28.12.19

Λόγος & Αντίλογος


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 19.9.2019 | 1001

Η αποκλειστικότητα του σκοπού επιδίωξης εκλογής και ανάληψης των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχής Καστοριάς 



Αγαπητή ΟΔΟΣ

Σου γράφω ανώνυμα για το θέμα της φωτογράφισης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, με τον μητροπολίτη και τον δήμαρχο, παρ’ ότι γνωρίζω προκαταβολικά πως διατρέχω το ενδεχόμενο, να επικριθώ ως κατεχόμενος από μένος, δειλός κ.λπ.

Όχι απ’ όλους προφανώς αλλά από ορισμένους, σύμφωνα με τα όσα έγραφε στο προηγούμενο σου φύλλο τακτικός αρθρογράφος. Τον οποίο διαβάζω με ενδιαφέρον κάθε φορά που γράφει στην εφημερίδα σου, έστω κι’ αν σχεδόν ποτέ δεν συμφωνώ με τις απόψεις του. Και προπαντός το γλαφυρό, μερικές φορές ακραίο στην γνώμη μου ύφος του.

Μένος πάντως, δεν σκέφθηκα ότι τον διακατέχει για όσα αυτός γράφει και εγώ διαφωνώ. Υπάρχει στ’ αλήθεια κάτι γονιμότερο από την αντιπαράθεση των απόψεων;

Το θέμα μου, –τίποτε πρωτότυπο– είναι όπως προανέφερα το φωτογραφικό στιγμιότυπο των δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου Καστοριάς με τις εικόνες της Παναγιάς στα χέρια τους. Στο μητροπολιτικό μέγαρο, λίγες μέρες (πριν ή μετά;) την ορκωμοσία της δημοτικής αρχής.

Εννοείται βέβαια ότι μειδιώ με την άποψη πως τα σχόλια της ΟΔΟΥ θέτουν σε κίνδυνο το ορθόδοξο Έθνος μας, όπως περίπου –αν κατάλαβα καλά– εννοεί ο αντίλογος, που και πάλι πρόβαλε η εφημερίδα. Για μένος, ούτε λόγος.

Αλλά νομίζω ότι και η ΟΔΟΣ κάπως υπερβολικά προσέγγισε, μια μάλλον άστοχη πρωτοβουλία, που πράγματι δεν ξαναείδαμε. Δεν ήταν μόνο πρωτοφανής η επίσκεψη. Αν όμως ήταν διακριτική, ίσως άλλαζαν τα πράγματα. Κατά την γνώμη μου, πιο εντυπωσιακή από την επίσκεψη, ήταν η φωτογράφιση. Που δεν ήταν αναμνηστική, αλλά ρεπορτάζ.

Πώς λοιπόν να μην ασκηθεί κριτική, όταν αυτές οι πόζες συμβαίνουν σε κοσμικό κράτος. Και μάλιστα πώς να μην ασκηθεί από την ΟΔΟ, που προχθές συμπλήρωσε τα 21 χρόνια κυκλοφορίας της, όλα με μαχητικό, ανεξάρτητο και αδέσμευτο ύφος. Προβάλλοντας όλες τις απόψεις.

Εγώ πάλι ωστόσο, έτσι όπως βλέπω το «αισθητικό» της φωτογράφησης του δημάρχου μας πια κ. Γιάννη Κορεντσίδη και των δημοτικών του συμβούλων που κρατούν όλοι τους από μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας, στα χέρια τους, νομίζω ότι είναι σαν να εκπέμπουν ένα sos.

Το εικαστικό σύνολο έχει μια μεγάλη σημειολογία. Σαν να είναι όλοι τους σε μια προσευχή, μια κατάνυξη, μια ευχή έστω: «Να βάλει η Μεγαλόχαρη το χέρι Της». «Να μας φυλάξει ο Θεός». «Παναγιά βοήθα» κ.ο.κ.

Από ποιόν και γιατί, είναι και αυτό το ζητούμενο. Προσωπικά ελπίζω και εύχομαι να μην είναι από τους ίδιους και όσους μας διοικούν. Απομένει να αναμένουμε το Θαύμα.

Και έως τότε, ίσως οι πολέμιοι της ελευθεροτυπίας σου που την ταυτίζουν με το μένος, μπορούν να ασχοληθούν με την νέα υπουργό Παιδείας (της Νέας Δημοκρατίας παρακαλώ), που μόλις χθες προώθησε την διαγραφή των στοιχείων θρησκεύματος και ιθαγένειας από τα σχολικά έγγραφα των μαθητών.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το κάνει «καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις». Και επειδή «παράλληλα μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή».

Αν όλα αυτά και η αποκλειστικότητα του σκοπού επιδίωξης εκλογής και ανάληψης των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχής Καστοριάς συμφωνήσουμε ότι είναι η παραγωγή δημοτικού έργου και η επίλυση των προβλημάτων του δήμου, της πόλης και των δημοτών, τότε ο καθένας μπορεί να έχει τις απαντήσεις του.

Ο ανώνυμος Αναγνώστης σου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1001.


Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ