14.6.20

Στην αρνητική δημοσιότητα η Καστοριά, για μία ακόμη φορά




Για γέλια και για κλάματα: 
Το χριστιανικό αντι-γκέι βίντεο 
από την Καστοριά

Ένας θεολόγος έφτιαξε ένα προπαγανδιστικό βίντεο 
που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο


Του Άρη Δημοκίδη | Lifo


Ο (και σκηνοθέτης) κύριος Γιαννης Τσακλιδης, όπως διαβάζω στο βιογραφικό του, είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών. Καθηγητής Θεολόγος επί 25ετίας, διδάσκει σε Λύκειο της Καστοριάς. «Διετέλεσα μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Ασχολούμαι με σχολικές θεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους, με ειδική διάκριση σε μία από αυτές στο 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Λάρισας το έτος 2015».

Είναι κατανοητό πως ως θρήσκος και πολύτεκνος θέλει να μεταδώσει την κοσμοθεωρία του στους νέους, και είναι αξιέπαινο πως θέλει να το κάνει μέσω της τέχνης.

Tο φιλμάκι λέγεται «Πίστεψέ με – Η αμαρτία της ψυχής» και έχει θέμα την ομοφυλοφιλία...

Αν ήταν μια άτεχνη αντιγραφή των Οικογενειακών Ιστοριών που θα έπαιζε σε trash τριτοκλασάτο κανάλι θα είχε μόνο πλάκα. Όμως το φιλμάκι, που γυρίστηκε προ τριετίας, συζητιέται τώρα γιατί τις προάλλες επέλεξε να το αναρτήσει, χωρίς σχολιασμό, δημοφιλές σάιτ της Καστοριάς.

Προφανώς δεν είναι τόσο ακραίο (ούτε τόσο καλλιτεχνικά άρτιο) όσο το φρικιαστικό βιντεάκι Ρωσικής αντιγκέι προπαγάνδας που είδαμε τις προάλλες, και είναι φτιαγμένο με -αυτό που ο σκηνοθέτης θεωρεί- αγάπη προς τον πλησίον.

Καλοπροαίρετα θέλει ο σκηνοθέτης/θεολόγος (που ερμηνεύει τον πατέρα στο φιλμάκι) να σώσει τους νέους που κάνουν την αμαρτία που «σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας παροργίζει το Θεό περισσότερο απ’ όλες». Αφού πιστεύει ότι θα πάνε στην κόλαση (αν υπάρχει, προφανώς θα συναντήσουν εκεί, για τον ίδιο λόγο, τεράστιο αριθμό πατέρων της Εκκλησίας!) θέλει να τους προειδοποιήσει.

Το πρόβλημα με όσους πιστεύουν σε αναπόδεικτα πράγματα για τα οποία υπάρχει τεράστια πιθανότητα να κάνουν λάθος, είναι πως φορτώνουν ενοχές και προβλήματα σε άλλους βασισμένοι σε θεωρίες που υπάρχουν στο μυαλό τους.

Το αποτέλεσμα; Σκεφτείτε πόσοι νεαροί-ες στην επαρχία της χώρας μας, βιώνουν αφόρητη ψυχολογική πίεση, και έντονο κοινωνικό αποκλεισμό, εν έτει 2020 παρότι η ομοφυλοφιλία *δεν* είναι κάτι που επιλέγεις.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις -για χάρη της υποτιθέμενης απαίτησης του Θεού- είναι να καταπιεστείς, μέχρι να σκάσεις. Να φτιάξεις έναν ψεύτικο γάμο, να κρύβεσαι, να μην κάνεις αυτά που θέλεις, να παρακαλάς το Θεό να σε βοηθήσει (και φυσικά αυτό να μη γίνεται).

Αυτοκτονίες και εγκλήματα εσωτερικευμένου μίσους. Κατεστραμμένη ψυχολογία και ομοφοβία (οι μεγαλύτεροι ομοφοβικοί είναι οι καταπιεσμένοι γκέι), ζωές χαμένες, για το τίποτα.

Προφανώς το φιλμ θέλει να κάνει τους νέους να «σκοτώσουν» τις επιθυμίες τους για μια ελεύθερη ζωή και να υποταχτούν στη ζωή που ζητά η Εκκλησία απ’ αυτούς. Όμως η χρήσιμη συζήτηση που ανοίγει μπορεί να βγει και σε καλό.


■ Διάβασα στα σχόλια του YouTube έναν ενδιαφέροντα διάλογο.
Πρώτα το σχόλιο κάποιου κρυφού γκέι με ψευδώνυμο Auxentios Eleutherioy, που έχει μάθει να μισεί τον εαυτό του και συμπυκνώνει όλα αυτά που πετυχαίνει η χριστιανική αντι-γκέι προπαγάνδα:

Auxentios Eleutherioy: «Είναι λες και το βίντεο το έστειλε ο Θεός για μένα. Το έχεις ονομάσει και “πίστεψε με”. Λες και στο είπε ο Θεός να τον βάλεις έτσι τον τίτλο για να το δω και όντως να το πιστέψω.
Ευτυχώς, δόξα τω Θεό είμαι έξυπνος αρκετά και δεν το έχω πει σε κανέναν κοντινό μου. Οι αντιδράσεις τους θα είναι οι φυσιολογικές. Να συγχυσθουν. Ούτε εγώ με έχω αποδεκτεί. Λέω, δεν γίνεται να είναι αλήθεια αυτό. Να συμβαίνει αυτό σε εμένα σε τόσο μικρή ηλικία.
Πριν μερικούς μήνες ήμουν ομοφοβικος. Τους έβριζα τους κορόιδευα. Ανέπτυγα επιχειρήματα κατα των ομοφυλόφιλων. Για σαδισμό κτλπ και ένα σωρό άλλα. Και στην ουσία έβριζα εμένα και έλεγα για μένα. Λες και μου έριξε κάποιος κατάρα.
Σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να έλκονται όλοι οι φίλοι συγγενείς και γνωστοί σας από το έτερο φύλο. Είναι κρίμα και βάσανο για την ψυχή κάποιου. Ειδικά αν θέλει να τέκνο ποίησή.. Θα πρέπει να βρει γυναίκα. Και λογικά δεν θα είναι χαρούμενος. Ίσως νιώθει κάποιο κενό. Να μην νιώθει ολοκλήρωση. Εγώ μέχρι και το όνομα το έχω παραποιήσει. Ντρέπομαι και λυπάμαι και προσπαθώ να αποδεχθώ τον εαυτό μου για αυτό που είμαι. Πρέπει να εξομολογουμαι και πιο τακτικά.»

Λίγο καιρό μετά του απάντησε κάποιος επίσης γκέι που ταυτίστηκε, όμως είχε προχωρήσει:

«Φιλε μου βλεπω ακριβως εμενα. Μια συμβουλη θα σου πω, να αποδεχτείς αυτο που εισαι και οχι αυτο που θα ηθελαν να εισαι. Παντα να εισαι ο εαυτός σου και όχι καποιος αλλος. 
Η ομοφυλοφιλια δεν ειναι ΑΜΑΡΤΙΑ αλλα αγαπη.
Να σου πω κατι που το ξες πολυ καλα: δεν το επιλεξαμε και οι δυο μας αλλα ειμαστε ομοφυλοφιλοι. Απλα γεννιεσαι δεν το επιλεγης…. καλη συνεχεια»

Κι ο πρώτος με το ψευδώνυμο Auxentios Eleutherioy, το διάβασε και απάντησε απλά:
«Ισχύει αυτό.. Ισχύουν.»

***

Πόσο καλύτερα για την ψυχή του βασανισμένου άντρα ήταν δυο λόγια κατανόησης απ’ ό,τι ένα ολόκληρο φιλμάκι που είχε σκοπό να τον «σώσει». Πόσο όμορφα κι απλά, από την θεόσταλτη μοιρολατρία και την πλήρη παραίτηση του πρώτου σχολίου, πέρασε στο «ισχύουν» του δεύτερου.

Από όλη την ενασχόλησή μου με αυτό το βίντεο και απ’ τη συγγραφή αυτού του άρθρου μού έμεινε αυτή η εσωτερική πάλη αυτού του Auxentios Eleutherioy. Εύχομαι να είναι καλά.

Και να μη φοβάται πια.


  • Σχετικά σχόλια σε κοινωνικό δίκτυο: "εδώ" στο lifo, "εδώ" στο parallaximag και "εδώ" στο antivirus.
  • Σημειώνεται ότι το βίντεο -μετά από πανελλήνιες αντιδράσεις- το κατέβασε από τον λογαριασμό του ο καθηγητής θεολόγος Λυκείου της Καστοριάς.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ