28.6.20

28 Ιουνίου*



Ο Αλέξης Πατέλης 

και το προσωπικό παράδειγμα στην πολιτική


Οι δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού αναδεικνύουν τη σημασία της πολιτικής και των πολιτικών ως διαμορφωτικού παράγοντα των κοινωνικών προσλαμβανουσών, ως ενός σημαντικού μοχλού βαθμιαίας αλλαγής των αντιλήψεων στην κοινωνία



Του Παναγιώτη Δουδωνή |  Protagon.gr

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι άσκησης πολιτικής από όσους βρίσκει κανείς σε ένα εγχειρίδιο συνταγματικού δικαίου. Ο δημόσιος βίος δεν περιορίζεται στην άσκηση ή στον έλεγχο της εξουσίας: κεντρική θέση σε αυτό το πλούσιο σύμπαν πολιτικής δράσης κατέχει το προσωπικό παράδειγμα. Η πολιτική ποτέ δεν έπαψε να είναι αφήγηση, αν δε αυτή η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και μπορεί να καταστεί παραδειγματική, έχει τη δύναμη να αλλάξει νοοτροπίες της κοινωνίας που θεωρούσαμε λίγο-πολύ αμετακίνητες και «αιώνιες».

Θα δυσκολευτεί κανείς να βρει ένα καλύτερο παράδειγμα άσκησης πολιτικής μέσω του προσωπικού παραδείγματος από τα όσα είπε ο Αλέξης Πατέλης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Η αποστροφή του λόγου του πως «o Πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου» έχει μια κατ’ εξοχήν παραδειγματική λειτουργία. Δεν προβάλλει απλώς την περίπτωση του χαρισματικού οικονομολόγου κ. Πατέλη, ο οποίος ύστερα από μια σημαντική καριέρα υπηρετεί στη θέση του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, έχοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση των ξένων μέσων και επενδυτών για την επιστημοσύνη του και την εγκυρότητα των απόψεών του.

Επιπλέον, αναδεικνύει μέσω της στάσης του Πρωθυπουργού και της χρήσης του όρου «προφανώς» από τον κ. Πατέλη την πρόσληψη από τον επικεφαλής της κυβέρνησης ως αυτονόητου του σεβασμού σε αυτό που ονομάζουμε «διαφορετικότητα». Και αυτή η αποδοχή των επιλογών των άλλων ως αυτονόητων, ιδίως όταν αυτοί είναι οι στενότεροι συνεργάτες, είναι μια δεύτερη, εξίσου σημαντική, περίπτωση προσωπικού παραδείγματος.

Ποια είναι η σημασία όμως μιας τέτοιας στάσης; Κατά την εκτίμησή μου, προεχόντως ότι βάζει την πολιτική στη σωστή της θέση. Με άλλα λόγια, ασκεί τον παιδευτικό της χαρακτήρα, οδηγώντας την κοινωνία σε μια βαθμιαία μετατόπιση προς μια πιο ανοιχτή κατεύθυνση.

Στο ίδιο αυτό ζήτημα, ο πρόεδρος της Βουλής προέβη σε μια σημαντική παρατήρηση. Μίλησε για μια «παράλληλη βελτίωση» της κοινωνικής στάσης και του νομοθετικού πλαισίου.

Εδώ ακριβώς διαφέρει και η πολιτική από τη σεβαστή και σημαντική για τη δημοκρατία λειτουργία του ακτιβισμού: ο ακτιβισμός προβάλλει δικαιώματα, διεκδικώντας τα με τρόπο μαχητικό, επιζητώντας το άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης με ανταλλαγή και σύγκρουση απόψεων.

Η πολιτική, από την άλλη, κινείται τόσο στο επίπεδο της ρύθμισης όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής πρόσληψης των αλλαγών και της αποφυγής διχαστικών επιλογών. Απέναντι όμως σε μια λογική που υπαγορεύει ότι η κοινωνία δεν θα αλλάξει ποτέ τις αντιλήψεις της και η πολιτική πρέπει να λειτουργεί ως παρακολούθημα της κοινής γνώμης, οι δηλώσεις Πατέλη αναδεικνύουν τη σημασία της πολιτικής και των πολιτικών ως διαμορφωτικού παράγοντα των κοινωνικών προσλαμβανουσών, ως ενός σημαντικού μοχλού βαθμιαίας αλλαγής των αντιλήψεων στην κοινωνία.

πηγή: protagon - φωτό: Καθημερινή


(*) Σήμερα Κυριακή 28 Ιουνίου είναι η Διεθνής Ημέρα Υπερηφάνειας 2020. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί προς τιμήν των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στις 28 Ιουνίου 1969 μεταξύ της αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Στόουνγουολ Ιν» («Stonewall Inn») της Νέας Υόρκης. Τα γεγονότα του Στόουνγουολ και η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος. Από τότε και ύστερα η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/6/20

    Η Νίκη Κεραμέως σήμερα:
    https://www.facebook.com/NikiKerameus/posts/2605139279727867

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ