15.9.19

ΟΔΟΣ: Διδακτικά


ODOS KASTORIA NEWSPAPER

ΜΕ ΜΙΑ μια μακροσκελή γραπτή επιστολή του που διένειμε στα ΜΜΕ (δημοσιεύεται πιο κάτω) ο κ. Γεώργιος Πετκανάς κατ’ ουσία ανακοίνωσε την έξοδο του από τον δημοτικό βίο της Καστοριάς, ύστερα από πολλά χρόνια συμμετοχή του σ’ αυτό (από το 1995 όπως ο ίδιος αναφέρει).

Η ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ στα δημοτικά της Καστοριάς δεν μπορεί να μην συνδέεται με την σημερινή κατάσταση της πόλης, που για πολλούς είναι απογοητευτική.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ώριμου πολιτικού να ισχυρίζεται ότι η πόλη έχει προβλήματα, αλλά ο ίδιος δεν έχει τις όσες ευθύνες αντιστοιχούν. Γύρω-γύρω όλοι και στην μέση ο ίδιος, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ του εκλογικού αποτελέσματος εκ μέρους του, αν και περιλαμβάνουν αναγνώριση της σαφούς ετυμηγορίας των ψηφοφόρων της Καστοριάς, που προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 (δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε), ξεχωρίζουν για τις αιχμές και τα βέλη που εκτοξεύουν με τον ισχυρισμό της λοιδορίας σε βάρος του.

ΚΑΘΩΣ και για την επίκληση της τεράστιας αποχής στις εκλογές και του μικρού αριθμού θετικών ψήφων που πέτυχαν οι νικητές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ χωρίς αμφιβολία έστω και με πικρίες και υπαινιγμούς, κάθε πράξη εξόδου είναι λυτρωτική, όταν γίνεται στον κατάλληλο χρόνο.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του κ. Γ. Πετκανά ήταν και είναι μονόδρομος και όχι απλά από επιλογή, αφού την υπέδειξε η ψήφος των δημοτών που επιδιώκουν ανανέωση και ένα νέο ξεκίνημα.

ΤΟ ΑΝ ενσαρκώνονται όλα αυτά με την νεοεκλεγείσα ηγεσία του Δήμου Καστοριάς, είναι ζήτημα που εξακολουθεί να κινείται στο επίπεδο της υπόθεσης και της ευχής.

ΟΜΩΣ η περιπέτεια της υποψηφιότητας του κ Γ. Πετκανά, θα μπορούσε να είναι διδακτική στους ναυτιλλόμενους του πολιτικού στίβου.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 990

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:



* * *

Λόγος & Αντίλογος




Συμμετέχω ανελλιπώς και αδιαλείπτως ως εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την ψήφο εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας, από το έτος 1995 έως σήμερα με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, με ειλικρινή διάθεση προσφοράς για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καστοριά.

-Υπηρετώ διαχρονικά τον δήμο Καστοριάς και τους συμπολίτες μου από διάφορες θέσεις ευθύνης, ωστόσο τα περισσότερα έτη συμμετείχα σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

-Γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από την Καστοριά και την υπόλοιπη χώρα, γνώρισα ανθρώπους από κάθε περιοχή του δήμου μας και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τους οποίους συνεργάστηκα. Τελικά, αυτή είναι η πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης, οι ανθρώπινες σχέσεις και η ανιδιοτελής προσφορά.

-Θεώρησα υποχρέωση μου προς τη γενέτειρα να συμμετέχω ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Συμμαχία Ευθύνης» όταν μου προτάθηκε από συνδημότες μου Καστοριανούς, για τις δημοτικές εκλογές Μαΐου 2019 και ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα.

-Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο «Συμμαχία Ευθύνης» μόνο νέες και νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματική καταξίωση και κοινωνική δραστηριότητα μέσα από συλλογικότητες του τόπου μας, διαθέτοντας διοικητικά προσόντα. Έτσι θα μπορούσε μόνο να έλθει η πραγματική αλλαγή στον δήμο Καστοριάς.

-Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου να μην συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της «Συμμαχίας Ευθύνης» επισφαλείς αιρετοί προηγούμενων διοικήσεων που έφεραν την Καστοριά στον πάτο, στην κοινωνική εξαθλίωση και στην απομόνωση. Θεωρώ πως, οι λογικές ισορροπιών συγκρότησης ψηφοδελτίων, θα φέρουν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα και στο μέλλον.
-Ευχαριστώ δημόσια τους 60 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας «Συμμαχία Ευθύνης» για τον καθαρό αγώνα που έδωσαν, τους συνεργάτες και τα στελέχη των γραφείων μας, που στάθηκαν δίπλα μου σε όλη την προεκλογική περίοδο και τους 3.150 συνδημότες μας, που έμπρακτα στήριξαν με την ψήφο τους τη μοναδική πρόταση ανάπτυξης για τον δήμο Καστοριάς.

-Αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού μας, του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, απέρριψε το πρόγραμμα μας. Σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία.

-Από την πρώτη μέρα αυτής της προεκλογικής περιόδου, έριξαν τόνους λάσπης στον ανεμιστήρα και προσπάθησαν να σπιλώσουν το όνομα και την υπόληψη μου. Λοιδορήθηκα και κατηγορήθηκα ασύστολα με ανυπόστατες βολές για προσωπικά, οικογενειακά, οικονομικά και άλλα δήθεν σκάνδαλα. Δεν είχαν και δεν έχουν ιερό και όσιο, την εξουσία ήθελαν με κάθε τρόπο και μέσο. Συγκρουστήκαμε με όσους έβαλαν το δικό τους συμφέρον πάνω από το καλό του συνόλου. Συγκρουστήκαμε με όλους αυτούς που επέλεξαν να στηρίζουν πρόσωπα αποκλειστικά και μόνον για να εκπροσωπούν τα δικά τους συμφέροντα. Μήπως θα έπρεπε να «συγχαρώ» τα οργανωμένα συμφέροντα;

-Λαμβάνοντας το εκλογικό μήνυμα δημοτικών εκλογών 2019 στον δήμο Καστοριάς, με τα χαμηλά ποσοστά του συνδυασμού μας του οποίου ηγήθηκα και συγκεκριμένα δεδομένα: την τρίτη θέση γενικής κατάταξης, την τέταρτη θέση κατάταξης στην πόλη της Καστοριάς, ιδιαίτερης πατρίδας μου, έλαβα την απόφαση μετά από ώριμη σκέψη να μην συνεχίσω τη συμμετοχή μου στην αυτοδιοίκηση από την θέση του δημοτικού συμβούλου, εναρμονισμένος με την απόφαση πλειοψηφίας των πολιτών. Τους ευχαριστώ για την μέχρι σήμερα συνεργασία μας. Συνεχίζω όμως να ανησυχώ για το μέλλον του τόπου και για το αύριο των παιδιών μας.

-Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και στελεχών του συνδυασμού μας, με θέμα τις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής, για τον δήμο Καστοριάς. Ομόφωνα αποφασίστηκε από τους παρόντες και δεν δόθηκε καμία κατεύθυνση στους συνδημότες μας που ψήφισαν την «Συμμαχία Ευθύνης» στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, διότι οι ψηφοφόροι του συνδυασμού μας, είναι πολίτες με ελεύθερη σκέψη που έχουν ξεπεράσει κομματικές γραμμές, νοοτροπίες του παρελθόντος και μας επέλεξαν με κριτήριο το πρόγραμμα, τις προτάσεις και την καταλληλότητα των προσώπων. Σε ότι με αφορά προσωπικά και ως οικογένεια Πετκανά την ημέρα της ψηφοφορίας, απουσιάζαμε από την πόλη και δεν προσήλθαμε στην κάλπη του «πειράματος» για το μέλλον του δήμου Καστοριάς.

-Την «Συμμαχία Ευθύνης» θα εκπροσωπούν έξι δημοτικοί σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, τηρώντας τις αρχές και αξίες του συνδυασμού μας. Η Βαλεντίνα Παπαδοπούλου από την Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας, ο Τάσος Δουλγέρης από την Δημοτική Ενότητα Καστοριάς, ο Χρόνης Βασιλειάδης και η Άντζελα Ιπποκομίδου από την Δημοτική Ενότητα Αγίας Τριάδας, ο Μιχάλης Ζησόπουλος από την Δημοτική Ενότητα Καστοριάς και ο Γιώργος Μόσχος από την Δημοτική Ενότητα Μακεδνών. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή τους και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα.

-Μετά την απαξίωση συμμετοχής ψηφοφορίας του κόσμου στα πρόσωπα που συμμετείχαν στην δεύτερη εκλογική Κυριακάτικη αναμέτρηση, θεωρείται υποτιμητικό να είσαι δήμαρχος μειοψηφίας σε έναν δήμο και εξηγώ: Εγγεγραμμένοι στον δήμο Καστοριάς 40.605 ψήφισαν στον δεύτερο γύρο 14.988 ποσοστό 36,91% με άκυρα λευκά 505 ποσοστό 3,37% - έλαβον 9.003 ψήφους ποσοστό 24% εγγεγραμμένων του συνόλου Καστοριανών για τον «πρώτο πολίτη» συνεπώς ενέκριναν για δήμαρχο με θετική ψήφο 1 στους 4 ενήλικους δημότες.

-Είμαι ικανοποιημένος και συγχρόνως περήφανος για τον συνδυασμό μας «Συμμαχία Ευθύνης» τον οποίο στήριξαν μόνον υγιείς δυνάμεις του τόπου μας και όχι οργανωμένα συμφέροντα. Δεν μας στήριξαν πολιτικά ή κομματικά γραφεία, δεν μας στήριξαν επιχειρηματίες που προσέβλεπαν σε ίδιο όφελος, δεν μας στήριξαν «πολιτικοί σκελετοί» και παράγοντες παρελθόντων ετών. Διότι όπως απάντησε ο Σωκράτης όταν ρωτήθηκε ποια πόλη διοικείται παράνομα είπε: «Η πόλη στην οποία οι άρχοντες τοποθετούνται από οργανωμένα συμφέροντα».

Γιώργος Πετκανάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ