3.9.19

Λόγος & Αντίλογος


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 6.6.2019 | 989

Και έτσι, με έστειλε. 

Η Φώφη εννοώ



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Δεν μπορώ, παρά να μοιραστώ την χαρά μου με την εφημερίδα και τους αναγνώστες της.

Όχι, μη θαρρείς ότι πανηγυρίζω για το ότι ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε πέρα ως πέρα γαλάζιος μετά τις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Εναλλαγές στα χρώματα των χαρτών όταν ανοίγουν οι κάλπες έχουμε δει αμέτρητες φορές στον… καμβά της Μεταπολίτευσης. Σήμερα γαλάζιο, χθες ροζ, προχθές πράσινο το χρώμα του εκλογικού χάρτη. Ώστε όσοι (μπορεί να) νομίζουν ότι η ιστορία σταμάτησε την περασμένη Κυριακή όταν η Ελλάδα βάφτηκε γαλάζια, πλανώνται. Άλλωστε η… μητέρα όλων των μαχών, έχει καθοριστεί για την Κυριακή 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής, που γιορτάζει ο (κάθε) Κυριάκος δηλαδή. Άσε που τα πολλά ωσαννά τα διαδέχονται τα «σταύρωσον».

Για να εξηγηθώ, αυτή την φορά γράφω ώστε να μοιραστώ τον προσωπικό ενθουσιασμό μου για την δυναμική ενέργεια της Φωτεινής (Φώφης) Γεννηματά. Της προέδρου του ΠαΣοΚ, του ΚινΑλ τέλος πάντων. Διότι το Σάββατο –πριν ξημερώσει η Κυριακή της κάλπης– 40 περίπου ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, δεν θυσίασε απλά, αλλά στην κυριολεξία εξοστράκισε από το ΠαΣοΚ και το ΚινΑλ τον τέως πρόεδρο του, τέως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης 2012-2015, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Άνοιξε επιτέλους τα φτερά της η Φώφη ενώ στην συνέχεια «προειδοποίησε» ότι αυτός ήταν μόνο η αρχή. Φίνα και ντερμπεντέρισσα.

Ποιος ξέρει άραγε –εκτός ίσως από την ίδια– τι να προσευχόταν γονατιστή κάτω από τα εικονίσματα των αγίων πατέρων του ΠαΣοΚ, όταν υποτίθεται πως αποκαλύφθηκε η υποτιθέμενη εμπλοκή του Ελ. Βενιζέλου στην υπόθεση της Novartis. Σίγουρα (θα) χάρηκε που δεν προέκυψε καμμιά ευθύνη. Ή μήπως όχι;

Και μην απορείς, αγαπητή ΟΔΟΣ για την σχέση που μπορεί να έχουν όλα αυτά με εμένα ή με την Καστοριά.

Αν και αναγνωρίζω ότι η έκφραση ακόμη και συμπάθειας προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προϋποθέτει την υπέρβαση ενός απόλυτου (πολιτικού) ταμπού, αφού ζούμε σε μια χώρα που από τις κάλπες των ευρωεκλογών πανηγυρίζουν οι κκ Βελόπουλος και Βαρουφάκης, ωστόσο προσωπικά είχα πάρει κάποιες αποφάσεις.

Είχα βλέπεις πιθανολογήσει ακόμη και να ψηφίσω –υπό προϋποθέσεις– φυσικά για πρώτη φορά, το ΚινΑλ σ’ αυτές τις εκλογές. Οι λόγοι αρκετοί:

Στην Καστοριά, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα σ’ αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα τερματίσει προφανώς πρώτη. Δεν είχε επομένως αληθινή ανάγκη την μοναδική ψήφο μου. Αντίθετα –σκεφτόμουν– ότι ίσως το ΠαΣοΚ άξιζε αυτή την φορά την προτίμησή μου.

Όχι μόνο για να συμβάλλω στην αναστροφή της υπερβολικής αυστηρότητας με την οποία αντιμετωπίσθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά απ όσους τα φάγανε μαζί και μαζικά το εγκατέλειψαν.

Ούτε απλά, επειδή το ΠαΣοΚ άντεξε και υπερασπίστηκε αρκετά με ευθύνη, την συγκυβέρνηση 2012-2015, την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, το δυτικό προσανατολισμό της χώρας ή επειδή με τις ψήφους μας, ίσως βοηθούσαμε να χάσει την τρίτη και να περάσει τέταρτη, αν δεν είναι δυνατό να αποβληθεί οριστικά από την Βουλή η πολιτική έκφραση του (Ψεκασμένου κι από πάνω) ναζισμού.

Αλλά κυρίως διότι είναι ενδεχόμενο να με απογοητεύσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά. Όχι τόσο διότι ακούγονταν ονόματα και υποψηφιότητες από δοκιμαστικό σωλήνα και πειραματικά εργαστήρια, αλλά ιδίως, επειδή δεν μπορούσα να αποδεχθώ το ενδεχόμενο να δω στο ψηφοδέλτιό της για την Καστοριά να επιβραβεύονται ολοφάνερα πολιτικά τουλάχιστον τυχοδιωκτικές συμπεριφορές. Αυτό ειλικρινά δεν το άντεχα.

Όμως η Φωτεινή με πρόλαβε. Έκανε το θαύμα της. Όχι η αγία, αλλά η Γεννηματά. Κράτησε τον Γεώργιο Παπανδρέου ας πούμε, αλλά απέβαλε τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μου απέδειξε ότι αυτοί εκεί στο Πα ΣοΚ, δεν διδάσκονται από τα λάθη τους, συγνώμη τα πάθη τους ήθελα να γράψω.

Με πρόσχημα το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας του ΚινΑλ στο οποίο αποφάσισε επικεφαλής να ορίσει τον κ. Γεώργιο Καμίνη, και την πρόταση της να οριστεί ο Ελ. Βενιζέλος τιμητικά (!) στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου, τον καθάρισε. Τον ξαπόστειλε στο πολιτικό πυρ το εξώτερο. Έκανε έτσι η Φώφη το ΚινΑλ, για τον Καμίνη ως πρόσχημα καμίνι που βράζει.

Και σαν να μην έφθανε η ενέργειά της, δήλωσε κι’ από πάνω κάτι για το προφίλ του τέως προέδρου της, που και για τα χνώτα τους που δεν ταιριάζουν ότι δεν της κάνει, όπως και κάποια θέματα ηθικής τάξης σε βάρος του. Για τις πράξεις της προφανώς είχε συνείδηση η Φώφη.

Αν είχε συνείδηση όμως των φράσεών της, θα σε γελάσω. Διότι με όσα είπε δεν δικαίωσε μόνο το αντίπαλό τους αφήγημα, του ΣυΡιζΑ δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα τους κ.κ. Πάνο Καμμένο, Κυριάκο Βελόπουλο και Αρτέμη Σώρρα. «Σας τα έλεγα εγώ θα ισχυρίζονται τώρα εν χορώ».

Σαράντα μέρες πριν τις εκλογές, για να κερδίσει και πάλι τους Τζουμάκηδες, τους Ραγκούσηδες, τις Ξενογιαννακοπούλες, τους Κουλουμπλήδες, τις Τζάκρη, και τα άλλα ορφανά παιδιά του ίδιου παρελθόντος, –διότι μαζί τους εγκατέλειψαν και οι ψηφοφόροι το ΠαΣοΚ, καρατόμησε τον μοναδικό Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ανδραγάθημα η πρόεδρος. Δεν είμαι σίγουρος αν δεν πήρε τις αποφάσεις της αναλογιζόμενη την Τερέζα Μέϊν. Αλλά προσωπικά έμεινα άναυδος καθώς για να σκεφθείς, πάντα αναγνώριζα στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός ότι τον ξεχώρισε και τον άρπαξε στο ΠαΣοΚ. Ήλθε τώρα η Φώφη να μου αποδείξει ότι δεν άντεχε το βάρος και το εκτόπισμα του. Δεν της έκανε το προφίλ του.

Δικαίωσε όμως η Φώφη πλήρως με την απόφαση της, ταυτόχρονα όλη την κριτική και το αφήγημα του λαϊκισμού της πλατείας Συντάγματος και την δαινομονοποίηση συγκεκριμένων προσώπων. Όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου. Προδίδοντας το ίδιο το κοινό παρελθόν τους.  Ποιος δεν θυμάται στις πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες στην Βουλή την Άνοιξη του 2015 να ωρύοται κάποιοι «στα 4, στα 4».

Και έτσι, με έστειλε. Η Φώφη εννοώ. Όσο είπα να πραγματοποιήσω την υπέρβασή μου στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, μου κατάφερε πλήγμα στο στομάχι. Δεν το κατέστησε απλά εξιλαστήριο θύμα. Έδιωξε, πούλησε κατά την γνώμη μου και αυτό δεν περιγράφεται.

Θα με αναγκάσει λοιπόν η Φώρφη να μείνω στο κοπάδι και πάλι, να επιλέξω συνειδητά και με πεποίθηση ένα υποψήφιο βουλευτή κόμματος που τουλάχιστον δεν ξεπουλάει τους επιφανείς του με αυτόν τον τρόπο. Και που τιμά τις επιλογές του.

Γι’ αυτό και χαίρομαι διπλά. Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια. Και εγώ θα μείνω στο μαντρί και η Φώφη θα εξυγιάνει το ΚινΑλ από τον… ενοχλητικό Ευάγγελο Βενιζέλο. Κρατώντας τον Γεώργιο, τον Στέφανο, την Μαριλίζα και τα άλλα παιδιά. Δεν ξέρω βέβαια αν του στήσει και καμμιά προανακριτική –ποιος ξέρει τι μπορεί να κάνει για να επιστρέψουν στις τάξεις της, οι δυσαρεστημένοι.

Μόνο που επιθυμώ να συμβουλέψω το ΚινΑλ αφού δικαίωσε όλους τους πολέμιους και ιμάμηδες του πολιτικού μίσους και της τύφλωσης, αφού το έφερε ως εδώ, ας το τελειώσει κιόλας: τι ΚινΑλ, τι ΑνΕλ, ας βάλει στην θέση του Καμίνη τον Καμμένο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Επικρατείας.

Γιατί όχι; Να επιστρέψουν για τα καλά οι «δυσαρεστημένοι» και από τον συγκυβερνήτη του ΣυΡιζΑ. Όσοι αισθάνονταν ικανοποίηση από τον λιθοβολισμό και τις κραυγές «στα 4» (δις).

ΚινΑλ, Ανελ, Καμίνης, Καμμένος, ηχητικά βρίσκονται τόσο κοντά. Ας συμμαχήσουν για τα καλά με τους δυσαρεστημένους. Να έχουμε πολιτικά γεννητούρια, να δικαιωθεί και το Γενηματά. Διότι ο τοκετός δεν κρύβεται πια αφού αποκαλύφθηκε η εγκυμοσύνη.

Ο ένθερμος 
Αναγνώστης σου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 989
Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ