31.5.20

Λόγος & Αντίλογος



[…] Η πόλη συνοπτικά, καθεύδει. Μια βόλτα στην Μητροπόλεως επιβεβαιώνει την ερημία. Αιχμάλωτη στην αφόρητη γραφικότητα και στον (ψευτο) χάλκινο πολιτισμό τους, είναι η πόλη, και κυρίως στην προφανή τους αδυναμία να διατυπώσουν ένα παραγωγικό σχέδιο που δεν θα διασώζει μονάχα την αναιμική παρτίδα τους, αλλά θα δώσει δουλειές, ζωή και δημιουργική έμπνευση στην ψευτοαρχόντισσα Καστοριά, αυτήν την παρατημένη πόλη, που περιφέρει τα ράκη της με την ψευδαίσθηση ενός κλέους που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ.  Ούτε η (αδηφάγα, εδώ που τα λέμε…) Κοζάνη, της φταίει, ούτε το "κακό το ριζικό" της. Φταίει που έχει τοπικούς άρχοντες με κλειστούς ορίζοντες που προδιαγράφονται από τους χορηγούς τους. Κόμματα ή επιχειρηματίες, είτε και τους δυό μαζί: τα κόμματα νοιάζονται για το (γαλάζιο επί το πλείστον) χρώμα του χάρτη την Κυριακή των εκλογών και οι άλλοι για το χρώμα του χρήματος. Κι έτσι, μένουν αυτοί ικανοποιημένοι κι ο κόσμος στον άσσο... Όμως το θέμα είναι η πόλη. Αυτή η δυστοπική Καστοριά, που ακόμα και σε μας τους ξενητεμένους της Ενδοχώρας δείχνει από τις πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής Αρχής, ακυβέρνητη. Άθυρμα των καιρών. Αμήχανη και ανίκανη για το καλό, καταργεί ανεξήγητα και ό,τι θετικό βρήκε. [...]

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Η πόλις θα σε ακολουθεί…

ΟΔΟΣ 24.10.2019 / 1006


Κύριε Γ. Χατζηδημητρίου,
Eίσαστε τακτικός αρθρογράφος της τοπικής εφημερίδος «ΟΔΟΣ» και με δημοσιογραφική γραφή στην εφημερίδα Δημοκρατία των Αθηνών και σε άλλα ΜΜΕ.
Εκτιμώ το ενδιαφέρον για την γενέτειρά σας το οποίο σας τιμά, με την αρθρογραφία σας για τα θέματα της πόλης, προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μας, αλλά και το ενδιαφέρον σας για την πολιτική και τα εθνικά θέματα που ταλανίζουν το δοκιμαζόμενο λαό μας.
Πλην όμως στο άρθρο σας στην ΟΔΟ στο φύλλο 1006 της 24ης Οκτωβρίου 2019 με τίτλο “Η πόλις θα σε ακολουθεί...”, αναφέρεστε πολύ περίεργα για πρόσωπα και καταστάσεις της πόλεως. Στόχος σας η νέα δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Οι χαρακτηρισμοί σας πολύ σκληροί «Άθυρμα των καιρών, αμήχανη και ανίκανη για το καλό, καταργεί ανεξήγητα και ότι καλό βρήκε».
Μάλιστα δε, στην μακροσκελή σας εισαγωγή κατηγορείτε απερίφραστα τους πατρικίους της πόλεως πως διευθύνουν τα πολιτικά και δημοτικά πρόσωπα ότι είναι του μπλε χρώματος και διαφεντεύουν την πόλη και τον νομό κατά βούληση τους εμφανίζετε συμφεροντολόγους και εκμεταλλευτές των πληβείων της περιοχής. Πατρίκιοι οι πλούσιοι και πληβείοι πτωχοί.
Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ μαζί σας, αλλά θα προσπαθήσω να αντικρούσω τις απόψεις σας, για τον λαό της Καστοριάς.
Πρώτον, ο νέος δήμαρχος δεν ανήκει στους Πατρικίους.
Δεύτερον, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοί του δοκιμάζονται για πρώτη φορά και ανήκουν σ’ όλα τα κόμματα.
Αυτή την φορά, πράγματι, η πόλις είχε διοικητικό κενό -και όπως συμβαίνει και σ’ όλη την χώρα, έγινε μεγάλη αλλαγή στις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας. Το μπλε χρώμα επικράτησε παντού, δεδομένου της παντελώς αποτυχημένης κυβερνητικής διακυβερνήσεως και σημειώθηκε πανστρατιά για να σωθεί με κάθε τρόπο η χώρα. Κρίμα κύριε Χατζηδημητρίου, που δεν το συνειδητοποιήσατε και γι’ αυτό κατηγορείτε το μπλε της Καστοριάς. Αλλά προφανώς ξεχνάτε το 84% με τα χρώματα του ΣυΡιζΑ στην Κρήτη. Αλλά και προς τιμήν του λαού της περιοχής μας, την περίοδο του συμμοριτοπόλεμου, βοήθησε την πατρίδα παλικαρίσια για να διαλυθεί ο κομμουνισμός της Ευρώπης, ολόκληρης της Δύσης.
Αυτήν την θέση της Καστοριάς δύσκολα την συμπαθούν οι γνωστές δυνάμεις των Αθηνών, την ζηλεύουν. Δεν το είδατε και με το Μακεδονικό; Φαίνεται καθαρά πως αλλοτριώθηκε από το κλίμα των Αθηνών.
Θυμώσατε γιατί η δημοτική αρχή του κ. Ι. Κορεντσίδη, κατήργησε μια ελάσσονος σημασίας περίπτωση, την όπερα, και δεν τολμήσατε να γράψετε ποτέ για το δώρο του ΣυΡιζΑ στον σλαβισμό. Αλλά προφανώς δεν μάθατε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα δύο διοικήσεις: η μια είναι η Αθήνα με τα υπουργεία, και η άλλη η επαρχία με χωρίς λάδι στην καντήλα.
Οι Πατρίκιοι είναι οι Αθηναίοι και οι δυστυχείς Πληβείοι οι επαρχιώτες. Γνωρίζετε πού είναι η Βεργίνα; Πού είναι η Καστοριά με τον λιμναίο οικισμό. Την Αμφίπολη με τον τάφο του Αλεξάνδρου; Το άκουσατε ποτέ από τα ΜΜΕ των Αθηνών;
Αλλά προχωρήσατε και σ’ ένα άλλο ζήτημα. Μας είπατε πως δεν μας φταίει η Κοζάνη.
Σας ενημερώνω ότι πριν δέκα ημέρες περίπου, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημ. Σαββόπουλος, σε τηλεοπτική εμφάνιση αναφέρθηκε στο ήδη τελειωμένο από διαδικασίες πρόβλημα της σήραγγας Κλεισούρας και από την άλλη πλευρά, αυτό που ακούστηκε από Φορείς της Κοζάνης και από τον τελευταίο του ΣυΡιζΑ κ. Θ. Καρυπίδη είναι το αμίμητο, ότι δεν πρέπει να γίνει η σήραγγα γιατί η Καστοριά είναι οικονομικά «υποτιμημένη». Άκουσον, άκουσον…
Και να έχετε υπόψιν σας, πόσα άλλα κρυφά δεν τα γνωρίζουμε ενώ κρίνουμε αρνητικά τους άρχοντές μας. Μάλιστα κ. Χατζηδημητρίου.
Η περιοχή μας έχει το πλουσιότερο σε περιεκτικότητα στον κόσμο μέταλλο το νικέλιο και το παίρνει στα εργοστάσιά της η εταιρεία Λάρκο. Ενώ το φράγμα του Νεστορίου έχει 40 χρόνια που βρίσκεται σε αδράνεια. Φταίει η Καστοριά; Όχι αγαπητέ μου, δεν φταίει η Καστοριά. Φταίνε αυτοί που μας έβαλαν να μιλάμε... σλαβικά και ιστορικά να έχουμε ιθαγένεια βαλκανική, με την... επισημοποίηση της «μακεδονικής γλώσσας» και την «μακεδονικής ιθαγένειας».
Επιπλέον κ. Χατζηδημητρίου, αναφερθήκατε και στην περίπτωση του Γιάννη Ελευθερίου Διακογιάννη, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Λαμπράκη, ο οποίος είχε στα χέρια του όλη την Ελλάδα. Αυτός έφτιαξε της Σύμης το καλλιτεχνικό φεστιβάλ. Εμπρός λοιπόν κι εσείς, από την θέση αυτή, βοηθήστε να γίνει όχι μόνο ή μετάδοση της όπερας, αλλά πνευματικά, εκπολιτιστικά κέντρα και στην γενέτειρα σας, κι όχι κατηγόριες και μουρμούρες.
Η νέα δημοτική αρχή του κ. Ι. Κορεντσίδη, κάνει την έρευνά της να δει τι έγινε και τι δεν έγινε στην προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή. Είναι νωρίς να την χτυπάμε από έσω και έξω αδικαιολόγητα. Βοήθεια θέλει και από μας. Δεν είναι μόνο η ψήφος που της δώσαμε και καλούς λόγους και υποδείξεις ουσιαστικές.

Με τιμή
Νίκος Πρώιος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1009.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ