25.11.19

Είπαν:


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Ι. ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗΣ: 
«Θα συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τον σεβασμιώτατο, σε όλους τους τομείς. Και με την ευλογία του και τη βοήθειά του, θα βρούμε και θα δώσουμε λύσεις στα ζητήματα του τόπου»

Ο λόγος του νέου δημάρχου Καστοριάς

κατά την τελετή ορκωμοσίας του στις 24.8.2019



Σεβασμιότατοι, αξιότιμες και αξιότιμοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική και άκρως συγκινητική παρουσία σας. Μία πρωτοφανή και πολυπληθής παρουσία, που εκλαμβάνεται ως έμμεση δήλωση, ότι ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Για να συμπορευτούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Σε μία κοινή προσπάθεια. Και να οδηγήσουμε τον Δήμο Καστοριάς σε μια νέα εποχή.

Κυρίες και κύριοι, όταν ξεκινούσαμε ξέραμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Γνωρίζαμε τα προβλήματα. Έτσι κι αλλιώς, λίγο πολύ, είναι γνωστά σε όλους. Εξάλλου, επισκεφθήκαμε πάμπολλες φορές όλες τις περιοχές του δήμου. Και προεκλογικά, αλλά κυρίως μετά. Δεν αφήσαμε κυριολεκτικά ούτε λεπτό να πάει χαμένο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με όλα τα εκλεγμένα Τοπικά Συμβούλια.

Ταυτόχρονα, συζητήσαμε με φορείς, συλλόγους και απλούς πολίτες, κάθε ηλικίας, σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Κι όπως μας εξομολογηθήκανε όλοι τους ήτανε κάτι που βλέπανε να γίνεται για πρώτη φορά.

Έχουμε καταγράψει τα πάντα. Από τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα ζητήματα. Η εικόνα και η κατάσταση σε όλες τις περιοχές, σε κάθε τομέα, είναι αποκαρδιωτική. Όταν έρθει η ώρα και αν χρειαστεί, θα γίνει πλήρης έλεγχος και εμπεριστατωμένη καταγραφή και αποτύπωση των πάντων. Αυτά όμως δεν είναι της παρούσης. «Έχουν γνώση οι φύλακες»…

Έχουμε επομένως, πλήρη επίγνωση της τραγικής κατάστασης και της σκληρής πραγματικότητας. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι όλα όσα ανέφερα αποτελούν υπεκφυγές ή δικαιολογίες. Έχουμε ανησυχίες. Έχουμε προβληματισμούς. Όμως δεν φοβόμαστε. Δεν πτοούμαστε. Άλλωστε, έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι μας αρέσουν τα δύσκολα…

Και αυτό, γιατί γνωρίζω τις δυνατότητές μας, αλλά και τη διάθεση που υπάρχει από όλους μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση. Κοιτάζουμε μόνο μπροστά. Απόλυτα προσηλωμένοι στο αρχικό μας σχέδιο και τους στόχους που έχουμε θέσει.

Αναλαμβάνοντας επισήμως, σε λίγες ημέρες, τη διοίκηση του δήμου, στεκόμαστε με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα ενώπιον όλων αυτών των διαχρονικών προβλημάτων και των τεράστιων δυσκολιών που καλούμαστε να μετατρέψουμε σε ελπίδα και προοπτική.

Γι’ αυτό, από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, δημιουργήσαμε και συγκροτήσαμε 12 ομάδες εργασίας, οι οποίες αποτελούνται αρχικά απ’ όλα τα μέλη του συνδυασμού. Εκλεγμένα και μη.

Γιατί είναι πασίδηλο, ότι η δύναμη της ομαδικότητας είναι αυτή που συνήθως λύνει προβλήματα, δίνει λύσεις και φέρνει αποτελέσματα.

Κι επειδή για εμάς η εκλογική μάχη ανήκει πλέον στο παρελθόν, σε δεύτερη φάση, κάλεσα και μίλησα με όλες τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και τους προσκάλεσα να συνδράμουν και να στελεχώσουν αυτές τις ομάδες. Κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά. Και μάλιστα υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Τα όποια και όσα προβλήματα του δήμου μας, καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Ξέρουμε καλά, ότι όλοι εμείς, είμαστε η επιλογή των συμπολιτών μας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.

Η εντολή που δόθηκε ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Κι εμείς πρέπει και μπορούμε να ανταποκριθούμε επάξια στο ρόλο που ανατέθηκε στον καθένα μας. Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι, πλειοψηφίας και μειοψηφιών, δε θα σταθούν εμπόδιο για την όποια συνεργασία, προκειμένου δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

Αντιπαραθέσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος πρέπει να τις αφήσουμε πίσω μας και να τις ξεχάσουμε οριστικά. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και θέλουμε να το κάνουμε με όλους.

Έτσι, η συναίνεση και οι συνεργασίες δε σταματούν εδώ. Θέλουμε να κάνουμε συνεργάτες μας και όλους τους συνδημότες μας. Οι οποίοι θέλουμε να διαδραματίσουν έναν κυρίαρχο ρόλο. Με κάθε είδους ενεργό συμμετοχή. Μέσα από τους συλλόγους, τα σωματεία, τις εθελοντικές ομάδες.

Η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί για εμάς απόλυτη προτεραιότητα. Η νέα δημοτική αρχή, θέλουμε να λειτουργήσει με φρέσκιες αντιλήψεις και νοοτροπία. Με αληθινά ανθρώπινη συμπεριφορά που θα ενώσει όλους τους πολίτες και όλη την τοπική κοινωνία. Η πρόκληση είναι πλέον μπροστά μας…




Αγαπητοί μου συμπολίτες, δε σας κρύβω τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωσα πριν από λίγο. Την συγκίνηση και το ρίγος που ένιωσα, δίνοντας τον όρκο, ενώπιον του ιερού ευαγγελίου και όλων εσάς.

Αυτές οι στιγμές είναι ιερές. Είναι μοναδικές. Για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά. Είναι όμως ταυτόχρονα και στιγμές ευθύνης. Γιατί ο όρκος που δώσαμε δεν πρέπει να αποτελέσει απλά και μόνο μία τυπική υποχρέωση. Αλλά για να δηλώσουμε ταυτόχρονα ότι είναι και όρκος ευθύνης. Απέναντι στους πολίτες, στον τόπο, στην ιστορία μας. Να σηματοδοτήσουμε όλοι μαζί, ένα νέο ξεκίνημα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής.

Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, αλλά πιστεύω και οι συνάδελφοι από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αυτά τα χαρακτηριστικά προβάλλαμε και αναδείξαμε σε όλη την προεκλογική μας εκστρατεία. Και ακριβώς γι’ αυτά επιλεγήκαμε από εσάς, για την υπέρτατη αυτή σημερινή μας στιγμή. Θέλω να τονίσω, για μία ακόμη φορά, ότι την εντολή που μας δώσατε πριν από τρεις μήνες, θα την τιμήσουμε στο ακέραιο.

Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ για τις τόσο θερμές και εγκάρδιες ευχές σας. Αλλά και για τους ακούραστους, καθημερινούς αγώνες που κάνετε για αυτόν τον ευλογημένο τόπο, τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά και για όλους τους συνανθρώπους μας. Θα συνεργαστούμε χέρι- χέρι, σε όλους τους τομείς. Και με την ευλογία σας και τη βοήθειά σας, θα βρούμε και θα δώσουμε λύσεις στα ζητήματα του τόπου.

Αξιότιμοι πολιτειακοί, θεσμικοί παράγοντες. Σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να παραμερίσουμε τα εγώ μας και να καθίσουμε όλοι μαζί, σε ένα τραπέζι για να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της περιοχής.

Κύριε διοικητά, κύριε γενικέ, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Είμαστε γενναιόδωρα, δίπλα σας. Για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών της ακριτικής μας περιοχής.

Κύριοι εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και συλλόγων. Με την τεράστια και ανεξάντλητη προσφορά σας. Στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Στην ιστορία και στον πολιτισμό. Σας καλώ να συνεχίσετε την ανιδιοτελή προσφορά σας. Και να την μεταλαμπαδεύσετε παντού. Ώστε να γίνετε ζωντανό παράδειγμα σε όλους τους συνδημότες μας. Για να ξαναγίνει η Καστοριά αυτό που όλοι οραματιζόμαστε.

Αγαπητοί μου συνδημότες, φίλες και φίλοι. Ζούμε σε ένα πανέμορφο μέρος. Ένα μέρος όπου ο καθένας θα ήθελε να ζει και να απολαμβάνει. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε γύρω μας ένα τεράστιο αποθεματικό κεφάλαιο φυσικής ομορφιάς, ιστορίας, πολιτισμού. Πολύ δύσκολα το συναντάει κανείς κάπου αλλού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε στα χέρια μας. Να το αξιοποιήσουμε και να το αναδείξουμε.

Το μόνο που απομένει είναι ένα νέο ξεκίνημα. Οι μεγαλύτερες διαδρομές που έκανε στην ιστορία του ο άνθρωπος ξεκίνησαν με ένα απλό βήμα. Κι αυτό το βήμα να το κάνουμε όλοι μαζί και να γίνει απαρχή. Αναζήτησης και διεκδίκησης. Δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας. Ανάπτυξης και προοπτικής.

Σας θέλουμε όλους κοντά μας. Θα είμαστε δίπλα σας. Καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλους μας. Ώρα για δουλειά…



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 999 - "Το θέρος του 2019"



Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ