31.3.21

ΟΔΟΣ: Εκεί στην ΔΕΥΑ Καστοριάς


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑΚ
ΟΔΟΣ 10.9.2020 | 1045


Αινιγματικά δάνεια, παλιό και προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, τρύπιος κουμπαράς, φημολογούμενες αδιαφάνειες, μισθοί που αφήνουν άναυδους τους κοινούς θνητούς, μολυσμένες πηγές, αλλεπάλληλες βλάβες μερικές από τις οποίες πολύ σοβαρές, απαρχαιωμένα τμήματα της ύδρευσης και αποχέτευσης, απλήρωτοι λογαριασμοί καταναλωτών, σκανδαλώδεις αδιαφορίες, μολυσμένα ύδατα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι πίσω ή κάτω από την φαινομενική ηρεμία και κανονικότητα, το πρόβλημα δεν είναι ακόμη πιο σοβαρό.



ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,  καρέκλες, γραφεία, «τράπεζες» συνεδριάσεων και συνεργασίας, παχυλές —προκλητικά υψηλές— σε σχέση με τα αποτελέσματα και την γενική οικονομική κατάσταση της Καστοριάς αποζημιώσεις, αντιμισθίες, συμβούλους επικοινωνίας και… συμβούλους οικονομικής εξυγίανσης, που όλα τα ακριβοπληρώνουν αγόγγυστα οι συνεπείς καταναλωτές με τους πανάκριβους λογαριασμούς, αλλά καθόλου υποχρεώσεις, περιγράφουν την κατάσταση, εκεί στην ΔΕΥΑ Καστοριάς. 

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί τεκμηριωμένα ότι η προβληματική δημοτική επιχείρηση της Καστοριάς κατρακύλησε μέσα σε μια ημέρα, ούτε καν στον τελευταίο χρόνο. Διότι είναι γνωστό ότι αποτελεί τον μεγάλο ασθενή του Δήμου Καστοριάς, σχεδόν από την πρώτη ημέρα της. 

Αινιγματικά δάνεια, παλιό και προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, τρύπιος κουμπαράς, φημολογούμενες αδιαφάνειες, μισθοί που αφήνουν άναυδους τους κοινούς θνητούς, μολυσμένες πηγές, αλλεπάλληλες βλάβες μερικές από τις οποίες πολύ σοβαρές, απαρχαιωμένα τμήματα της ύδρευσης και αποχέτευσης, απλήρωτοι λογαριασμοί καταναλωτών, σκανδαλώδεις αδιαφορίες, μολυσμένα ύδατα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι πίσω ή κάτω από την φαινομενική ηρεμία και κανονικότητα, το πρόβλημα δεν είναι ακόμη πιο σοβαρό. 

Όμως, υποτίθεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καστοριάς, που ειδικά με τον πρόεδρό της υπηρετεί πολλά χρόνια τις δημοτικές υποθέσεις, δεσμεύτηκαν ότι θα την εξυγιάνουν οικονομικά, λειτουργικά. Και ότι θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες της. Με ποιο τρόπο; Λύνεται ο Γόρδιος Δεσμός; Αυτοί όφειλαν να ανακαλύψουν, να δείξουν και να υλοποιήσουν. Αν όχι αυτοί —και οι επιπλέον σύμβουλοί τους που φόρτωσαν τις αμοιβές τους στις πλάτες των καταναλωτών— ποιος άραγε θα το έκανε; 

Το μοναδικό σοβαρό και μεγάλο έργο που δείχνει να βρίσκεται σε κάποια κινητικότητα τελευταία, είναι της αντικατάστασης του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, που πάντως αφορά την διοίκηση της ΔΕΥΑ Καστοριάς σε προγενέστερο χρόνο, πριν την Ενθρόνιση. 



* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | ΔΕΥΑΚ
ΟΔΟΣ 10.9.2020 | 1045


Oι καταναλωτές και πιο ειδικά οι δημότες που πληρώνουν τα πιο ακριβά τέλη ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τα πιο ακριβά δημοτικά τέλη που αυξήθηκαν κατά 40% και δεν μετέχουν στο πάρτι, διαπιστώνουν ότι οι βλάβες πυκνώνουν, οι διακοπές είναι συνεχείς, η αξιοπιστία των υπηρεσιών όχι ακριβώς αναμφίβολες. Γι’ αυτό και οι μόνες στρόφιγγες που θα συνεχίσουν να μένουν ορθάνοικτες εγγυημένα, είναι των ταμείων της ΔΕΥΑΚ. Για πληρωμές των τελών και πληρωμές των προκλητικά υψηλών αμοιβών τους.



* * *


ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ όλων αυτών που δεν συμβαίνουν, θα έπρεπε να αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά, σήμερα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, ότι η κατάσταση αν δεν πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, παραμένει στάσιμη. Παρά τις φανφάρες και μεγαλοστομίες και τις καυχησιές. 

Οι καταναλωτές και πιο ειδικά οι δημότες που πληρώνουν τα πιο ακριβά τέλη ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τα πιο ακριβά δημοτικά τέλη που αυξήθηκαν κατά 40% και δεν μετέχουν στο πάρτι, διαπιστώνουν ότι οι βλάβες πυκνώνουν, οι διακοπές είναι συνεχείς, η αξιοπιστία των υπηρεσιών όχι ακριβώς αναμφίβολες.

«Κατόπιν των πολλών παραπόνων που δέχθηκε η ΔΕΥΑΚ για την έλλειψη νερού σε ορισμένες περιοχές», ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η επιχείρηση, θεώρησε σκόπιμο και αρκετό να αποκρούσει κάθε υποψία δικής της αντικειμενικής ευθύνης πετώντας το μπαλάκι στους… καταναλωτές. Καταγγέλλει την άσκοπη κατανάλωση πόσιμου νερού και ζητεί να την αποφεύγουν για να μην υπάρχουν προβλήματα στην επάρκειά του. 

Είναι πολύ ενδιαφέρον που η ΔΕΥΑ Καστοριάς στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει τι αποτελεί για την ίδια «άσκοπη» κατανάλωση πόσιμου νερού. Ούτε ποια η σκόπιμη και αποδεκτή. 

Διότι η πρόσφατη ανακοίνωσή της με την οποία καλούσε επιτακτικά και απειλητικά τους καταναλωτές να αποφεύγουν το… πλύσιμο των αυτοκινήτων, των αυλών και το πότισμα, κινείται στα όρια της ακραίας φαιδρότητας. 

Με τα πιο ακριβά τέλη ύδρευσης, εν έτει 2020 δεν θα εκπλαγεί κανείς εάν στην εξυγίανση περιληφθεί το… δελτίο. Ή ο νεροφύλαξ που θα περιφέρεται και θα καταγράφει τις παραβάσεις από πότισμα γλαστρών. 

«Εφιστούμε» αναφέρεται με χαρακτηριστικό πληθυντικό μεγαλοπρέπειας στην ίδια ανακοίνωση, «την προσοχή των πολιτών στους οικισμούς, καθώς εξαιτίας των ποτισμάτων δημιουργείται πρόβλημα σε πολλές οικίες συμπολιτών τους, που δεν έχουν πόσιμο νερό εξαιτίας αυτού του φαινομένου». Η προειδοποίηση απευθύνεται στους… πολίτες (!) και όχι τους καταναλωτές. Εξαιρούνται δηλαδή οι αλλοδαποί.

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση για τις διακοπές υδροδότησης και το ανεπαρκές δίκτυο, ευθύνεται το… πλύσιμο. «Υπενθυμίζουμε» αναφέρει η ανακοίνωση «ότι η ΔΕΥΑΚ παρέχει το νερό μόνο για ύδρευση και απαγορεύεται η χρήση του για άρδευση, πότισμα δένδρων, κηπευτικών, πλύσιμο αυτοκινήτων, αυλών κ.λ.π., η οποία στερεί νερό υδροδότησης από άλλους δημότες».

Εύλογα διερωτάται κάποιος, από πού αντλεί την ερμηνεία της ύδρευσης η ΔΕΥΑΚ; Και από πότε άραγε το «πλύσιμο» απαγορεύεται; Και καταλήγει στο κερασάκι της ανακοίνωσης ότι είναι τάχα «η άσκοπη κατανάλωση του νερού» (και όχι η ανεπάρκεια του δικτύου και των υπευθύνων) που «θα μας οδηγήσει σε διακοπές υδροδότησης με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία όλων μας». 
Και οι σύμβουλοί τους τι στ’ αλήθεια κάνουν; 

Η διαφορά επομένως εστιάζεται στο γεγονός ότι αυτοί που κατηγορούσαν όλους τους προηγούμενους, απειλώντας θεούς και δαίμονες και με αποκαλύψεις, διαχειριστικούς ελέγχους, μέχρι και… ειδικά δικαστήρια κ.ο.κ., το γύρισαν τώρα. Η επιχείρηση «καθαρά χέρια» σταματά από την άσκοπη κατανάλωση. 

Πολιτικά και βιοποριστικά εξασφαλισμένοι από τα πανάκριβα διμηνιαία τέλη που καταβάλλουν οι συνεπείς καταναλωτές, αποποιούνται κάθε ευθύνη. Και πώς υπερβαίνουν αυτή την κατάσταση όλοι οι άλλοι της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών;



* * *




Μόνο δικαιώματα, καρέκλες, γραφεία, "τράπεζες" συνεδριάσεων και συνεργασίας, παχυλές —προκλητικά υψηλές— σε σχέση με τα αποτελέσματα και την γενική οικονομική κατάσταση της Καστοριάς αποζημιώσεις, αντιμισθίες, συμβούλους επικοινωνίας και... συμβούλους οικονομικής εξυγίανσης, που όλα τα ακριβοπληρώνουν αγόγγυστα οι συνεπείς καταναλωτές με τους πανάκριβους λογαριασμούς, αλλά καθόλου υποχρεώσεις, περιγράφουν την κατάσταση, εκεί στην ΔΕΥΑ Καστοριάς.



* * *


ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, σε τι χρειάζεται η ΔΕΥΑ Καστοριάς; Η οποία μάλιστα διαθέτει τόσο πολύ χρόνο στην διάθεσή της ώστε να αναρτά και πανό στην πρόσοψη του δημοτικού κτηρίου της έδρας της, στην Μεσοποταμία, με την αναχρονιστική αναφορά του «σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις», ασκώντας με την επίκληση της Παναγίας μια αθεόφοβη εξωτερική πολιτική [σχετικά "εδώ"].

Με το πρόσχημα ότι το πανό έγινε με προσωπική δαπάνη και ότι το πρόσωπο της δαπάνης, έχει για οδηγό του την Παναγία, σε αντίθεση με τους άλλους. 

Ενώ πρόκειται για ανεπίτρεπτη ανάρτηση σε δημοτικό κτήριο, με περιεχόμενο αλυτρωτικό —και καθόλου για την Παναγία, αφού το μήνυμα είναι ότι η διεκδικείται η Κωνσταντινούπολη των 20.000.000 Τούρκων. Η Παναγία...τάσσει το μήνυμα σήμερα. 

Γι’ αυτό εκτός από γελοίο και ανιστόρητο είναι και ανόητο. Αλλά και την Παναγία να πρότασσε το μήνυμα, ποιος άραγε έδωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιείται το δημοτικό κτήριο σε επίδειξη προσωπικών θρησκευτικών φρονημάτων;

Έτσι, ασχολούμενοι με αυτά τα πατριωτικά και τα ευσεβή, τα ευλογημένα ύπερθεν, οι ταγοί της ΔΕΥΑ Καστοριάς φαίνεται να μην έχουν τον χρόνο που απαιτείται για την καταβολή προσπαθειών, σχεδίων, επεκτάσεων, εκσυγχρονισμών, ελαφρύνσεων. Του δικτύου και των υπηρεσιών. 

Γι’ αυτό και οι μόνες στρόφιγγες που θα συνεχίσουν να μένουν ορθάνοικτες εγγυημένα, είναι των ταμείων. Για πληρωμές των τελών και πληρωμές των προκλητικά υψηλών αμοιβών τους. 

Τουλάχιστον θα μας εξασφαλίσουν την Πόλη. 
«Σωπάστε» για τα άλλα.




Φωτογραφία: Ξυλογραφία της Κωνσταντινούπολης του 1493, του Χάρτμαν Σέντερ, από το περίφημο Χρονικό της Νυρεμβέργης (fol. 129v/130r).



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1045







21 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/3/21

    Την φαλάκρα μας κύριε Τόσκο μπορούμε να την πλύνουμε ή αυτό δεν μπορεί να γίνει με πόσιμο νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/3/21

    Αλυσίβα και κηραλοιφή Βελοπούλου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος31/3/21

    Τέτοιους μισθούς ούτε στην Ελβετία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/4/21

    Ερώτηση. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Λειτουργούν; Και αν ναι, τακτικά; Μήπως επιλεκτικά; Για να μάθουμε επιτέλους οι δύσμοιροι τι πληρώνουμε; Ποιους πληρώνουμε και πόσο; Δημόσια να βγουν να μας πούν πόσοι είναι με τιμολόγια συνεργάτες τεχνικοί και διοικητικοί. Πόσο στοιχίζουν; Γιατί δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις με ΑΣΕΠ. Πως γίνεται η επιλογή τους; Ποιος κρίνει τα κριτήρια; Ζητάω πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/4/21

    Έτερη συναφή ερώτησις: Δεν θα έπρεπε κάθε χρόνο ο εκάστοτε Δήμος να κάνει ταμείο,να το πούμε έτσι λαικά; Δηλαδή να δίνει μια λίστα με έσοδα,έξοδα,δαπάνες και λοιπά...;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/4/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/4/21

    Αυτή η παρωδία πρέπει να τελειώσει [....] Η άμεση απομάκρυνση πλέον είναι επιτακτική ανάγκη [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/4/21

    Σωπασε Κυρα-Δεσποινα και μη πολυδακρυζεις!
    Υπομονη! Περνουν τα χρονια, θα φυγουν! Θα ερθουν εκλογες και Θα φυγουν με ελικοπτερο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/4/21

      Τρέχοντας θα φύγουν, να πέσουν και τα κιλά που έβαλαν και φαρδυνε o πισινός τους.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος1/4/21

    Γιατί με ελικόπτερα που είναι και ακριβά,και τις πλάβες γιατί τις έχομεν..;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/4/21

    Αυτό το καημένο λευκό Ηyundai Atos πόσα χιλιόμετρα να έχει κάνει από το 2019...;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/4/21

    Καλά με Ηyundai Atos κυκλοφορούν σαν φτωχομπινεδες και διαμαρτύρεστε; Δεν ντρεπόσαστε λίγο; Άλλοι κάνουν τσάρκα με υπηρεσιακή Μερσεντές σαν την Paris Hilton και εμείς τους ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/4/21

      Μόνο που το Atos στην πόρτα του οδηγού έχει αυτοκόλλητο ΔΕΥΑΚ φίλε... Κι οι βενζίνες καίγονται ώρες απογευματινες..

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος4/4/21

    Βλέπω ο σαρκασμός δεν είναι στην μόδα στην πόλη μας. Με το μερσεντές ενοούσα άλλο δημόσιο όχημα χωρίς αυτοκόλλητο αλλά με οδηγό που χρησιμοποιούν μερικοί για να πάνε τσάρκα στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/4/21

      Ώχ,ώχ,κάτι ξέρης,κάτι ξέρης...

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος5/4/21

    Μαθηματικώς αποδεδειγμένο,όπου είτε οι κεντρικές κρατικές αρχές,είτε οι τοπικές αρχές επιχείρησαν να κάνουν τον επιχειρηματία,κατέληξαν πάντα σε κακοδιαχείριση,ατασθαλίες,αστοχίες,βόλεμα ημετέρων,κακή ποιότητα υπηρεσιών....φτάνει πιά στα κάθε τρωκτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος5/4/21

    Ρώτησε τους νορβηγούς αν είναι προσοδοφόρο να ασχολείται το κράτος με επενδύσεις. Το κρατικό Fund έχει τρελαθεί στα κέρδη. Φυσικά το διοικούν επαγγελματίες και όχι κουμπάροι σταματωτάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/4/21

      Συμφωνώ. Αλλά εκεί γίνεται πρόσληψη στελεχών ειδικών επί του αντικειμένου και με βάση την αξία της εμπειρίας τους και του βιογραφικού τους και επίσης η λειτουργία επαφίεται στους κανόνες της αγοράς. Δεν κάνουν κουμάντο τα κομματόσκυλα οι συνδικαλΗστές μπλοκάροντας την πύλη του εργοστασίου....
      το κράτος ασκεί την υψηλή εποπτεία και επεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/4/21

      Αυτό λέγεται αξιοκρατία και πάνω από όλα θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δημόσιο. Το τί θα κάνει ο καθένας στην εταιρία του πατέρα του είναι δικό του θέμα.
      Δυστυχώς αυτοί που έχουν βάλει τον κουμπάρο τους στο νοσοκομείο δεν είναι συνδικαλιστές είναι στιγνοί καπιταλιστές που μιλάνε όλη την ημέρα για αξιοκρατίες και κουραφέξαλα αλλά ανοίγουν τις πόρτες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μπορούν να αγοράσουν πτυχίο οι άχρηστοι κανακάρηδες.
      Παιδιά ξυπνήστε, ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός όχι ο Κουτσούμπας.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος6/4/21

      Η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος φίλε στην Νορβηγία είναι υπό κρατικό έλεγχο και τα εισοδήματα από εκεί επενδύονται στο κρατικό Fund, δέν τα τσεπάρει ιδιώτης όπως στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος6/4/21

      Δηλαδή, για να καταλάβω και εγώ που είμαι αγράμματος στα οικονομικά. Οι κανόνες της αγοράς είναι να δίνονται δημόσια χρήματα στης τράπεζες για να μη πτωχεύσουν, ενώ τα κέρδη τα τσεπάρουν οι μέτοχοι; Ωραίος ανταγωνιστικός καπιταλισμός αυτός. Μου θυμίζει αυθαιρεσία ολοκληρωτικού καθεστώτους.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ