26.3.21

ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ: Η παράδοση του ελληνικού εναέριου χώρου στην Τουρκία, μέσω ΝΑΤΟ


H ανάρτηση της 1ης Οκτωβρίου 2020, στο επίσημο site του ΝΑΤΟ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαιώνει τις ελληνο-τουρκικές «συναντήσεις» (sic), αναφέρεται στον ‘‘Μηχανισμό Αποσυμπίεσης’’ (Deconfliction Mechanism), και μιλά για: «εποικοδομητική δέσμευση Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία αποδέχονται και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ». (Εντοπισμός υλικού και δημιουργία εικόνας: Γ. Ρωμανός).

* * *
Τα γεγονότα καλπάζουν σε βάρος της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Η σκόπιμη, αφού παρατηρείται συνεχώς, αδράνεια και η αποσιώπηση εναλλάσσονται με την παραπληροφόρηση και τις Μυστικές Συνομιλίες στις οποίες έχουμε αναφερθεί πρόσφατα. Έτσι συσσωρεύτηκε πλέον μια σειρά εθνοκτόνων ζητημάτων που οδηγούν την Ελλάδα σε βέβαιη απώλεια εθνικής κυριαρχίας σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Θα επικεντρωθούμε μόνο σε όσα διακυβεύονται στον αέρα.

Κορυφαίο γεγονός των αρχών του Οκτωβρίου, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε στη Βουλή των Ελλήνων, ως όφειλε, αλλά προσπάθησε έως και να το εξαφανίσει, είναι αυτό που μάθαμε από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος, την 1η Οκτωβρίου 2020, στην επίσημη Ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, όπου μεταξύ άλλων λέει: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού ‘‘Μηχανισμού Αποσυμπίεσης’’ (Deconfliction Mechanism), που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, την οποία αποδέχονται και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.» Φυσικά, έτσι, η Τουρκία αποκτά συγκυριαρχία στον ελληνικό εναέριο χώρο και το Αιγαίο, διότι δεν υπάρχει πολεμικό καράβι που να επιχειρεί χωρίς αεροπορική κάλυψη.

Η γραπτή αυτή δήλωση αποτελεί και την απόλυτη απόδειξη ότι έγιναν Μυστικές Συνομιλίες, και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή του Έλληνος πρέσβεως στο ΝΑΤΟ. Έχει τεράστια σημασία ότι η «Συμφωνία» αυτή που έγινε κρυφά από την Βουλή των Ελλήνων δεν φέρει τις υπογραφές των Υπ Εθα, κ. Παναγιωτόπουλου και ΥπΕξ κ. Δένδια. Όμως, δεσμεύει την Ελλάδα εντός ΝΑΤΟ.


Τι είναι ο «Μηχανισμός Αποσυμπίεσης»
(Deconfliction Mechanism)

Το τερατούργημα του όρου «Μηχανισμός Αποσυμπίεσης» αποτελεί κατ’ εξοχήν στρατιωτικό/επιχειρησιακό όρο που ανήκει στην λογοτεχνία (!) του ΝΑΤΟ. Ως επινοημένος όρος εσωτερικής χρήσης του Οργανισμού μπορεί να εξυπηρετήσει καθαρά πολιτικούς σκοπούς. Στην περίπτωση της Ελλάδος, εάν εφαρμοστεί, θα αποκόψει τελείως την χώρα μας –εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου– από τις ισχύουσες Διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες Εναέριας Κυκλοφορίας οι οποίες καθορίζουν σχεδόν επί έναν αιώνα την Εναέρια Εθνική Κυριαρχία της. 

Ανάλογο, διεθνώς παράνομο τέχνασμα εφαρμόστηκε και στην «Συμφωνία των Πρεσπών», όπου με μία εσωτερική, εντός Ελλάδος και Σκοπίων, απολύτως παράνομη διαδικασία παρακάμφθηκε το Διεθνές Δίκαιο, η Σύμβαση της Βιέννης, 1969, και οι διεθνώς ισχύουσες Βασικές Αρχές (Αληθείας, Καλής Πίστεως, κ.α.) για νόμιμη Σύναψη Συμφωνιών. 

Ο όρος «Μηχανισμός Αποσυμπίεσης» (Deconfliction Mechanism) ΔΕΝ αποτελεί έγκριτο διεθνοδικαιικό όρο, καθώς σε επίπεδο διπλωματίας ή διεθνών σχέσεων χρησιμοποιείται σπανίως ή καθόλου! Και ενώ χρησιμοποιείται εντός του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν παράγει Δίκαιο, αλλά αντιθέτως το καταστρατηγεί!

Στις τεχνικές/επιστημονικές πλευρές του θέματος έχει ενδελεχώς αναφερθεί γραπτώς και προφορικώς, ο καθηγητής Γεωπολιτικής, ΕΚΠΑ, κ. Ιωάννης Θ. Μάζης*, ενώ υπήρξαν και κάποιες άλλες αναφορές στο Διαδίκτυο. Παρά την τεράστια σημασία του ζητήματος δεν το πρόβαλαν τα «μεγάλα» ιδιωτικά ή κρατικά κανάλια της τηλεόρασης, όπως και οι αντίστοιχα «μεγάλες» εφημερίδες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας απολύτως επίγνωση του τι πράττει (γιατί δεν διεκδικεί το πολιτικά ακαταλόγιστο) φόρτωσε την ευθύνη της εκπόνησης γραπτών εκθέσεων, υπογραφής κειμένων και Μυστικών Συνομιλιών στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της χώρας μας, στο ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη αυτής της εθνικά απαράδεκτης (τουλάχιστον…) υπογραφής και πράξης στην ανωτάτη ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, πράγμα που τελικά, ευτυχώς, ΔΕΝ κατάφερε. 

Όμως, ήδη δημιουργήθηκε, μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, «προηγούμενο» ύπαρξης «Μηχανισμού Αποσυμπίεσης» για πρώτη φορά μεταξύ κρατών μελών (!) Τα σχετικά έγγραφα απεστάλησαν σε όλα τα ξένα κράτη/μέλη, ενώ κρατήθηκαν μυστικά από τα κόμματα της Βουλής και τον ελληνικό λαό. 


Το Διακλαδικό Εγχειρίδιο των ΕΔ των ΗΠΑ, με τίτλο Joint Publication JP 3-52 «Joint Airspace Control», 13 Nov. 2014, στο οποίο ορίζεται ο «Μηχανισμός Αποσυμπίεσης» (Deconfliction Mechanism), με τον οποίον η Ελλάδα συμφώνησε να παραδοθεί στην Τουρκία, μέσω ΝΑΤΟ, η συγκυριαρχία/έλεγχος του ελληνικού εναέριου χώρου -FIR. (Εντοπισμός υλικού και δημιουργία εικόνας: Γ. Ρωμανός).

* * *

Κρίσιμη ανασκόπηση γεγονότων

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου 2020, όταν συγκεκριμένη αμερικανική ελίτ στο ΝΑΤΟ, (αδιαφορώντας για όσα λέει περί του Οργανισμού ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ) διέταξε τον κ. Στόλτενμπεργκ να επιβάλει εκβιαστικά στην Ελλάδα κατ’ αρχάς τις Μυστικές Συνομιλίες με την Τουρκία. Κατόπιν του έδωσαν συγκεκριμένα αμερικανονατοϊκά εγχειρίδια με την διαταγή να τα εφαρμόσουν οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι Ελλάδος και Τουρκίας. Τα σχετικά εγχειρίδια που εντοπίσαμε είναι τα εξής:
1. Το Διακλαδικό Εγχειρίδιο των ΕΔ των ΗΠΑ με τίτλο Joint Publication JP 3-52 «Joint Airspace Control», 13 Nov. 2014. Και,
2. Το επίσημο Εγχειρίδιο όρων του ΝΑΤΟ: (AAP-6/2019), και στο AAP-15(2013) «NATO GLOSSARY OF ABBREVIATI¬ONS USED IN NATO DOCUMENTS AND PUBLICATIONS».
3. Η κοινή έκδοση: ΝΑΤΟ-EU-UΝ, ως «Informal Interorganiza¬tional Military Glossary of Abbreviations, Terms and Definitions related to Conflict Prevention (CP) and Defence and Related Security Capacity Building (DCB)», ΝΑΤΟ-EU-UΝ, 13 Feb. 2015, και
4. Το: EU-NATO Cooperation on Counter Terrorism», Friends of Europe, June 2019. 

Αφού όλα αυτά δόθηκαν έτοιμα προς εφαρμογή στον κ. Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά του αφαιρέθηκε το δικαίωμα εποπτείας των Μυστικών Συνομιλιών, τις οποίες ανέλαβε προσωπικά ο αντιπρόεδρος (και όχι ο πρόεδρος…) της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός αντιπτέραρχος Scott Kainswarten (Σκοτ Κάιντσβαρτεν), με ταυτόχρονο παραγκωνισμό του Βρετανού πτεράρχου Stuart Pitch (Στιούαρτ Πιτς). Έτσι, ώστε, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την όλη «εργασία» ανέλαβαν και εκτέλεσαν οι Αμερικανοί ιθύνοντες που ελέγχουν το ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, ο «Μηχανισμός Αποσυμπίεσης» (Deconfliction Mechanism) εφαρμόστηκε κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις Ρωσίας και ΗΠΑ στο πόλεμο στη Συρία, τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press (AP), η «Deconfliction line», μεταξύ Ρωσίας–ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε ώστε να αποφευχθεί μια εναέρια πολεμική σύγκρουση των δύο χωρών, όταν επιχειρούσαν πάνω από μία τρίτη κυρίαρχη χώρα, την Συρία. 

Σημειώνουμε πως άδεια τέτοιων επιχειρήσεων η Συρία είχε δώσει ΜΟΝΟ στην Ρωσία και ΟΧΙ στις ΗΠΑ. Έχει τεράστια σημασία το ότι δυο ξένες δυνάμεις (η μία ενεργώντας παράνομα) αποδέχθηκαν ένα μηχανισμό ανάγκης για να μη εμπλακούν μεταξύ τους πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο ενός τρίτου ανεξάρτητου κράτους. 


Η πρώτη σελίδα του Διακλαδικού Εγχειρίδιου των ΕΔ των ΗΠΑ, με τίτλο Joint Publication JP 3-52 «Joint Airspace Control», 13 Nov. 2014, στο οποίο ορίζεται ο «Μηχανισμός Αποσυμπίεσης» (Deconfliction Mechanism). Υπογράφει ο Davint Lee Goldfein, (Ντέιβιντ Λι Γκολντφάιν) Υποστράτηγος, Διευθυντής της USAF, Διακλαδικό Επιτελείο. (Εντοπισμός υλικού και δημιουργία εικόνας: Γ. Ρωμανός).

* * *

Όμως τι σχέση έχει με την Ελλάδα αυτή η διεθνώς παράνομη διαδικασία του «Μηχανισμού Αποσυμπίεσης» πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο του ευρισκόμενου σε πόλεμο ανεξάρτητου κράτους της Συρίας; Ποια η ομοιότητα με τον ελληνικό εναέριο χώρο τον οποίο καταπατά μονίμως η Τουρκία; Πώς μπορεί το ΝΑΤΟ, ένας πολυεθνικός οργανισμός και η Τουρκία να εξαναγκάζουν την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί κυριαρχικά τον δικό της εθνικό εναέριο χώρο και να μην αναχαιτίζει τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία πετούν, άλλοτε οπλισμένα και άλλοτε όχι, μέχρι και πάνω από τις στέγες σπιτιών σε κατοικημένα ελληνικά νησιά;

Οι Μυστικές Συνομιλίες και οι ολιγαρχικές δεσμεύσεις, στην κατά τα άλλα «Δημοκρατία» μας, απέβησαν διαχρονικά εθνικά καταστροφικές. Με τέτοιες πολιτικά μιαρές «τεχνικές» δεν εξανδραποδίζεται μόνο το δημοκρατικό πολίτευμα και καταργείται το Σύνταγμά μας, αλλά οδεύουμε ολοταχώς σε εθνικό ακρωτηριασμό. 


(*) Ιωάννης Θ. Μάζης: Μηχανισμός «αποσυμπίεσης» ή Μηχανισμός …εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων; Militaire News -06/10/2020 | 15:20 https://www.militaire.gr/mazis-michanismos-aposympiesis-i-michanismos-ekchorisis-kyriarchikon-dikaiomaton/


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1050.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ