5.1.20

Το Σκάκι


Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, στα... πάρκα, όχι στους δρόμους.


“Πάμε για ορθοπεταλιἐς”  



■ Βγήκαν τα ψάρια στη στεριά (ωχ λάθος από τη χαρά τη μεγάλη)! Τα ποδήλατα καλέ, τα είδαμε, τα είδαμε! Ναι αυτά τα διάσημα ποδήλατα του δήμου που ήταν κλεισμένα στο υπόγειο. Επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητα, ο δήμαρχος της Καστοριάς αποφάσισε και τα έβγαλε στο φως, κάτι σαν τις χειμωνιάτικες φλοκάτες που τις λιάζουμε στον ήλιο για να φύγει και η μυρωδιά της ναφθαλίνης. Κάτι σαν τις ντομάτες που και αυτές τις λιάζουμε για να τις φάμε λιαστές. Μείναμε όμως με τη χαρά διότι ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι από την… άνοιξη του 2020 θα βγουν οριστικά τα ποδήλατα προς χρήση. Το γιατί όχι από τώρα δεν μας το είπε.

■ Μην ανησυχείτε, φυσικά και φωτογραφήθηκε κάνοντας ποδήλατο, γέμισαν τα τοπικά μουμουέ με τις φωτογραφίες του. Εκεί έμεινε η ποδηλατάδα του, ούτε λόγος να αρχίσει να μετακινείται με το ποδήλατο καθημερινά, έστω να εξέφραζε την επιθυμία. Έτσι για το καλό παράδειγμα, σαν νέος άνθρωπος. Του χρόνου πάλι θα τον ξαναδούμε με το ποδήλατο. Την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Δε θα γίνουμε και Άμστερνταμ. Μια μέρα μας φτάνει.

■ Πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο δήμαρχος προσκάλεσε τους διευθυντές όλων των βαθμίδων της εκπαιδευτικής κοινότητας Καστοριάς, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. «Πρωτόγνωρα πράγματα» για την πόλη μας, διαβάζουμε στα τοπικά blogs. Ύμνοι για το δήμαρχο γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του, από τα ίδια μέσα πάντοτε. Στην πολύωρη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα για τα σχολεία, βαθειά συζήτηση και ενημέρωση στο δήμαρχο. Δίπλα του στις φωτογραφίες που τυχαίως διέρρευσαν, κάθεται ο κ. Λάζαρος Ζήσης πρώην πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς “Ορεστειάς”.

■ Μόλις μια εβδομάδα μετά από την συνάντηση αυτή, μετά τα συγχαρητήρια και τη χαρά, γίνεται γνωστό ότι οι υπάλληλοι στους βρεφικούς σταθμούς του δήμου Καστοριάς είναι (πάλι) απλήρωτοι. Τα τοπικά τοπικά blogs γράφουν ότι ευθύνεται η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ποιός ήταν ο υπεύθυνος για τις πληρωμές των υπαλλήλων; Ο τότε πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς Ορεστειάς, ο κ.Λάζαρος Ζήσης και νυν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου κ. Κορεντσίδη.
“Τί κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω”.

■ Στο διάστημα αυτό μέσα από το «Διαύγεια» του Δήμου Καστοριάς, διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, που είναι ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης, αφού αποφασίστηκε ομόφωνα, υπογράφει για: «Υπηρεσίες οργάνωσης-πραγματοποίησης τοπικών εκδηλώσεων του έργου Culture Lands» προϋπολογισμού 59.900 , για την προμήθεια ενός καινούργιου ημιφορτηγού με κίνηση στους τέσσερις τροχούς (4Χ4) για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος «Promotion of waste prevention and recycling at the cross – border area - LesswasteII» του διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας Interreg IPA Cross – border Cooperation Programme "Greece – Albania 2014-2020" προϋπολογισμού 35.000 €, για την προμήθεια μικρού φορτηγού με καρότσα για τις ανάγκες της υπηρεσίας Πρασίνου προϋπολογισμού 20.000 , για την [σε κάποιο συρτάρι θα μείνει και αυτή] "Μελέτη στατικής επάρκειας κλειστού Γυμναστηρίου Δ.Κ Καστοριάς" προϋπολογισμού 56.000 € [η μελέτη]» και διάφορα άλλα. Αλλά για την πληρωμή των υπαλλήλων δεν έχει λεφτά ο δήμος Καστοριάς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης  της χώρας (σαν ποίημα, το μάθαμε). Ακούγεται ότι θα απολύσει τους μισούς από αυτούς τους υπαλλήλους.
“Πονάει πόδι, κόβει κεφάλι”. 

■ Μην ανησυχείτε, τα λεφτά για τα «ραγκουτσάρια» και το «βαλκανικό φεστιβάλ» δε θα χαθούν!

■ Ο βουλευτής Καστοριάς ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας ενημέρωσε τους πολίτες ότι μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλαβε τη διαβεβαίωση από τον αρχηγό του ΓΕΣ ότι θα διατεθούν οι στρατιωτικές στολές των Βαλκανικών πολέμων στο άγημα που θα παρελάσει στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καστοριάς μετά από αίτημα του Δήμου, «για να δοθεί μία ξεχωριστή αίγλη». Αυτό ήταν το πρωτεύον προς επίλυσιν ζήτημα για τον βουλευτή και όχι μόνο, διότι και οι πολίτες είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται και να ανησυχούν μην και χαθεί η «αίγλη».

■ Ευχές ακούμε και δίνουμε πολλές, αλλά ευχή «Καλά Πανηγύρια» που αναφέρεται στην εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, πρώτη φορά ακούσαμε!  Όσο για το μήνυμα «η εμποροπανήγυρη είναι έρωτας», φετινό και αυτό, άφωνοι!

■ Αφήστε και τον περσινό αποχαιρετισμό των τοπικών μέσων παντός τύπου ενημέρωσης: «Αντίο Πανηγύρι», «Στην καρδιά μας όσα ζήσαμε φέτος», «Σε περιμένουμε του χρόνου πάλι» (!!!) Ούτε το δάκρυ του Μίσα το αρκουδάκι μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας. Τέτοια συγκίνηση!

■ Την αλλαγή από τον πρωθυπουργό στους πίνακες στο μέγαρο Μαξίμου εμπνεύστηκε φαίνεται ο δήμαρχος Καστοριάς και άλλαξε και αυτός τους πίνακες στο γραφείο του. Επίσης η έμφαση του κ. Μητσοτάκη στην επικοινωνία με την πρόσληψη δημοσιογράφων στο πρωθυπουργικό γραφείο ως συμβούλους για διάφορα και επί παντός θέματα, φαίνεται να έλαβε υπόψιν του και ο δήμαρχος Καστοριάς και περιστοιχίζεται ασφυκτικά από την γλυκιά τέταρτη εξουσία.
“Επικοινωνία μήτηρ πάσης κακίας”.

“Φθινοπώριασε...
Μακριά από τους ανθρώπους που φθίνουν με τις εποχές...” 
Αρθούρος Ρεμπώ

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ