1.12.19

ΟΔΟΣ: Ραγκουτσάρια [ή άλλως "καστοριανή" παράδοση]


ragoutsaria Kastorias | MyisisΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαία προτεταμένη (και ευτυχώς για αποφυγή συγχύσεων στην βαλκανική ενδοχώρα και για να φαίνεται η...  διαφορά), τις μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, συμμετείχε –όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο από καιρό πριν– στο Фестивал на Сурва (φεστιβάλ Σούρβα) της Βουλγαρίας.

Η ΟΛΙΓΟΜΕΛΗΣ ομάδα, προφανώς από τους πιο fun του ομίλου "Μύησις", πάντρεψαν με την αυθαιρεσία της ποιητικής άδειας και της ελαφρότητας των μεταμφιέσεων, τις παραδοσιακές γυναικείες καστοριανές στολές, σε ένα θέαμα ελαφρώς περίεργο για τους αμύητους.

ΟΠΟΥ εκκωφαντικές κουδούνες, προβιές, σκόρδα, κέρατα και άλλα αντίστοιχα μοιάζουν να διαλέγονται με τις παλιές καστοριανές στόφες.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ το σενάριο, αφού τίποτε δεν το συνδέει με την παράδοση της πόλης και τα καρναβάλια της, ώστε να μπορεί να εντοπισθεί η αλληγορία.

ΑΥΤΑ είναι γούστα φυσικά. Σε άλλους αρέσει αυτό το θέαμα και σε άλλους όχι.

ΜΕ ΜΟΝΗ την διαφορά: ότι προβάλλονται ως αντιπροσωπευτικά της Καστοριάς.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ υπαγορεύει προβληματισμό.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 971


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ