19.2.21

Οι βουλευτές για τις τοπικές κοινότητες

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Οι κοινότητες αποτελούν κύτταρο της Δημοκρατίας»
«Δέχθηκα αντιπροσωπεία των προέδρων των κοινοτήτων του νομού μας αποτελούμενη από την κ. Κ. Πηγατσιώτη του Τοιχιού, τον κ. Δ. Ζαρογιάννη του Χιλιοδένδρου, τον κ. Β. Μιρκόπουλο του Μαυροχωρίου και τον κ.Π. Πασχάλογλου της Ποριάς. Συζητήσαμε για το νομοσχέδιο που έρχεται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα επαναφοράς της ενισχυμένης αναλογικής (εκλογή δημάρχου με 43%, πλειοψηφία 3/ 5 στο δημοτικό συμβούλιο, ελάχιστο όριο 3%). Εκτεταμένη συζήτηση γίνεται κεντρικά και σε όλη την Ελλάδα για τις Κοινότητες. Ο θεσμός εδώ και 30 χρόνια υποβαθμίσθηκε με τον "Καποδίστρια". Οι κάτοικοι όμως των χωριών θέλουν να παραμείνει ο πρόεδρός τους. Πιστεύω πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην υπαγωγή των κοινοτήτων στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων. Ο πολίτης πρέπει ελεύθερα να επιλέγει τον πρόεδρό του στο χωριό. Όχι μόνον για τις κάτω των 300 ή 500 κατοίκων που αποδέχθηκε ήδη ο υπουργός Εσωτερικών αλλά για όλες. Μέχρι να έρθει το Ν/Σ στη βουλή μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση, γιατί αποτελεί πεποίθησή μας πως η κοινότητα αποτελεί συστατικό κύτταρο της Δημοκρατίας»

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Η ΝΔ θα μας βρει απέναντι στα σχέδιά της για την κατάργηση των ανεξάρτητων τοπικών συμβουλίων»
«Συνάντηση είχε στο γραφείο της η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου με το άτυπο συντονιστικό όργανο Κοινοτήτων Καστοριάς.  Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το οποίο καταστρατηγείται η ανεξαρτησία των τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων και των προέδρων των κοινοτήτων. Η κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκπροσωπούνται άμεσα μέσω της ανάδειξης των μελών των τοπικών συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη.  Η ΝΔ καταστρατηγεί την ανεξαρτησία των τοπικών κοινοτήτων καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων και οι πολίτες δεν θα μπορούν να επιλέγουν με βάση την καταλληλότητα των υποψηφίων αλλά με βάση την ένταξή τους στα δημοτικά και κομματικά ψηφοδέλτια. Η ΝΔ επιστρέφει στο παρελθόν και αντί να ενισχύσει τα τοπικά συμβούλια με αρμοδιότητες και πόρους αναιρεί την ανεξαρτησία της ύπαρξής τους. Η κ. Τελιγιορίδου δήλωσε πως είναι στο πλευρό του συμβουλίου κοινοτήτων Δήμου Καστοριάς και τόνισε πως «ο θεσμός των τοπικών συμβουλίων αποτελεί τον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη. Η προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού των τοπικών συμβουλίων από τη ΝΔ στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων είναι οπισθοδρομική και αναχρονιστική. Η ανεξαρτησία των τοπικών Συμβουλίων είναι για εμάς αυτονόητη και η ΝΔ θα μας βρει απέναντι μαζί με τους εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων στα σχέδια που απεργάζεται».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/2/21

    Εγκληματικές ενέργειες η θέσπιση και λειτουργία του 'Καποδίστρια' και 'Καλλικράτη'. Υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για την ερήμωση της επαρχίας....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ