14.3.21

Το Σκάκι


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑΚ

Η είσοδος του κτηρίου της ΔΕΥΑΚ, τον Αύγουστο 

Πληρώνουμε πανάκριβο νερό, έχουμε συνεχώς διακοπή στην υδροδότηση, προφανώς παραμένει ακόμη μολυσμένη με τετραχλωροαιθυλένιο η πηγή ύδρευσης της πόλης από το Μποσμπουνάρι, πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά σε προέδρους, ειδικές συμβούλους, απ’ ευθείας αναθέσεις κλπ, για να διαφημίζουν (γιατί περί διαφήμισης πρόκειται) τα πιστεύω τους. Αλλά στα μπαλκόνια των σπιτιών τους δεν τα κρεμούν, τα κρεμούν στα δημοτικά κτήρια.

Του Αυγούστου (αν)ήσυχες μέρες


■ Ένα διαφορετικό καλοκαίρι, αυτό του 2020. Αλλιώτικος Αύγουστος, ανήσυχος. Με θανατηφόρα μπουρίνια στη στεριά, στην Εύβοια με 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές όπως και στη Θάσο, ευτυχώς χωρίς θύματα. Με απειλητικά μηνύματα στη θάλασσα, θα γίνει πόλεμος, δε θα γίνει; Ο εξ ανατολών γείτονας, η Τουρκία, με τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα της, βρήκε τη διέξοδο αυτών με απειλές προς την Ελλάδα και με συνεχείς ΝΑVTEX (το μάθαμε και αυτό) δηλαδή θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα μας. 

■ Με ρεκόρ κρουσμάτων του κορωνοϊού και πολλών θανάτων εξαιτίας του. Με μπρος πίσω της κυβέρνησης και φυσικά γι αυτό φταίμε εμείς επειδή δεν προσέχουμε και δη οι νέοι. Όχι η κυβέρνηση δεν φταίει σε τίποτα. Έχει θωρακίσει τα νοσοκομεία με προσωπικό και ΜΕΘ, διαθέτει δωρεάν μάσκες στους πολίτες και τα έβαλε με τα μεγάλα συμφέροντα των πλοιοκτητών και των ξενοδόχων. Όχι η κυβέρνηση δεν φταίει για το άνοιγμα των συνόρων προς Βορρά, οι ξενοδόχοι (Πιερίας και Χαλκιδικής) το απαίτησαν και άνοιξαν. Από μόνα τους. 

■ Απαίτησαν μεγαλύτερη πληρότητα στα πλοία προς τα νησιά οι εφοπλιστές, έγινε. Από μόνη της. Το αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε στην κυβέρνηση μετά τη «μεγάλη» νίκη της στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το σενάριο για την εξαργύρωσή της με πρόωρες εκλογές, μάλλον χάθηκαν. Κεφάλια μέσα και ίσως για καλό της βγαίνει και ο εξ ανατολών κίδυνος (λέμε τώρα). «Ταΐστε το λαό» με πολεμικά σενάρια τα οποία βολεύουν και τις δύο χώρες (Ελλάδα – Τουρκία) για να μην ασχολείται (ο λαός) με την οικονομία τους, την ανεργία, την πανδημία και την καταπάτηση πολλών ατομικών ελευθεριών στο όνομά της. 

■ Η Καστοριά πέρασε έναν «ερωτευμένο (αν)ήσυχο» Αύγουστο. Όλοι ερωτευμένοι με την πόλη μας (καχύποπτοι, τι σας πέρασε από το μυαλό;) και το δείξαμε στις πολυπληθείς εκδηλώσεις και στη ζωντάνια που μας ενέπνευσε η φυσική ομορφιά της. Αν δεν υπήρχε δε ο κορωνοϊός, ο τουρισμός θα είχε φτάσει στο ναδίρ του (ουπς! ή στο ζενίθ του;). Και τούμπαλιν!

■ Η φροντίδα της καθημερινότητάς μας είναι σε σίγουρα και εργατικά χέρια (έτσι μας ενημέρωσαν στα τοπικά μουμουέ) οι δύο αντιδήμαρχοι ο κ. Λιάμης (Καθημερινότητας και Καθαριότητας) και ο κ.Λίτσκας (Πειβάλλοντος Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας). Ο πρώτος καβάλα σε τρακτέρ και ο δεύτερος με το χορτοκοπτικό ανά χείρας στις δημοσιευμένες φωτογραφίες αυτής «της φροντίδας». Και μην αρχίζετε πάλι, τα αυτονόητα –επειδή όπως αυτοί δήλωσαν, έχουν την επιδοκιμασία της πλειονότητας των πολιτών – για την τεράστια προσπάθειά τους δηλ. το καθάρισμα των δρόμων, το κούρεμα του πρασίνου, το φύτεμα μικρών δένδρων και ακόμα πιο μικρών ανθέων, και ακόμη πιο μικρών βοτσάλων, το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων. Φροντίδα και φωτό –κατά την παλιά διαφήμιση (πού την θυμηθήκαμε τώρα) «φροντίδα και προδέρμ». Αμέ!

■ Αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκαν με τεράστια γράμματα (στα τοπικά μπλογκάκια, σας προλάβαμε μη και αναρωτηθείτε) τα μεγάλα έργα που (θα) αρχίσουν μετά από πολλά χρόνια στο δήμο μας. Η εύρωστη επιχείρηση της ΔΕΥΑΚ (φωτογραφία) θα μας αλλάξει τα φώτα (ωχ σορυ τα ύδατα). Μεγάλο έργο αναγγέλλουν, άσχετο αν ήταν δρομολογημένο από την δημοτική αρχή Ανέστη Αγγελή, η τοποθέτηση νέων αγωγών ύδρευσης σε εννέα οικισμούς του δήμου μας. Για τους τωρινούς δημοτικούς άρχοντες δεν υπάρχει παρελθόν παρά μόνο όταν θέλουν να τους «ρίξουν» τα δύσκολα που συναντούν επειδή δεν φταίνε αυτοί (κάτι μας θυμίζει αυτό) αλλά οι προηγούμενοι για ό,τι κακό συμβεί – το παρελθόν. 

■ Την ίδια χρονική περίοδο (αρχές Αυγούστου) οι γουνέμποροι ανακοίνωσαν και το 5th Fur Shopping Festival (στα αγγλικά βεβαίως εφόσον είναι διεθνές) στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όχι δεν φοβούνται την έξαρση του κορωνοϊού ούτε και ότι αναβάλλονται άλλες τέτοιες εκδηλώσεις σε τοπικό (πανηγύρι Άργους Ορεστικού, πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Καστοριάς) όσο και σε εθνικό επίπεδο (έκθεση Θεσσαλονίκης). Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς δεν φοβάται τίποτα, εδώ πήγαν και γύρισαν «υγιέστατοι» από την έκθεση Γούνας στο Μιλάνο εν μέσω της πανδημίας που είχε ξεκινήσει στην Ιταλία. 

■ Εκτός από τον «φορέα 0» που έψαχναν εδώ στην Καστοριά στα τέλη του Ιουνίου, δηλαδή από πού ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στον τόπο μας, τον Αύγουστο μετά από την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού στις 4/8 και με την Καστοριά να έχει ένα κρούσμα, βγήκαν τα ανεπίσημα «εοδυ» δηλ. τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να το διαψεύσουν. Το κρούσμα «φάντασμα» όπως το ονόμασαν το ψάχνουν ακόμα. Από τότε όμως δεν διαβάσαμε άλλη διάψευση του ανεπίσημου «εοδυ» προς τον επίσημο ΕΟΔΥ. Και την ουρά στα σκέλια!

■ Τα κρούσματα του κορωνοϊού από την επανεμφάνισή του στις 25/6 και μέχρι 31/8 είναι στην Καστοριά περισσότερα από 60 και οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας έφτασαν στους 17! 

■ Επειδή είμαστε σε τόσο καλή κατάσταση – εξ άλλου διαφημίζαμε την Καστοριά ως covid free πόλη– το μόνο που απασχολούσε τον δήμαρχο, αυτόν τον Αύγουστο (λέμε τώρα) ήταν τα «όπλα» που θα έριχνε στη μάχη για την προσέλκυση τουριστών. Το εξής ένα: την «μίσθωση» (σορυ την πρόσληψη) ενός ακόμα συμβούλου για τουριστικές συμβουλές. Η αμοιβή του για τρεις μήνες είναι 6.000 €. 

■ Ο κ. Πέγκας όπως ονομάζεται, είναι ο ιδρυτής και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Wise Ram η οποία ανέλαβε την τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς. Είχε διατελέσει «επιτυχημένος» (έτσι διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας του) αντιδήμαρχος Τουρισμού επί δημαρχίας Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Πριν από την Καστοριά όπως διαβάσαμε τον είχε προσλάβει και ο δήμαρχος Ιωαννίνων για πέντε μήνες έναντι του ποσού των 19.980 ευρώ. Μάλιστα! Και πολύ φθηνά μας ήρθε ή ανάλογα το «εύρος» της κάθε πόλης! 

■ Το έργο του στα Ιωάννινα δεν φάνηκε δυστυχώς πουθενά ή ακόμα τουλάχιστον, διότι προσελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019, έγινε η πανδημία και η καραντίνα κι έτσι δεν έχουμε έργο για να τον κρίνουμε. Άρα ποιο έργο του στα Γιάννενα είδαν στο δήμο Καστοριάς και τον προσέλαβαν;

■ Κι άλλες απορίες: προς τι αυτή η πρόσληψη εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού και με τις δυσοίωνες προβλέψεις και ανακοινώσεις των λοιμωξιολόγων για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο φθινόπωρο και ακόμα χειρότερα τον Δεκέμβριο; Έχουμε λεφτά για πέταμα;

■ Και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων δεν είναι ικανός; Διότι η πρόσληψη ενός ακόμα συμβούλου (οι άλλοι σε τι συμβουλεύουν άραγε;) σε θέματα τουρισμού μάς δείχνει ίσως... μάλλον ότι, τουριστικά δεν πάμε καλά. Και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, τί ακριβώς κάνει;  Λαμβάνει απλώς την αντιμισθία του;

■ Ο αναπόφευκτος θάνατος ενός ποιητή (προφανώς αφορισμένος στη θλιμμένη Καστοριά) του Ντίνου Χριστιανόπουλου [σχετικά "εδώ"] και ενός τραγουδιστή του Γιάννη Πουλόπουλου, μας τάραξαν περισσότερο και από τις ανήσυχες μέρες αυτού του Αυγούστου.

“Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας/ποτέ δεν λένε την αλήθεια”
“Mέρες του καλοκαιριού/όλο φιλιά κι αλάτι/σαλπάριασαν με το νοτιά” 

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ΄σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1044.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Σχετικά: 

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/3/21

    είσοδος του κτηρίου της ΔΕΥΑΚ, τον Αύγουστο
    Σε δημοκρατικές χώρες αυτό λέγεται κατάχρηση εξουσίας και ο εξυπνάκιας πάει φυλακή. Στο Γιουνανιστάν του Κούλη όμως .... του δίνουν παράσημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/3/21

      Πρώτον ας μην χαρίζουμε την πατρίδα στον κάθε Κούλη.
      Η ίδια θρησκοληπτική παθογένεια ίσχυε πάντοτε σε αυτήν την γωνιά των Βαλκανίων.....

      Έρρωσθε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/3/21

      Ο Τόσκος να πάει φυλακή. Στην Καστοριά του Κορεντσίδη και της Αντωνίου;
      Χα!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/3/21

      Δεν ήξερα ότι ο Γιάνης και η Μαρία ελέγχουν την δικαιοσύνη.

      Διαγραφή
  2. To Σκάκι21/3/21

    "Τι όμορφη που είναι η νύχτα,
    Τι όμορφα των δικών μου τα πρόσωπα.
    Τι όμορφα που είναι τα αστέρια,
    Τι όμορφα των δικών μου τα μάτια.
    Όμορφος που είναι ο ήλιος.
    Όμορφες που είναι οι ψυχές των δικών μου."
    Οι δικοί μου άνθρωποι του αφροαμερικανού ποιητή Λάνγκστον Χιουζ σε μετάφραση της Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατἐρπου από την καλοκαιρινή ποιητική Οδό 2020.
    21η Μαρτίου Παγκόσμια Μέρα Ποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ