8.2.20

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 | Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020: Έξι χρόνια μετά.



Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης

Ανέστης Αγγελής

Ιωάννης Κορεντσίδης


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την απ' ευθείας αναμετάδοση από την Νέα Υόρκη στην αίθουσα του ΤΕΙ Καστοριάς, της πρώτης "Ρουσάλκα" του Αντονίν Ντβόρζακ, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη.

Την "Ρουσάλκα", σε σκηνοθεσία / παραγωγή του Otto Schenk, διηύθυνε ο "υπέροχος λεπτουργός της εκφραστικής λεπτομέρειας και αλχημιστής της μουσικής πεμπτουσίας" και μετέπειτα νέος διευθυντής της ΜΕΤ, Yannick Nézet-Séguin και τον ομώνυμο ρόλο ερμήνευσε η Renée Fleming, ενώ τον πρίγκιπα ο Piotr Beczala. 

Αν και μη δημοφιλής όπερα και ίσως από τις λιγότερο γνωστές στην Καστοριά, την "Ρουσάλκα" παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι της μουσικής στο ΤΕΙ Καστοριάς (φωτογραφία) με είσοδο 18,00 € (η είσοδος μειώθηκε στα 15,00 € τα επόμενα χρόνια).


Η "Ρουσάλκα" είναι ένα μαγευτικό παραμύθι που αφηγείται την τραγική ιστορία μιας απόκοσμης, λιμναίας νύμφης και τον παράφορο έρωτά της για έναν πρίγκιπα, που ολοκληρώνεται μόνο μέσα από το θάνατο.

Τα τελευταία χρόνια σκηνοθέτες αποκωδικοποιούν τους ψυχαναλυτικούς συμβολισμούς της υπόθεσης, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο διαστάσεις πέραν του πρώτου επιπέδου ανάγνωσης.

Η δεύτερη "Ρουσάλκα", αναμεταδόθηκε τον ίδιο μήνα τρία χρόνια αργότερα, επί δημαρχίας Ανέστη Αγγελή, στις 25 Φεβρουαρίου 2017, απ' ευθείας από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς.

Αυτήν την φορά, σε σκηνοθεσία / παραγωγή της Mary Zimmerman και διευθυντή ορχήστρας τον Sir Mark Elder. Την δε Ρουσάλκα ερμήνευσε η Kristine Opolais, ενώ τον πρίγκιπα ο Brandon Jovanovich 

Σήμερα 8 Φεβρουαρίου 2020, επί δημαρχίας Ιωάννη Κορεντσίδη, τ
ο ΤΕΙ θα παραμείνει σκοτεινό. Έπεσε «μαύρο».



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Φεβρουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1020.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

6 σχόλια:

  1. Μερόπη Σωτηροπούλου8/2/20

    Τι κρίμα... Μετά από τόση προσπάθεια για ποιοτικό, μοναδικό θέαμα, η πόλη μας επέστρεψε πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/2/20

    Η [....] και η [....] κρυμμένες πίσω από ένα κουστούμι, ένα ακριβό ρολόι, μια κολόνια και λόγια παχιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τα γνωστά άγνωστα τρολς του pay roll δεν έλεγαν πως την όπερα την παρακολουθούσαν λίγα άτομα; Πάλι καλά υπάρχει φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο αγαπητή ΟΔΟΣ. Αμφισβητώντας ευθέως τις πληρωμένες τοποθετήσεις ανωνύμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/2/20

      Κι είναι παράσταση Ντβόζακ!!!!!....
      Ούτε Βέρντι ούτε Πουτσίνι!!!!

      Διαγραφή
    2. Ε δεν είναι και "τζαμπαντάν" βαλκανικό παναΐρι με τόσες "χιλιάδες" θεατών που απολάμβαναν (;) τον Vladimir Ivanovich & Marco Trnavac (not)

      Διαγραφή
  4. Η βαθμολογία και η κατάταξη:8/2/20

    1) Μανώλης Χατζησυμεωνίδης
    2) Ανέστης Αγγελής
    3) Γιάνης Κορεντσίδης
    Εζυγίσθη, εμετρήθη, και ευρέθη ελλιπής. Ποιος άραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ