξιά» συνθήματα ούτε μέσα στον μητροπολιτικό ναό, όπως συνέβη αλλού και για παράδειγμα στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης. Και ποιος να το σκεφθεί άλλωστε; Όταν όλες οι τοπικές «Αρχές» μονιασμένες και φιλιωμένες προσπερνούν την Ιστορία, γιατί δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν ούτε στο επίπεδο του αντιλόγου με αυτούς που την ξαναγράφουν, τότε ο απλός πολίτης δεν μπορεί να αντλήσει θάρρος.

Τα τοπικά ΜΜΕ στην συντριπτική τους πλειοψηφία και κυρίως τα ηλεκτρονικά, όχι μόνο δεν ασκούν κριτική και δεν παρουσιάζουν τον αντίλογο, αλλά όπως και οι άλλοι θεματοφύλακες φυλούν τα ρούχα τους.

Άλλωστε στην Καστοριά υπάρχουν άλλοι απαράμιλλοι τρόποι να δικαιώνουν τις προκαταλήψεις, ότι ο τόπος βρίθει «ακροδεξιούς» και «ρατσιστές». Και η περιοχή διαθέτει το παγκόσμιο προνόμιο να σχεδιάζει το μέλλον με βήματα προς τα πίσω.

Έτσι και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Αντωνίου, αφού αμύνθηκε «περί πάτρης» για την Μακεδονία -ως την υπογραφή της Συνθήκης- δεν είναι ότι αμέσως μετά απλώς δεν βρίσκει άξιο λόγου το ζήτημα. Αλλά ότι ως βουλευτής ενός κόμματος που διεκδικεί με αξιώσεις τις αυριανές κυβερνητικές ευθύνες και σε ένα τοπίο στο οποίο η ίδια μπορεί να είναι εκ νέου (3η φορά) βουλευτής Καστοριάς, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα της επερώτησης που υπέβαλε στον αρμόδιο υπουργό, θεωρεί πως η φιλοξενία των προσφύγων σε ξενοδοχεία της Καστοριάς, σχετίζεται με την ανεργία που μαστίζει τον τόπο.

Και επειδή η Καστοριά, όπως αναφέρει στην επερώτησή της (δημοσιεύθηκε ολόκληρη στο φύλλο 978 της περασμένης εβδομάδας - "εδώ") υποφέρει από την ανεργία και ο κόσμος «ανησυχεί» για την παρουσία τους, επερωτά την κυβέρνηση, πόσους, ποιους, ποιας εθνικότητας (δηλαδή χρώματος και θρησκεύματος) και σε ποια ξενοδοχεία της Καστοριάς, φιλοξενεί η Ελλάδα πρόσφυγες και φυγάδες.

Επερώτησε βεβαίως ακόμη και ποια είναι τα ξενοδοχεία της Καστοριάς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Κλιμάκωσε με αυτό τον τρόπο τις παρεμβάσεις της. Πριν μερικούς μήνες έθετε απλά ερωτήματα σε δελτία τύπου. Τώρα οργανώθηκε ακόμη παραπάνω, διεγείροντας -άθελά της- προκαταλήψεις.



ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 28.3.2019 | 979


Έτσι με ένα σμπάρο η Καστοριά πετυχαίνει πολλούς στόχους: Χωρίς κανένα λόγο και καμμιά αφορμή, χωρίς αιτία δηλαδή, συνειρμικά παρουσιάζεται από την κυρία Αντωνίου η Καστοριά ξενοφοβική και ρατσιστική. Δηλαδή μακεδονική και ακροδεξιά. Συνδέεται το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό, με τους κατά κανόνα δύστυχους περιπλανώμενους. Ενώ η ανεργία είναι κατόρθωμα δικό τους, δηλαδή των πολιτικών.

Επίσης στο όνομα του τοπικού πληθυσμού η επερώτηση, εμμέσως φυσικά, συνδέει την δυνατότητα φιλοξενίας με την καταγωγή των προσφύγων. Δηλαδή εάν ήταν Σέρβοι Ορθόδοξοι, παλαιοημερολογίτες με φυσική ξανθή κώμη, λευκή επιδερμίδα και γαλάζια μάτια, δεν θα υπήρχε φόβος;

Και το κυριότερο ρωτά με περίεργο τρόπο που θυμίζει καταγραφή ή προγραφή, όχι μόνο για τους ξενοδόχους που μετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης, αλλά ακόμη και για αυτούς που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να περιληφθούν. Γνωρίζουν εκεί στην Νέα Δημοκρατία ότι άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα της Καστοριάς;

«Καλύτερα» προεκλογικά μηνύματα δεν μπορεί να σκεφθεί η τοπική Νέα Δημοκρατία σε όλες τις εκφράσεις της; Ανακοινώνει στο Κοινοβούλιο ότι «επικρατεί αναβρασμός και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία» και ο τόπος φοβάται τους πρόσφυγες, επειδή δεν είναι Χριστιανοί και δεν μοιάζουν με Σέρβους;

Όπως και ότι η ανάπτυξη θα έλθει και η ανεργία θα υποχωρήσει, αν αδειάσουν τον τόπο οι πρόσφυγες; Και όχι εάν αποφασίσουν να εργαστούν αποτελεσματικά οι ιθύνοντες και να μην φωτογραφίζονται στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια. Ή εάν αντιληφθούν την ζωτικότητα του μακεδονικού χώρου στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Αλλά και στην καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τους γείτονες, στην βάση της αλήθειας.

Το πεπρωμένο της Καστοριάς δηλαδή, εμμέσως αλλά σαφώς, απειλείται από τους άτυχους πρόσφυγες που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μας αφήσουν το ταχύτερο δυνατόν μόνους μας στον εγχώριο παράδεισο, και όχι από τους προπαγανδιστές των Σκοπίων που επιχειρούν να διαβρώσουν την περιοχή όπως το σαράκι. Ούτε φυσικά από τους πολιτικούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες και αξιωματούχους που ξέχασαν σε 1,5 μήνα τις συνέπειες μια αμφιλεγόμενης συμφωνίας.

Η ισχύς εν τη ενώσει της εξέδρας των παρελάσεων και των φωτογραφιών.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 979


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ