23.7.19

Το Σκάκι



15. Re5 Rd8

«Δεύτε λάβετε φως»


◾ Μεγάλη αγάπη και προφανώς ανιδιοτελή, τρέφει για την Καστοριά μέσω της δημοτικής αρχής η Εγνατία Οδός Α.Ε και τούμπαλιν. Μετά το περιβόητο πολιτιστικό κέντρο στο δημοτικό οικόπεδο "φιλέτο" επί της λεωφόρου των Κύκνων, και την πρόταση για αθλητικό κέντρο, τώρα ο δήμος προχωρεί με την συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία σε μια ακόμα προγραμματική σύμβαση για την "αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού του δήμου Καστοριάς με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας".

◾ Με πολύ απλά λόγια, επειδή η δημοτική αρχή μάς άφησε στα σκοτάδια τόσα χρόνια, αφού όπως σημειώνουν η «ποιότητα του φωτισμού δεν ήταν καλή» με αποτέλεσμα να «προκαλούνται οδικά ατυχήματα» και να υπάρχει «μειωμένη αίσθηση ασφάλειας, αύξηση παραβατικής συμπεριφοράς, και των εγκληματικών ενεργειών» (sic) και επειδή δεν άλλαζαν συχνά και εύκολα τις λάμπες και ήταν «μεγάλος ο χρόνος αντικατάστασης των λαμπτήρων», και επειδή δεν μπορούσαν να συγχρονίσουν την «έναρξη και την λήξη λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού με την Ανατολή και τη Δύση του Ηλίου», κάλεσαν για άλλη μία φορά την Ανώνυμη Εταιρεία να λύσει όλα αυτά τα «προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης» και να δουλέψει αυτή αντί οι υπηρεσίες του δήμου Καστοριάς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Όπου οι υπηρεσίες στελεχώνονται από δεκάδες δημοτικούς υπαλλήλους εννοείται.

◾ Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο, δέσμευσαν την Καστοριά για 12 χρόνια να της αλλάζει τα φώτα μία ανώνυμη εταιρεία.

◾ Χωρίς για οποιαδήποτε τέτοια εκχώρηση αρμοδιοτήτων να προηγηθεί καμία προεκλογική ή μετεκλογική εξαγγελία, καμία αναφορά τόσα χρόνια των «Εν Τιμή», καμία δημόσια συζήτηση-διαβούλευση, καμία ανάληψη ευθυνών και αιτιολογίας για την δηλωμένη ανεπάρκεια του δήμου να αλλάζει τους λαμπτήρες, να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τον δημοτικό φωτισμό. Για να παταχθούν βρε παιδί μου, η «παραβατική συμπεριφορά» και οι «εγκληματικές ενέργειες» στα φιλήσυχα Εξάρχεια που ζούμε.

◾ Προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά, ο ξαφνικός έρωτας με την Εγνατία που μας προέκυψε τους τελευταίους μήνες. Προκαλεί απορίες επίσης η όλη δημοτική τακτική/μεθόδευση να ψηφιστεί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και να δεσμεύσει για τα επόμενα 12 χρόνια όλες τις δημοτικές αρχές, επειδή έτσι αποφάσισαν οι «Εν Τιμή», που προφανώς δεν συνειδητοποιούν ότι είναι μία συμπεριφορά πολιτικά  α ν ά ρ μ ο σ τ η,  όταν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, λίγο πριν τη λήξη της θητείας τους, αποφασίσουν για τους επόμενους δημάρχους και τους δεσμεύσουν. Ή το συνειδητοποιούν; Κι αν το συνειδητοποιούν, γιατί το έκαναν;

◾ Το (δυσδιάκριτο) δημοτικό «έργο» της δημοτικής αρχής και τη δέσμευση την τελευταία στιγμή της δημαρχίας Αγγελή για 12 χρόνια, φαίνεται πάντως να αναγνωρίζει, εκτιμά και να σέβεται ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γ. Κορεντσίδης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, που έχει και ο ίδιος «καλές δημόσιες σχέσεις με την Εγνατία ΑΕ». Μάλιστα θα είναι συνεχιστής του «έργου» των «Εν τιμή» και θα το βελτιώσει.

◾ Τελικά όλοι οι υποψήφιοι καλά λόγια λένε για τη δημαρχία Αγγελή. Τότε γιατί να τον αλλάξουμε αφού περνάμε όλοι καλά;

◾ Ο ίδιος δε μετά τις εκλογές εφ’ όσον εκλεγεί δήμαρχος θα κάνει κάτι ασυνήθιστο: θα συνεχίσει τη λειτουργία του εκλογικού του κέντρου στην πλατεία Ομονοίας, αυτή την φορά ως «σκαιώδης» δήμαρχος και θα δέχεται εκεί τα παράπονα ή και τις προτάσεις των Καστοριανών! Η εκκεντρική αυτή σκέψη ερμηνεύτηκε από πολλούς ως πλήγμα του θεσμού του δημάρχου και προσβολή της νυν δημοτικής αρχής, καθ’ ην στιγμή ο Δήμος Καστοριάς δεν θα σταματήσει να λειτουργεί κανονικά με όλες τις υπηρεσίες του και ο κ. Αγγελής να είναι δήμαρχος μέχρι την 31η Αυγούστου. Μετά θα αναλάβει ο επόμενος. Ή τέλος πάντων κάποια εταιρεία.

◾ Οι απόψεις για το θέμα της 12χρονης δέσμευσης με την Εγνατία ΑΕ, της αναγνώρισης και της συνέχισης του «έργου» του κ. Αγγελή, από την κ. Σπύρου, τον κ. Πετκανά, τον κ. Ταμήλια... δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Γι’ αυτό και η στήλη δεν έχει να σχολιάσει.

◾ [Άσχετο: Δεν κατεβαίνει ο κ. Σωκράτης Λιάνος στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος. Ως τ. αντιδήμαρχος του κ. Αγγελή προφανώς θα κατέβει ως δημοτικός σύμβουλος και αυτός, μαζί με τους άλλους επιτυχημένους τ. αντιδημάρχους σε ένα από τα ψηφοδέλτια].

◾ Τί συμβαίνει άραγε στο Δήμο Καστοριάς με την Εγνατία Α.Ε που αίφνης μετατράπηκε σε από μηχανής θεός της πόλης; Όλα τα προβλήματα που δεν έλυσε τόσα χρόνια η παρούσα δημοτική αρχή, όπως άλυτα τα είχαν αφήσει και οι προηγούμενες, θα (θα)μας τα λύσει η Ανώνυμη στο μέλλον; Τότε γιατί κάνουμε εκλογές και δεν καλούμε την Ανώνυμη Εταιρεία να διοικήσει το Δήμο;

◾ Και μια και η Εγνατία θα μας κτίσει πνευματικό κέντρο, κλειστό αθλητικό κέντρο και θα μας αλλάζει τους γλόμπους για 12 χρόνια, τότε γιατί δεν την καλούμε να μας κάνει και το δεύτερο Νεκροταφείο που το υποσχέθηκαν ότι θα λειτουργήσει το 2015;

◾ Ή τέλος πάντων να βουλώσουν καμιά τρύπα στους δρόμους της τριτοκοσμικής Καστοριάς. Η Εγνατία ΑΕ είναι να πάρει η ευχή, δεν είναι η ΔΕΗ, ούτε ο Μπερνάρ Τσουμί.

◾ Ή τα χρήματα γι’ αυτά είναι λίγα και δεν καταδέχονται αμφότεροι;

Και πάλι, Καλή Ανάσταση Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι



Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Μ. Πέμπτης 25 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 983



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ