26.5.20

Νέα περίπτωση μετάδοσης κορωνοϊού από βιζόν σε άνθρωπο

Το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας εχθές Δευτέρα ανέφερε ότι εντόπισε αυτό που πιστεύει ότι είναι η δεύτερη περίπτωση ανθρώπου που μολύνεται από τον νέο κορωνοϊό έπειτα από επαφή με βιζόν που είχε τον ιό.

Σε επιστολή προς το κοινοβούλιο, η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτε, επανέλαβε ότι το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας πιστεύει ότι είναι αμελητέος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από οικιακό ζώο σε άνθρωπο, εκτός των αγροκτημάτων στα οποία κρατούνται.

Η κυβέρνηση έλαβε ωστόσο νέα μέτρα απαγορεύοντας τις επισκέψεις στα εκτροφεία που παρουσιάζουν κρούσματα μόλυνσης και καθιστώντας υποχρεωτική τη διενέργεια τεστ για την Covid-19 σε όλα τα εκτροφεία βιζόν της χώρας, όπου η ασθένεια έχει προκαλέσει τουλάχιστον 5.715 θανάτους και περισσότερα από 44.249 κρούσματα.

Πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας είχε ανακοινώσει την πρώτη ανάλογη περίπτωση. «Νέα ευρήματα από την έρευνα για τον κορωνοϊό σε φάρμες με βιζόν δείχνουν ότι έχει υπάρξει μετάδοση του νέου κορωνοϊού από βιζόν σε άνθρωπο. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι τα βιζόν Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά», ανέφερε εκείνη η ανακοίνωση.

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε βιζόν είχαν ανακοινωθεί στην Ολλανδία στις 26 Απριλίου. Τότε, είχαν εντοπιστεί ζώα θετικά στον ιό σε αγροκτήματα στα νότια της χώρας, με συνέπεια να ξεκινήσει ευρεία έρευνα σε τέτοια εκτροφεία βιζόν.

Στην Ολλανδία μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 5.830 θάνατοι από τον κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 45.445, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ήδη από το 2016, η ανώτατη δικαστική αρχή της Ολλανδίας διέταξε το κλείσιμο των εκτροφείων έως το 2024.

πηγές: Reuters, lifo.gr, capital.gr

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ