9.11.20

ΓΣΕΕ: Μέσω του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" η άδεια κυκλοφορίας των εργαζομένων


Σε πλήρη ετοιμότητα η Anti-Covid-19 ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ 


Λόγω πληθώρας ερωτημάτων στην πλατφόρμα Anti-Covid 19 της Συνομοσπονδίας για τη μετακίνηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, η ΓΣΕΕ ενημερώνει για τα εξής:

Από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 έχει επιβληθεί καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της επικράτειας ως μέτρο πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού (άρθρα 3 και 4 ΚΥΑ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 - Β΄4899/6-11-2020).

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται, ανάμεσα σε άλλες περιοριστικά αναφερόμενες, α) οι μετακινήσεις (εντός και εκτός της ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας) των εργαζομένων από και προς ή κατά τη διάρκεια την εργασία τους στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και εφόσον η εργασία δεν μπορεί να παρασχεθεί με άλλον τρόπο και β) η μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Επίσης εξαιρούνται οι μετακινήσεις από και προς την εργασία.

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.

Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Λόγω της υποχρέωσης αναγγελίς κατ’εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο ΠΣ "Εργάνη" και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το ΠΣ "Εργάνη" και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο από το forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο "Εργάνη").

Επειδή πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που πχ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ "Εργάνη".

Τέλος, ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα η Anti-Covid-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ και μέσα από την ειδική σελίδα "εδώ" και την ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, αφου ήδη έχουν εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ατομική και συλλογική επαγρύπνηση για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την άμεση ενημέρωση και εμπλοκή των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν.

* * *

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς

Συνάδελφοι ,
Όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δε χωρούν αντιρρήσεις ιδεολογικού, αντιπολιτευτικού χαρακτήρα. Σε κανέναν δεν αρέσει να του περιορίζουν ή να του στερούν τις βασικές του ελευθερίες, πρέπει όμως να τηρήσουμε σχολαστικά τα μέτρα. Είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας και επειδή δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μόνος του είναι αυξημένη η ευθύνη όλων.
Ενημερώνουμε ότι εμείς, το E.K.K. δεν μπαίνουμε σε «αναστολή» και είμαστε διπλά πάντα στους εργαζόμενους και θα διεκδικούμε- θα παλεύουμε όσο αντέχουμε και όσο μπορούμε.
Για οποιοδήποτε θέμα εργασιακό που απασχολεί ή πρόκειται να ανακύψει το διάστημα αυτό, όπως: Εργαζόμενοι γονείς, Απώλεια δικαιωμάτων-αποζημίωση ειδικού σκοπού, μη καταβολή αμοιβών, Εξαίρεση κατηγοριών εργαζομένων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, Απώλεια δικαιώματος αποζημίωσης ειδικού σκοπού, Σύγχυση σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και για την καθιερωμένη πλέον ενημέρωση για Ασφαλιστικά-Συνταξιοδοτικά θέματα, οι τρόποι ενημέρωσης είναι οι εξής:
Α. μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΓΣΕΕ (Πληροφόρηση-στήριξη εργαζομένων anti-covid-19
B. Τηλεφωνικά: Πρόεδρος: Γεώργιος Μαλέας, 6976970071, Γεν.Γραμματέας: Αθανάσιος Παπανδρέου, 6974595095, Γραφείο Ε.Κ.Κ.:2467027687
Γ. Με email στο info@ekkastorias.gr
Για την διοίκηση του ΕΚΚ 
Ο Πρόεδρος 
Γεώρ. Μαλέας 
Ο Γενικός Γραμματέας 
Αθαν. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ