18.10.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Το προφίλ-φάντασμα «Συμεών Μεϊμαρίδης» εδώ και μήνες τώρα, δεν έχει αποκλειστεί από τον Δήμο Καστοριάς. Συμπτωματικά, συνεχώς και με το παραμικρό, αποδίδει συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη.  Όμως, μόλις προχθές, ένας ακόμη επώνυμος συμπολίτης μας, που εξέφρασε κόσμια κριτική άποψη, τον απέκλεισαν στα πρώτα κι όλας λεπτά, και το σχόλιο του διεγράφη, από τον Δήμο Καστοριάς [σχετικά "εδώ"]. Νέοι άνθρωποι, νέα ήθη, ώρα για δουλειά. Πολλή δουλειά.

* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Η ματαίωση του φετινού καστοριανού καρναβαλιού εν μέσω της επέλασης της πανδημίας, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την συγκεκριμένη στήλη. Όχι για αυτά που τελικά δεν συνέβησαν και ακούστηκαν στους δρόμους και τα σοκάκια του αστικού ιστού, αλλά για όσα επιχειρήθηκαν να πραγματοποιηθούν στην προσπάθεια του δήμου Καστοριάς και όχι μόνο να κρατήσει ζωντανή την ιδέα του καρναβαλιού.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ο δήμος Καστοριάς με απευθείας αναθέσεις του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, μοίρασε χρήματα στα τοπικά sites ακόμη και κάτι απίθανα, όπως και στην ηλεκτρονική μορφή των υπολοίπων επίσημων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αποκλείοντας την ΟΔΟ για ακόμη μια φορά. Δημοκρατικό; Αξιοκρατικό; Νόμιμο; Ισόνομο;

Σε όλα ναι αγαπητή ΟΔΟΣ, σύμφωνα με τους ανευθυνο-ϋπεύθυνους που έλαβαν για άλλη μία φορά παρόμοια απόφαση από την στιγμή που δηλώνουν στο δελτίο τύπου τους παρακάτω θα γίνει εκτενέστερη αναφορά για το κενό περιεχόμενο του πως «αυτή η δημοτική αρχή, από την αρχή της θητείας της, δεν ασχολήθηκε ποτέ και με καμία εφημερίδα ή άλλο μέσο ενημέρωσης για οποιοδήποτε δημοσίευμα ή “κριτική” κι ούτε πρόκειται να το κάνει, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, όσο κι αν προκληθεί...» [σχετικά "εδώ" και "εδώ"].

Μόνο γέλιο προκαλούν σε εμάς που αντιλαμβανόμαστε. Πλάκα έχουν κάποιοι να νομίζουν ότι γίνονται πιστευτοί. Εν τω μεταξύ, παραδίπλα στην Τουρκία και ο Ερντογάν, τις ίδιες μέρες, δήλωσε ότι προασπίζει την ελευθεροτυπία. 

Για αυτό και δεν σου ανατέθηκε πάλι κάτι από την δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. «Ώρα για δουλειές» αλλά μόνο με αυτούς που δεν ασκούν κριτική. Οι πολίτες τούς διαβάζουν, αλλά το αίσθημα της επιφυλακτικότητας και της καχυποψίας απέναντι σε όσα λένε και γράφουν επίσημα, όχι μέσω των χυδαίων προφίλ έχει αντικαταστήσει το αρχικό αίσθημα της εμπιστοσύνης. Μαζί τους και όλοι εμείς που σε διαβάζουμε περισσότερο από δύο δεκαετίες. Πλέον, έχουν φτάσει στο τραγικό σημείο, ώστε όταν μέλος της δημοτικής αρχής λέει «καλημέρα», οι πολίτες κοιτάνε έξω μήπως είναι βράδυ. Το κακό είναι ότι σφυρίζουν αδιάφορα. 

Επιστρέφοντας στο θέμα του αστικού καρναβαλιού και των λοιπών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες, είχε προαποφασιστεί η αλόγιστη δαπάνη χρημάτων, τόσο με την τοποθέτηση της ελάχιστης δυνατής μικροφωνικής για την αναπαραγωγή μουσικής αλλά την πραγματοποίηση διάφορων άλλων εκδηλώσεων που θα αναμεταδίδονταν μέσω livestreaming.

Όλα αυτά θα συνέβαιναν, αν δεν έχανε την μάχη με την ζωή ο μακαριστός μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ. Προς ένδειξη σεβασμού, ο δήμος Καστοριάς αποφάσισε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Ή την ετεροχρονισμένη προβολή τους για όσα δεν μπορούσαν να ακυρωθούν, καθώς η δημιουργία τους είχε προηγηθεί του τραγικού γεγονότος.

Βέβαια, για όσες ακυρώθηκαν οριστικά, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα απογίνουν τα χρήματα που είχε προαποφασίσει ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης να μοιράσει με απευθείας ανάθεση. Ή καλά θα ήταν κάποια στιγμή, κάποιο από τα λαμπρά δημοτικά μυαλά να εξηγήσει στους πολίτες του Δήμου για ποιον λόγο ξοδεύτηκαν κοντά στις 10.000 ευρώ για τουριστική προβολή της πόλης εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό. Προφανώς για να θυμίζουν συνεχώς (και σε εμάς) πού βρίσκεται ο «τοπ παγκόσμιος τουριστικός» προορισμός.

Πέρα από την σπατάλη χρημάτων, που έπρεπε πάση θυσία να μοιραστούν ακόμα και με τις συγκεκριμένες υγειονομικές συνθήκες, ο δήμος Καστοριάς δημιούργησε και ένα ολιγόλεπτο φιλμ, πέρα για πέρα προβλέψιμου περιεχομένου κάνοντας λογοπαίγνιο με την λέξη “μάσκα”. Δίνοντας ελπίδα πραγματοποίησης του καρναβαλιού το ερχόμενο έτος! Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι. 

Όταν την ίδια στιγμή οι επιστήμονες ακόμα και σήμερα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα έχει επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία στον πληθυσμό. Θα γνωρίζουν μάλλον οι της δημοτικής αρχής επιστήμονες, εξ ου και σκέφτηκαν να πουλήσουν λίγο από την ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα (όπως πουλούσαν ελπίδα την περασμένη Άνοιξη με την «Καστοριά-covid-free») [σχετικά "εδώ"]. Αυτό εξάλλου έχει και μηδενικό κόστος, σε αντίθεση με την δημιουργία του φιλμ. «Δουλίτσες να γίνονται» λένε κάποιοι αγαπητή ΟΔΟΣ, από τους οποίους δεν μπορώ να διαφωνήσω.


* * *



Ακόμη άλλος ένας αποκλεισμός.
Νέοι άνθρωποι, νέα ήθη, ώρα για δουλειά. Πολλή δουλειά.


* * *


Όπως δεν μπορώ να μην συμφωνήσω και με την μερίδα των πολιτών, κυρίως με παλιά καστοριανή καταγωγή, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο αρνούνται την ρετσινιά των ραγκουτσαριών που ορισμένοι έχουν προσδώσει στο καστοριανό καρναβάλι. Οι οποίοι όλως τυχαίως, βεβαίως βεβαίως, διατηρούν "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις" και εισπράττουν τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια για την δήθεν διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Αναμασώντας την κακόηχη αυτήν λέξη και μεσολαβώντας φυσικά στην εισαγωγή σλάβων μουσικών (;) επιχειρώντας την σλαβοποίηση του αστικού εθίμου και την βαλκανοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Μπορεί αυτό να συνέβαινε αλλού, δεν συνέβαινε όμως στην πόλη της Καστοριάς. Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένοι έχουν στοχοποιήσει την Καστοριά, γιατί πολύ απλά η παραχάραξη της αστικής ιστορίας τούς αποδίδει χρήματα στις οργανώσεις τους.

Ξεπερνώντας όλα τα παραπάνω, εκείνο που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση την περασμένη εβδομάδα, ήταν το γεγονός που πήρε τεράστια διάσταση και αναδείχτηκε μόνο από εσένα αγαπητή ΟΔΟΣ. Και δεν είναι άλλο από την δημοτική απόφαση για διακοπή της συνδρομής της εφημερίδας από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς και μη πληρωμή συνδρομών παλιότερων ετών (δημαρχία Αγγελή).

Μάλιστα, είχαν το πολιτικό θράσος να απαντήσουν στην ΟΔΟ εν μέσω ενός «δελτίου ρύπου» που δεν ξεγελά κανένα. Όπως μπόρεσα να το ερμηνεύσω από την πλευρά μου και διαβάζοντας την αντίστοιχη απάντησή σου. Φυσικά εγώ δεν είμαι δικαστής, ούτε ο χώρος που μου παραχωρεί η εφημερίδα είναι κάποιου είδους δικαστική αίθουσα. Για αυτόν τον λόγο απομόνωσα και κράτησα μεταξύ των άλλων μια πρόταση από την απαντητική σου επιστολή ["εδώ"] στην δημοτική αρχή «στην ώρα τους αυτά και στον χώρο που πρέπει». Και ο νοών νοήτω. 

Όπως καλό για τον δημόσιο διάλογο θα ήταν, οι δημοτικοί αιρετοί να μην ψάχνουν δεξιά και αριστερά για «προβοκάτορες και κατάπτυστους σχολιαστές» , επειδή μόνο και μόνο κριτικάρουν με κόσμιο τρόπο την δημοτική αρχή. Επιθυμώντας πολλές φορές να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Και καλά κάνουν. 

Πώς να τολμήσουν να τα πουν δημόσια όταν καραδοκούν οι ντόπιοι δήμιοι του ίντερνετ. Εδώ τα λέει καταξιωμένη τοπική εφημερίδα, και δέχεται την επίθεση από τις οχιές! Μήνες τώρα. Μόνο λαιμητόμο δεν έστησαν στην Ομόνοια, για να την αποκεφαλίσουν. Πώς θα τολμήσει ένας, άνεργος φερ’ ειπείν, συμπολίτης μας να εκφραστεί δημοσίως;  Έτσι συχνά προσφεύγουν πολλοί να εκφράζονται ανώνυμα. 


* * *





* * *

Κι από την στιγμή που το σχόλιό τους, το κείμενό τους, το άρθρο τους, συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο και δεν περιλαμβάνει τίποτα προσβλητικό, τότε έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Και ουδείς δικαιούται να τους κατηγορήσει ως «κατάπτυστους» ή «προβοκάτορες». [σχετικά "εδώ"]. Σε μία δημοκρατική χώρα εννοείται. Αλλοίμονο αν είναι «κατάπτυστοι» και «προβοκάτορες», ο Συνυπεύθυνος που γράφει στην ΟΔΟ, ο Ένθερμος Αναγνώστης, ο Βατυνναίος και τόσοι άλλοι. (Ούτε Ελύτης ήταν «κατάπτυστος» που έγραφε «ανώνυμα»). 

Κι όμως, οι σκοτεινοί τύποι του διαδικτύου, αποκαλούν τους πάντες (επώνυμους και ανώνυμους) που κρίνουν την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, ως «γενίτσαρους»!  Προκαλώντας στους πολίτες τον φόβο του διασυρμού, αν τυχόν και εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους· τον φόβο της χλεύης, της χυδαιότητας, των ύβρεων.  

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αποτρέπει πολλούς, σ’ αυτήν την δημοκρατική πόλη - αρχόντισσα που ζούμε, από τον επώνυμο σχολιασμό. Κατά γενική ομολογία, ο διαδικτυακός στρατός που μάχεται έμμεσα κατά της κριτικής στην δημοτική αρχή, ενεργεί με όρους παρακράτους και μαφίας, τρομοκρατώντας οποιονδήποτε τολμήσει να μιλήσει για το δημοτικό μπλοκ. Τελευταία μάλιστα και ξεκάθαρα με σκοπό να θολώσουν τα νερά, έσπευσαν να δημιουργήσουν φέικ προφίλ που να παραπέμπουν σε επώνυμα δημοτικά πρόσωπα. Στην προσπάθεια τους να αναστρέψουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος τους από τους πολίτες, ώστε να σπεύσουν να πουν «Να, βλέπετε; Και για τα πρόσωπα της δημοτικής αρχής το κάνουν». Όπως εκείνο που δημιουργήθηκε για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς κ. Κίμωνα Μηταλίδη αλα “Τίμων Μπακαλίδης”. Διότι προσωπικά δεν μπορώ να φαντασθώ κάποιον άλλο. Εκτός κι αν ήταν ένα είδος προειδοποίησης.


Κι όμως, οι σκοτεινοί τύποι του διαδικτύου, αποκαλούν τους πάντες που κρίνουν την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, ως «γενίτσαρους»! Προκαλώντας στους πολίτες τον φόβο του διασυρμού, αν τυχόν και εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους.




Η καχυποψία των πολιτών όμως έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που δεν πείθεται από τέτοιες φτηνές και κουτοπόνηρες δημοτικές πρακτικές. Πώς είναι δυνατόν αγαπητή ΟΔΟΣ, να δημιουργήσουν προφίλ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, και να εμπλέκουν και σένα σε αυτό; Πώς είναι δυνατόν, κατά την δημιουργία του εν λόγω ψευτοπροφίλ, να έχουν προσθέσει ως “Αγαπημένες συνήθειες” την ΟΔΟ και πέντε έξι σελίδες, στις οποίες έχει δηλώσει την ευχαρίστησή του (like) ο κ. Μηταλίδης μέσω του πραγματικού του προφίλ;

Πώς είναι δυνατόν να έχει δημιουργηθεί το ψευτοπροφίλ “Τίμων Μπακαλίδης” και να μην έχει σχολιάσει πουθενά; Να μην έχει προσβάλει από όσα ο ίδιος δημοσίευσε τον υποφαινόμενο σε καμία ανάρτηση που να αφορά τον ίδιο στα τοπικά sites, δημοσιοποιώντας απλώς το συγκεκριμένο προφίλ; Θα μπορούσε για παράδειγμα να είχε “δράσει” με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στην περίπτωσή σου. Εξάλλου φιλοξενήθηκαν τελευταία αναρτήσεις του που αφορούσαν το σχετικό θέμα, αλλά πουθενά δεν έκανε την εμφάνιση του. Απ’ όσο είμαστε σε θέση να ξέρουμε.

Πώς είναι δυνατόν από την ώρα που επισήμανα τις αμφιβολίες μου μέσω σχολίου στο επίσημο λογαριασμό του ίδιου (σε γνωστή κοινωνική πλατφόρμα) και αφορούσε τον δημιουργό του fake profil, μετά από λίγα λεπτά μη σου πω δευτερόλεπτα να κλείνει και να αναστέλλεται η λειτουργία του;

Όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες να βγάζουν συμπεράσματα. Και να είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές κατά την γνώμη μου πως το δημιούργησαν οι ίδιοι με σκοπό να εξισωθεί με τα δεκάδες προφίλ που χυδαιολογούσαν εναντίον σου, εναντίον μου και όλων των υπόλοιπων συνεργατών και φίλων σου, οι οποίοι ασκούν κριτική στην δημοτική αρχή που αρνείται ακόμη και σήμερα να καταδικάσει τα συγκεκριμένα ψευτοπροφίλ. 

Κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά με όλο αυτό το διαδικτυακό σκηνικό που πάει να στηθεί, από τους ίδιους φυσικά. Και να δεις που θα δημιουργηθούν και άλλα τέτοια που θα αφορούν δημοτικά πρόσωπα για τον ίδιο λόγο, που δεν είναι άλλος από τον αντιπερισπασμό και την μεταστροφή της διαμορφωθείσας κοινής γνώμης. Γιατί όταν μιλάνε για προβοκάτορες, θα πρέπει να βουτάνε την γλώσσα στο μυαλό. Και να κοιτάνε στον δημοτικό καθρέφτη ακόμη και στον περίγυρο τους. Διότι αν αυτό δεν αποτελεί τον ορισμό του προβοκατόρικου προφίλ, τότε τι το αποτελεί; Νομίζω πως η δημιουργία του συγκεκριμένου ψευτοπροφίλ, ξεγύμνωσε τον μηχανισμό που έχει στηθεί εις βάρος σου.

Εκτός και όταν κάνουν λόγο για προβοκάτορες, αναφέρονται σε μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, με σκοπό να πλήξουν την τελειότερη δημοτική αρχή που έχει περάσει από το Σκαπέρδειο Μέγαρο, και οι «ειδικοί συνεργάτες» όντως «αποτελούν για εκείνους χρήσιμα εργαλεία και όχι ρουσφέτια και βολέματα» όπως δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης.
Και μπράβο τους (για τα «χρήσιμα εργαλεία»).

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1064

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/10/21

    Εδώ λέει ότι θέλει και για βουλευτής
    Να κατέβει....θεός φυλάξει
    Και καλά ...κάνει που θέλει...
    Ποιός...θα τον ψηφίσει έχει σκεφτεί?
    Για αγροφύλακας και πολύ του είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/10/21

    Μα δεν είναι άκρως τιμητικό να στοχοποιείσαι αγαπητέ κύριε Μπσιρακτάρη από δημοτικούς φασουλήδες;

    Έρρωσθε οι ελευθεροφρονούντες

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτης Ουσταμπασιδης [fb]19/10/21

    Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται... Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν θεσμικό παράγοντα αυτού τού τόπου να χειραγωγήσει τους Δημότες.. Όποιος το επιτρέπει είναι εξ ίσου ένοχος και αυτός... Ο Φασιστικός τρόπος διαχείρισης αυτού τού τόπου δεν θα περάσει... Αγνά Καθαρά και Επώνυμα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/10/21

      Συμφωνώ απόλυτα κύριε πρόεδρε. Το πρόβλημα είναι με ποιόν τρόπο και με ποιόν πολιτικό. Εγώ βλέπω μόνο, υιούς, κόρες, ανιψιές, κουμπάρους ........

      Διαγραφή
  4. Dimitrios V. Tsipos [fb]19/10/21

    Τους το επιστρέφουμε πίσω το "Γενίτσαροι". Εμείς είμαστε Έλληνες Μακεδόνες Καστοριανοί, αυτοί να μας πουν από που βαστάει η σκουφιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ