17.5.21

ΟΔΟΣ: Τι ήταν (είναι) τελικά η Χρυσή Αυγή;

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.10.2020 | 1049


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών που ασφαλώς χαιρετίζονται με ικανοποίηση και ιδίως η δικαστική αναγνώριση του κόμματος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης με διευθυντήριο, δείχνουν ότι ο πολιτικός τσαρλατανισμός είναι μια παγιωμένη χρόνια ασθένεια του ελληνικού δημόσιου βίου. Πιο καλό παράδειγμα από την Καστοριά, δύσκολα συναντάται οπουδήποτε στην Ελλάδα. 


ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ αφιερώματα στα δελτία ειδήσεων, απ’ ευθείας συνδέσεις με το Εφετείο στην Αθήνα, μερικές χιλιάδων συγκεντρωμένοι (οι περισσότεροι χωρίς την τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό) να εκδηλώνουν από εχθές Τετάρτη την συμπαράσταση τους στην μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, μονοπωλούν την επικαιρότητα. Για την καταδίκη (πρωτίστως γι’ αυτό) του δολοφόνου του, από στέλεχος της Χρυσής Αυγής. 

Γεγονός είναι πάντως ότι η Ελλάδα, και αναλογικά στην Καστοριά, από εχθές συμπεριφέρεται σαν να ξεκαθάρισε οριστικά τους λογαριασμούς της με ναζιστικές οργανώσεις, μορφώματα και συγκαλυμμένες εγκληματικές ομάδες, με τάγματα εφόδου που προσποιούνται το λαϊκό κίνημα. Καμιά φορά και τους λαοπρόβλητους. Ή τους επιφορτισμένους από την ίδια την Μοίρα, με μια αποστολή. 

Δεν είναι δυνατό βέβαια να εξακριβωθεί η σχέση όσων από εχθές θριαμβολογούν με όσους συγκεντρώνονταν έξω από την Βουλή, τα έτη της εκτροπής μετά το 2011. Εκείνους με τις γνωστές ιαχές «να καεί το μπ…δέλο η Βουλή». 

Ακόμη και με όσους έστηναν χορούς και πανηγύρια στην πλατεία Συντάγματος για το «περήφανο» «Όχι» στο δημοψήφισμα του 2015 στην περίοδο συγκυβέρνησης ΣυριζΑνελ που καταγράφτηκε για πρώτη φορά, το φαινόμενο να συγκυβερνούν (αρμονικά για περίπου 4,5 χρόνια) «χέρι-χέρι» δύο κόμματα που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Κι’ όμως συσπειρώθηκαν στο σύνθημα «στα τέσσερα – στα τέσσερα». Ακούγεται κάπως σαν το «εγέρθητι» , αλλά έτσι ήταν τότε. Όχι και τόσο παλιά πάντως. 

Στα σίγουρα όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών που ασφαλώς χαιρετίζονται με ικανοποίηση, και ιδίως η δικαστική αναγνώριση του κόμματος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης με διευθυντήριο, δείχνουν ότι ο πολιτικός τσαρλατανισμός είναι μια παγιωμένη χρόνια παθογένεια του ελληνικού δημόσιου βίου. Και ότι ευθύνεται για οσμώσεις και συγκοινωνούντα δοχεία. 


* * *

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.10.2020 | 1049


Υπάρχουν άραγε κάποιοι στην Καστοριά να θυμίζουν σήμερα το Νίκο Μιχαλολιάκο; Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί; Ποιος τον Ηλία Κασιδιάρη; Τον Ιωάννη Λαγό, τον Γιώργο Γερμενή. Ποια θυμίζει την Ελένη Ζαρούλια; Υπάρχουν ομοιότητες; Και εάν βρεθούν τέτοιες μακάρι να ήταν απλές συμπτώσεις. Τυχαίες και συμπτωματικές. Είναι όμως έτσι; Κανείς δεν μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση. Ούτε εάν ο τσαρλατανισμός έχει ημερομηνία λήξεως στην Καστοριά. 


* * *


ΣΗΜΕΡΑ μπορεί να έχει εξαφανιστεί η Χρυσή Αυγή, αλλά τα ορφανά της περιφέρονται και επιβιώνουν με την διασπορά του μίσους και της κινδυνολογίας. 

Πιο καλό παράδειγμα από την Καστοριά, δύσκολα συναντάται οπουδήποτε στην Ελλάδα. Διότι πέρα από τα ποσοστά, στην Καστοριά, ο αντίλογος και η άμυνα είναι είδος σε ανεπάρκεια. Η Χρυσή Αυγή είχε και εδώ σημαντική απήχηση. 

Με την ΟΔΟ, να αποτελεί την μοναδική εφημερίδα και μοναδικό ιστότοπο της Καστοριάς, που συνειδητά δεν δημοσίευσε ποτέ, ούτε μια ανακοίνωσή της ως πολιτικού κόμματος. 
 
Αναζητώντας ερμηνεία για το λέξη "τσαρλατάνος" η πιο κοντινή στην έννοια της χρήσης της είναι «αυτός που ισχυρίζεται ότι έχει θαυματουργικές ικανότητες και εξαπατά τους αφελείς». 

Το ενδιαφέρον είναι πάντως πως την ερμηνεία συνοδεύουν, ως παραδείγματα, δύο κατηγορίες ανθρώπων. Οι γιατροί και οι πολιτικοί. Οι πρώτοι όταν δεν έχουν την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση και οι δεύτεροι όταν υπόσχονται λύσεις χωρίς ρεαλιστική βάση. 

Όμως κοντά σ’ αυτές τις κατηγορίες έχουν προστεθεί και εκπρόσωποι άλλων θυλάκων, ακόμη και στον κλήρο. Οι περιπτώσεις μητροπολιτών που φλέρταραν δημόσια με την αισθητική και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, εν γνώσει τους ότι υπήρχε ναζιστική ιδεολογία, όπως και απλών ιερέων που στις σημερινές εποχές, όχι βέβαια υποστηρίζοντας την Χρυσή Αυγή αλλά την νοοτροπία της, επιτίθενται στην πανδημία του κορωνοϊού επιμένοντας ότι δεν υπάρχει και απαγορεύοντας στους πιστούς να τηρούν μέτρα ασφάλειας, είναι χαρακτηριστικά και όχι μοναδικά παραδείγματα. 


* * *


ΟΔΟΣ: Τι ήταν (είναι) τελικά η Χρυσή Αυγή;

Η κ. Μαρία Αντωνίου αγκαζέ
με την κ. Δέσποινα Σβερώνη (Χ.Α.) στο Βίτσι.


ΟΔΟΣ: Τι ήταν (είναι) τελικά η Χρυσή Αυγή;

Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης (Χ.Α.) δίπλα στην 
κ. Μαρία Αντωνίου στο μητροπολιτικό ναό Καστοριάς.


* * *

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ πάντως το πρόβλημα Χρυσής Αυγής και τσαρλατανισμού, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όπως και οι Σταυροί της Κου Κλουξ Κλαν που στόχο έχουν τους υποστηρικτές της κοσμικότητας ή τους ελάχιστους μουσουλμάνους της περιοχής και τα προστάγματα για την «απελευθέρωση» της Πόλης. 

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι στις εκλογές του 2012 ο «λαϊκός» αυτός «σύνδεσμος» στην επικράτεια είχε συγκεντρώσει ποσοστό 6,97% και στην πόλη της Καστοριάς 7,22 %, στο Άργος Ορεστικό 6,88%, περίπου 10% στον Ίωνα Δραγούμη και το εκπληκτικό 10,87% στην Μεσοποταμία, όπου πλέον εδρεύει η ΔΕΥΑ Καστοριάς. 

Ενώ το 2015 επέμενε στην επικράτεια στο 6,28% και στην περιοχή μας παρουσίασε αυξομειώσεις όπως στην Καστοριά 7,36%, στο Άργος Ορεστικό 8,5%, στον Ίωνα Δραγούμη 9,24% και στην Μεσοποταμία 9,88%. 

Όπως αξίζει να θυμηθεί ότι στην πόλη της Καστοριάς που υποφέρει από triplex τσαρλατανισμού, συντηρητισμού και υποκρισίας, διάφοροι είχαν οργανώσει λαμπαδηδρομίες, μουσικές φανφάρες με Φύρερ και παρελάσεις με κρουστά και μέλανες χιτώνες. 


* * *


ΟΔΟΣ: Τι ήταν (είναι) τελικά η Χρυσή Αυγή;

Πορεία της Χ.Α. στην Καστοριά

ΟΔΟΣ: Τι ήταν (είναι) τελικά η Χρυσή Αυγή;


* * *

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ της κάποτε κυρίαρχης αστικής πολιτικής παράδοσης της Καστοριάς και η ανάμνηση του κοσμοπολιτισμού στον οποίο βοήθησε το εμπόριο της Γούνας, βοήθησαν στο να μη λάβει στην περιοχή ευρύτερες διαστάσεις το φαινόμενο και να εκτονωθεί στην κάλπη λίγο αργότερα. Όπως και η προφανής λούμπεν αισθητική των εκπροσώπων του «λαϊκού συνδέσμου» στην περιφέρεια βοήθησε, στο να δελεάσει λιγότερους από την αρχική δυναμική. 

Όμως, αποτελεί την μέγιστη ψευδαίσθηση, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μαζική, να υποστηρίζεται ότι λόγω της καταδίκης των μελών της Χρυσής Αυγής η Ελλάδα έκλεισε τους λογαριασμούς της με το απόστημα και γύρισε σελίδα. 

Καθώς ακόμη και εάν η δικαστική απόφαση για την βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ήταν διαφορετική, τα δεδομένα και οι πράξεις τους θα ήταν οι ίδιες και απαράλλακτες. Επιπλέον η καταδίκη τους εχθές Τετάρτη, είναι μόλις σε πρώτο βαθμό και θα περάσουν την πόρτα του Εφετείου, ίσως και του ανώτατου δικαστηρίου, δηλαδή του Αρείου Πάγου. Οπότε κανείς δεν μπορεί προκαταβολικά να προεξοφλήσει μελλοντικές κρίσεις.

Άλλωστε τον τσαρλατανισμό και λαϊκισμό που είχαν ως προπέτασμα για τις εγκληματικές τους δράσεις τα μέλη της Χρυσής Αυγής και το διευθυντήριό τους, προκειμένου να προσποιούνται το λαϊκό κίνημα και την μπαγαμποντιά τους σήμερα, είναι στοιχεία που συναντά κανείς στο εξ ίσου λαϊκό κίνημα των ψεκασμένων. Που επί του παρόντος με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύουν ότι είναι εδώ και παντού, αλλάζοντας απλά το περίβλημα και το διακύβευμα. Και σε αυτά τα δεδομένα, η Καστοριά πάλι πρωτοπορεί αρνητικά. 

Αρκεί κάποιος να μελετήσει τα πρόσωπα της επικαιρότητας της Καστοριάς, όχι όλα φυσικά, αλλά αυτούς που παριστάνουν τους από μηχανής θεούς, και τις συγκεκριμένες ενέργειές τους. 

Για να πειστεί ότι ο τσαρλατανισμός είτε ως… Σύνδεσμος, (βαριά λέξη στην Καστοριά) είτε ως οργάνωση, είτε ως λαϊκισμός, σήμερα περισφίγγει περισσότερο από ποτέ ως θηλιά τον λαιμό της Καστοριάς. Προκαλώντας ασφυκτικά φαινόμενα. Και ενώ είναι οι ίδιοι που ελέγχουν την θηλιά, ανησυχούν κι’ όλας. Με το τελευταίο αυτό φαινόμενο να είναι και το πιο χαρακτηριστικό. 


* * *


ΟΔΟΣ: Τι ήταν (είναι) τελικά η Χρυσή Αυγή;

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής στην Καστοριά, παρουσία του κ. Ηλία Κασιδιάρη. 

ΟΔΟΣ: Τι ήταν (είναι) τελικά η Χρυσή Αυγή;


* * *

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ σε όλα αυτά, το χρήμα που τους ενώνει, το κρίμα, η πληρωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση, η γκλαμουριά, οι μεγαλόσταυροι, τα fake-προφίλ υποστηρικτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν την βρώμικη δουλειά των ναζί και των ταγμάτων εφόδου.

Με προπηλακισμούς και επιχείρηση φίμωσης της αντίθετης γνώμης, αλλά και εξόντωσής της. Όπως και εκστρατεία τρομοκράτησης. Ακριβώς όπως στον «Λαϊκό Σύνδεσμο». 

Το περίεργο είναι ότι άνθρωποι μυαλωμένοι και εργατικοί, που είχαν την δουλειά και την προσωπική τους απήχηση μέσα από την δική τους προσπάθεια, δεν αντιλαμβάνονται με ποιους τελικά έμπλεξαν.

Υπάρχουν άραγε κάποιοι στην Καστοριά να θυμίζουν σήμερα το Νίκο Μιχαλολιάκο; Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί; Ποιος τον Ηλία Κασιδιάρη; Τον Ιωάννη Λαγό, τον Γιώργο Γερμενή. Ποια θυμίζει την Ελένη Ζαρούλια; Υπάρχουν ομοιότητες; Και εάν βρεθούν τέτοιες μακάρι να ήταν απλές συμπτώσεις. Τυχαίες και συμπτωματικές. Είναι όμως έτσι; Κανείς δεν μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση. Ούτε εάν ο τσαρλατανισμός έχει ημερομηνία λήξεως στην Καστοριά. 


Φωτογραφία: Μαουρίτσιο Κατελάν (1960) Ηim | Αυτόν [καταδικασμένος να αποτύχει - η φύση του κακού] 2001. Κέρινο ομοίωμα (101 X 43,1 X 63,5) που αναπαριστά τον Αδόλφο Χίτλερ, στο μέγεθος ενός μικρού παιδιού, γονατιστό. Στις 8 Μαΐου 2016 στην Νέα Υόρκη (βίντεο πιο κάτω), το έργο πωλήθηκε από τον οίκο Christie's 17,3 εκατομμύρια δολλάρια.





Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1049.


Σχετικά:



4 σχόλια:

  1. "Κουρσούμ τζαμί: Η πρώτη Βιβλιοθήκη της Καστοριάς και το όνειρο που δεν έγινε πραγματικότητα" [....], είναι η τελευταία προπαγάνδα που συνεχίζεται ακάθεκτη, από διάφορους κύκλους. Πώς να μη πάει κανείς στα άκρα, κύριε Μπαϊρακτάρη, όταν βιώνουμε παρόμοιες προκλήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/5/21

    Βγήκε σήμερα ο Τζηκαλάγιας και απήγγειλε το "Πιστεύω" του...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/5/21

      Ένα μεγάλο μπράβο για τον Ζήση. Όπως πάντα πιστός στο δόγμα «πίστευε και μη ερεύνα. Το παίζει και μεγάλος επιστήμονας o αθεόφοβος.

      Διαγραφή
  3. Ρήμος Αργύριος [fb]17/5/21

    Όσο Θα υπάρχουν χρυσόψαρα, θα υπάρχουν και "ματσαρόκοι". Σχολεία χρειάζεται ο λαός κι όχι "μαμπέτια κανανκιορίσια".

    ΥΓ: Συγχαρητήρια στην ΟΔΟ και στους αρθρογράφους της. Ίσως τη μόνη φωνή βοώντος (ευελπιστώ πως όχι) εν τη ερήμω έστω και τοπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ