28.8.19

ΟΔΟΣ: Σε μια πόλη


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 23.5.2019 | 987

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ που βρίσκεται σήμερα στο Ναδίρ του Ναδίρ, το μοναδικό που έγινε είναι οι παράλληλοι διαφημιστικοί μονόλογοι των υποψηφίων.

ΠΟΥ ΟΜΩΣ δεν έχουν σχέση με το fair play.

ΑΛΛΑ με κάτι πιο σκοτεινό και αναχρονιστικό: την απουσία επιχειρημάτων που οδηγεί στην φίμωση.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ στην περίπτωση της Καστοριάς είναι ότι, ενώ στο προσωπικό περιβάλλον και στον κλειστό κύκλο, όλοι συζητούν, δικαίως ή αδίκως για όλους και για όλα, όμως δημόσια τα βρίσκουν όλα καλώς καμωμένα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της νοοτροπίας είναι, η τραγική κατάσταση σήμερα και η κατάρρευση της Καστοριάς, να μην έχει… υπευθύνους. Να είναι ορφανή.

ΕΠΕΣΕ από τον ουρανό η κατάρρευση.

ΑΝ ΔΕΝ συμβαίνει αυτό, τότε η κατάσταση στο επίπεδο του δημόσιου αντιλόγου, δεν είναι για γέλια, παρά αποκλειστικά για κλάματα.

ΔΙΟΤΙ δεν είναι φυσιολογικό, αλλά χαρακτηριστικό σοβαρής κοινωνικής παθογένειας, τα δημόσια πρόσωπα να επιζητούν (αν δεν απαιτούν κιόλας) αποκλειστικά τον δημόσιο έπαινο.

ΔΥΟ αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα, μεταξύ άλλων, είναι επαρκή:

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, το πρώτο δεν είναι άμεσα προεκλογικό. Αλλά είναι ενδεικτικό.

ΕΤΣΙ ενώ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Καστοριάς, με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2019».

ΔΗΛΑΔΗ μία απλή υπηρεσιακή θεματολογία χωρίς ταμπού και απόρρητα. Ούτε γάμους και αρραβώνες.

ΚΑΙ ΕΝΩ αρχικά δόθηκαν στην δημοσιότητα (κανονικές) φωτογραφίες από την σύσκεψη υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων, με τα πρόσωπα τους να εικονίζονται φυσιολογικά, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται, και προφανώς να υφίστανται την επεξεργασία της κοινής γνώμης για τις αποφάσεις και το έργο τους...

ΩΣΤΟΣΟ στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Καστοριάς, αναρτήθηκαν φωτογραφίες με... «θολωμένα» επί τούτου και με ανάλογη παρέμβαση στην καθαρότητα της σχετικής φωτογραφίας στα πρόσωπα ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων που μετείχαν σε αυτή.


Δελτίο τύπου της Π.Ε. Καστοριάς

Ιστοσελίδα της Π.Ε. Καστοριάς


Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ αποκρουστική εικόνα στην ανάρτηση της Π.Ε. Καστοριάς, που δεν παραπέμπει απλά σε Βενεζουέλα ή Τουρκία, αλλά σε κάτι βαθύτερο και πιο ανησυχητικό (καθώς το περιστατικό επιτρέπει αίσθηση μυστικότητας και παρακρατικότητας, αλλά και φίμωσης) προφανώς οφείλεται σε γκάφα. 

ΑΓΝΩΣΤΟ είναι ποιος σκέφθηκε ότι είχε το δικαίωμα ή το καθήκον να σβήσει τα πρόσωπα, συνεπώς και τον λόγο δημόσιων λειτουργών που συνεδριάζουν σε συνθήκες υπηρεσιακού και πολιτικού καθήκοντος και να εμποδίσουν τους πολίτες από την πληροφόρηση και ενημέρωση. 

ΟΜΩΣ κάτι αντίστοιχο ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε (ακόμη και) στην Καστοριά, όπου ανθεί η κολακεία και ο κολασμός της κριτικής.

ΧΩΡΙΣ αμφιβολία πάντως το περιστατικό δεν είναι πρωτοποριακό, ούτε πολύ περισσότερο… προοδευτικό, καθώς αν επιτραπεί η ανοχή σε αντίστοιχα φαινόμενα, δεν θα ενθαρρύνεται μόνο το κουκούλωμα ευθυνών και η φίμωση υπευθύνων και πράξεων, αλλά και των κουκουλοφόρων. 

ΜΟΝΟ στην Καστοριά συμβαίνει να κουκουλώνονται φωτογραφικά ο διοικητής του Νοσοκομείου μεταξύ άλλων ή της Αστυνομίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και των καθηκόντων τους.

ΑΛΛΑ ΕΔΩ είναι Καστοριά, δεν είναι παίξε γέλασε. 



ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 23.5.2019 | 987



ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ περιστατικό σημειώθηκε στον στίβο των δημοτικών εκλογών. 

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ δήμαρχο Καστοριάς κ. Γεώργιο Πετκανά, γνωστό και παλαίμαχο -βετεράνο για την ακρίβεια- στην δημοτική ζωή της Καστοριάς.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ συνδιαμορφωτή της κατάστασης από τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε. Για όσο χρόνο κατείχε τέτοιες θέσεις. 

ΜΟΝΟ που μήνυσε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλου συνδυασμού, για συκοφαντική δυσφήμηση ή κάτι αντίστοιχο. 

Η ΟΔΟΣ δεν εστιάζει την αναφορά στην μήνυση καθ’ εαυτή, δεδομένου ότι αυτή θα κριθεί αρμοδίως. Ούτε το πρόβλημα βρίσκεται αποκλειστικά στον συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. Δυνητικά μηνυτής θα μπορούσε να είναι και κάθε άλλος. Μόνο που δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος δήμαρχος να υποβάλλει μηνύσεις. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενεργοποιώντας με την μήνυσή του ο υποψήφιος δήμαρχος την διαδικασία του αυτοφώρου, προκάλεσε την σύλληψη (!) από αστυνομική δύναμη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου. Με αφορμή... πολιτική συνέντευξη που παραχώρησε ο τελευταίος. Αποτέλεσμα ήταν να κρατηθεί ο  υποψήφιος σύμβουλος για μερικές ώρες στο αστυνομικό τμήμα. 

ΚΑΙ ΑΥΤΟ το γεγονός είναι κάτι που κάνει ακόμη πιο πρωτοφανή τα συμβάντα. 

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι η «επέμβαση» και ο χειρισμός της, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά προληπτικής λογοκρισίας και… προκαταβολικής καταστολής του αντιλόγου. 

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ της πολιτικής κριτικής για τα δημοτικά πεπραγμένα. Σηματοδοτώντας χείριστο προηγούμενο.  

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ που ο μεν κ. Γεώργιος Πετκανάς διεκδικεί να εκλεγεί δήμαρχος επικαλούμενος την πολύτιμη την εμπειρία του όπως και τον θετικό λόγο ενεργών  δημάρχων (άλλων ελληνικών πόλεων) στα διαφημιστικά σποτ του, στην καλύτερη περίπτωση έχασε απλά την ψυχραιμία του. 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ όμως να χάνει την ψυχραιμία του;

ΟΤΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, παρ’ όλη την μακροχρόνια εμπειρία του, παρουσιάζεται ως αντίπαλος του κατεστημένου -αν και  ο πατέρας του ήταν δήμαρχος και ίδιος υπηρέτησε στο πλευρό μερικών δημάρχων, που αποτέλεσαν δημοτικό κατεστημένο της Καστοριάς. 

ΠΟΛΕΜΟΣ στο κατεστημένο, χωρίς κριτικό αντίλογο, μπορεί να υπάρξει; 

ΚΑΙ ΑΠΟ την άλλη πλευρά, βρίσκονται φυσικά τα όσα ειπώθηκαν σε πολιτική συνέντευξη για την ζημιογόνα πορεία της ΔΕΥΑΚ, από τον... εγκληματία υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλου συνδυασμού.

ΑΠΟΨΕΙΣ που αντικειμενικά κρίνονται τουλάχιστον προσεκτικές αν όχι ανώδυνες, ή απλά αυτονόητες και σε κάθε περίπτωση θα κριθούν στις κάλπες από την ψήφο των δημοτών. Σε επόμενο στάδιο και από το αρμόδιο δικαστήριο φυσικά.

ΜΕΧΡΙ να γίνουν όλα αυτά όμως, η πρωτοφανής ενέργεια υποψηφίου σε υποψήφιο για μήνυση και αυτόφωρη σύλληψη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ προκαλεί εύλογη ανησυχία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 987


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ