17.2.20

ΟΔΟΣ: Ανεξήγητη άποψη


Δελτίο Τύπου Δήμου Καστοριάς
Συνάντηση του δημάρχου Καστοριάς, Γ. Κορεντσίδη
με εκπροσώπους των εργαζομένων του δήμου

«Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες καθαριότητας, η εικόνα του δήμου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εσάς», τόνισε ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, κατά τη συνάντηση που είχε με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του νομού Καστοριάς, και συμπλήρωσε: «Προχωράμε μαζί, όπως είμαστε, δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης». Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, στο πλαίσιο της απεργίας των υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν τα αιτήματά τους, με κύριο αυτό της προοπτικής εισόδου ιδιωτών στην καθαριότητα, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, αναγνωρίζοντας την προσφορά των υπαλλήλων του δήμου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Συμπλήρωσε δε, ότι γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για να ορθοποδήσει ο δήμος και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Στη συνέχεια, ο κ. Κορεντσίδης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους, στο προαύλιο του δημαρχείου, όπου τους ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά για το έργο τους και τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου. Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε, να προωθηθεί ψήφισμα των εργαζομένων στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση.

* * *

ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ προβάλλεται και σχολιάζεται ως μείζον γεγονός η τεράστια ανεργία που μαστίζει την Καστοριά. Για την οποία ευθύνεται η συγκυρία, όπως και η συνεχόμενη διαρκής ανεπάρκεια των πολιτικών της περιοχής.

Που είναι διαχρονική και δεν αφορά μόνο ένα κόμμα, καθώς όσοι πέρασαν, αν όχι όλοι, πάντως σχεδόν όλοι, δεν έχουν προσφέρει μέχρις στιγμής ούτε μια ανάσα προσδοκίας για προγραμματισμό εργασιακού προφίλ σταθερότητας στο άμεσο μέλλον.

Η κατάσταση αυτή διασαλεύει και απειλεί την κοινωνική συνοχή, ενώ σ’ αυτή οφείλονται άλλα γεγονότα και εξελίξεις, όπως ο μερικός αποπροσανατολισμός. Που εκφράζεται ποικιλότροπα. Ακόμη και στο ζήτημα των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες η οικονομική δοκιμασία της Καστοριάς, επιδρά καταλυτικά.

Έτσι στην περιοχή της Καστοριάς, που κάποτε ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας ήταν η βασική ατμομηχανή, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στην απασχόληση, αναπλήρωσε μερικώς, αλλά σε μικρό βαθμό το κενό.

Η κρίση των τελευταίων ετών, και τα αδιέξοδα, έχουν προκαλέσει οχυρώσεις. Με αποτέλεσμα κανείς να μη θέλει να χάσει αυτά που θεωρεί ως κεκτημένα.

Είναι βέβαια και οι πολιτικοί που παίζουν τάβλι στις πλάτες και τις ανάγκες των εργαζόμενων.

Ασφαλώς και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας διαδραματίζει την αποστολή του και η ανησυχία των υπαλλήλων για το εργασιακό τους μέλλον μερικές φορές εντείνεται, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για πολιτικούς υπολογισμούς.

Όπως σε κάθε εργασία, έτσι και στο ευρύτερο δημόσιο, η προάσπιση των θέσεων εργασίας είναι καθήκον.

Όμως δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα η άποψη ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν δικαιούται, δεν δύναται και δεν ταιριάζει να συμβάλλεται με δημοτικούς φορείς για την παροχή υπηρεσιών που ανάγονται στο πλαίσιο των υπηρεσιών ενός Δήμου. Πόσο μάλλον της Καστοριάς που μαστίζεται από την ανεργία.

Ούτε πώς κατάλληλοι και δικαιούχοι να προσφέρουν στον Δήμο Καστοριάς είναι αποκλειστικά και δεσμευτικά οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου, και όχι οι ιδιώτες, συμπολίτες της Καστοριάς ας πούμε με τους δικούς τους υπαλλήλους, εργάτες και στελέχη. Που σήμερα μπορεί να είναι άνεργοι.

Ήδη το πείραμα για την λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας με ανάθεσή τους από τους Δήμους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσδοκάται να σπάσει τα ταμπού.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε στο μέλλον και άλλοι τομείς δημοτικών αρμοδιοτήτων που δεν συνδέονται άρρηκτα με την δημόσια αποστολή των Δήμων, να ανατίθενται (και) σε ιδιώτες όπου υπάρχουν κενά.

Όπως οι Δήμοι δεν εκτελούν με δημοτικούς υπαλλήλους τα δημοτικά κατασκευαστικά έργα, έτσι φαντάζει το ίδιο ανεξήγητη η άποψη ότι δεν μπορούν ιδιώτες να εκτελέσουν άλλες αρμοδιότητες των Δήμων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1007.


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/2/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/2/20

    Μόνο η Αντιδημαρχια Πρασίνου εδώ και χρόνια δίνει τη κοπή δέντρων και κλαδέματος δίνονται χιλιάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτη γερανό που έχει θησαυρισει γιατί τους κάνει τα κέφια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/20

      Και ήρθε η "Ώρα για δουλειά" για ακόμη περισσότερα κοψίματα!!!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος17/2/20

    Ο κύριος [....] της φωτογραφίας, είναι εκπρόσωπος [....] που κάπου Σεπτέμβριο Οκτώβριο τον έπιασε από τον λαιμό ο Αντιδήμαρχος [....];;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/2/20

    Ένα μεγάλο Εύγε στην Οδό που λέει επιτέλους τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι μπαμπούλας και ανάθεμα και ότι οι κρατικές/δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να είναι ανταποδοτικές έναντι του ταλαίπωρου φορολογούμενου.
    Πώς να το κάνουμε. Εάν η ιδιωτική εταιρεία είναι πιό φθηνή ας το κάνουν αυτοί.

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ