17.10.21

ΟΔΟΣ: 2020 - 2021


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.1.2021 | 1064


Κι αν η Καστοριά έχει την ανάγκη, επειγόντως, για ένα έτοιμο από χθες, πιο συγκεκριμένο master-plan για την επιβίωσή της στην μετά covid εποχή, και τον πόθο για τον σχηματισμό μιας προοπτικής αλλά και ελπίδας, η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι δεν εκπονήθηκε τίποτε. Δεν τέθηκαν στόχοι. Το μόνο που έγινε είναι η πανάκριβη και σπάταλη αυτοδιαφήμιση του Δήμου Καστοριάς, ότι το 2022 θα γλεντάμε όλοι στα καρναβάλια. Διαβάζουν καλό φλυτζάνι φαίνεται.


Η ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ σταδιακή επάνοδος στην «κανονικότητα» ως προς την λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και του λιανικού εμπορίου και της μερικής άρσης των περιορισμών στην μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Που με την τολμηρή της απόφαση, καθορίζει την ταμπακέρα των εξελίξεων αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνει και ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. 

Το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι κυβερνήσεις ειδικά των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο, πιο αυστηρά μέτρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ στην Ελλάδα χαλαρώνουν τα μέτρα, την στιγμή που ο εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, σημαίνει αναμφίβολα κάτι.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χρονικής συγκυρίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, κάτι τέτοιο, δείχνει να είναι επιτρεπτό. 

Όμως είναι δεδομένο επίσης, ότι η υπεροχή, ούτε στο ελληνικό DNA, ούτε στο επίπεδο του υγειονομικού συστήματος δεν μπορούν να είναι οι εξηγήσεις γι’ αυτή την αποκλιμάκωση. Όπως φυσικά, ούτε το ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή μέσα στο καταχείμωνο να αυτοκτονήσει. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποτεθεί πώς η λεγόμενη ανοσία της αγέλης όπως επιχειρήθηκε στην Σουηδία, γίνεται στο εξής η επίσημη πολιτική της Ελλάδος.

Προφανώς λοιπόν κάτι άλλο είναι αυτό που συμβαίνει και έχει στο επίκεντρό της, το φιλί της ζωής στην ελληνική οικονομία, πριν καλά - καλά φύγει ο Ιανουάριος, όπως ότι οι αποφάσεις θεμελιώνονται σε επιδημιολογικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς με κυρίαρχη θέση, τι άλλο, από τις εθνικές εκλογές και ένα αιφνιδιασμό που δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί, αρκετά νωρίτερα, απ’ ό,τι αναμένεται. 

Από αυτή την υπόθεση, δεν μπορεί να απουσιάσει η παράμετρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών για διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. 

Και ενώ ανοίγουν τα σχολεία, άνοιξαν όπως άνοιξαν τέλος πάντων τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, θα ανοίξουν ίσως τα σύνορά τους και οι νομοί της χώρας, στην Καστοριά, τα περισσότερα καταστήματα στα ισόγεια και όχι μόνο των οικοδομών θα συνεχίσουν να είναι πάντα κλειστά. Με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται περίπτωση να ανοίξουν, ίσως και ποτέ. 


* * *



Το εφιαλτικό περιβάλλον που κορυφώθηκε λίγες ημέρες προηγουμένως, με τα fake profiles που υποδύονται τους Γενίτσαρους για να παίρνουν κεφάλια από κάθε αντιφρονούντα, αποδεικνύεται θηλιά στο λαιμό της τοπικής κοινωνίας που θα τρομοκρατήσει τους νέους και δεν αποκλείεται ακόμη και να τους διώξει. Για να μη παρατηρηθούν τέτοιες τάσεις θα έπρεπε λογικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι αιρετοί να έχουν κινήσει γη και ουρανό, να δουλεύουν πάνω σε προγράμματα για την επανένταξη και μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.




ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ότι πριν την εμφάνιση της πανδημίας, ένα χρόνο προηγουμένως, ήταν και πολλά από αυτά ανοικτά ή ότι κατέβασαν τα ρολά προσωρινά εξ αιτίας της πανδημίας, διότι πράγματι, ατυχώς πράγματι τα περισσότερα ήταν ήδη κλειστά από πολλά χρόνια και δεν έχουν πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση της Καστοριάς οι του παρόντος.

Στο μεταξύ, είναι βέβαιο ότι στην Καστοριά έκλεισαν ή θα κλείσουν οριστικά κι άλλα καταστήματα λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή δεν αποκλείεται ως μια αντιδραστική εξέλιξη, με την ανάκληση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών και περιφερειών, να παρατηρηθούν και άλλες διακοπές στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Καστοριάς, όπως και μαζική εγκατάλειψη της περιοχής από νέους και λιγότερο νέους, που πολύ απλά πνίγονται προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά στην Καστοριά. 

Το εφιαλτικό περιβάλλον που κορυφώθηκε λίγες ημέρες προηγουμένως ["εδώ"], με τα fake profiles που υποδύονται τους Γενίτσαρους για να παίρνουν κεφάλια από κάθε αντιφρονούντα, αποδεικνύεται θηλιά στο λαιμό της τοπικής κοινωνίας που θα τρομοκρατήσει τους νέους και δεν αποκλείεται ακόμη και να τους διώξει.

Για να μη παρατηρηθούν τέτοιες τάσεις θα έπρεπε λογικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι αιρετοί, σε Περιφέρεια, σε Δήμους όπως και οι βουλευτές, το Επιμελητήριο, ο πάντα ανήσυχος εμπορικός Σύλλογος κ.ο.κ. να έχουν κινήσει γη και ουρανό, να δουλεύουν πάνω σε προγράμματα για την επανένταξη και μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.

Για να συγκρατήσουν τις περαιτέρω πιθανές απώλειες ακόμη και στην αγορά καταναλωτικών αγαθών με την φυγή των πολιτών, σε αυθημερόν ή ολιγοήμερες απουσίες μετά από τόσο καιρό κλεισμένοι, σε γειτονικούς ή και πιο μακρινούς νομούς. Να παράσχουν κίνητρα με happenings επί παραδείγματι, κάτι να κάνουν, κάτι να γίνει τέλος πάντων. 


* * *



Είναι βέβαιο ότι στην Καστοριά έκλεισαν ή θα κλείσουν οριστικά κι άλλα καταστήματα λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή δεν αποκλείεται ως μια αντιδραστική εξέλιξη, με την ανάκληση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών και περιφερειών, να παρατηρηθούν και άλλες διακοπές στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Καστοριάς, όπως και μαζική εγκατάλειψη της περιοχής από νέους και λιγότερο νέους, που πολύ απλά πνίγονται προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά στην Καστοριά.




ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα πράγματα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Το μόνο που έγινε είναι η πανάκριβη και σπάταλη αυτοδιαφήμιση του Δήμου Καστοριάς, ότι το 2022 θα γλεντάμε όλοι στα καρναβάλια. Διαβάζουν καλό φλυτζάνι φαίνεται.

Κι αν η Καστοριά έχει την ανάγκη, επειγόντως, για ένα έτοιμο από χθες πιο συγκεκριμένο master-plan για την επιβίωσή της στην μετά covid εποχή, και τον πόθο για τον σχηματισμό μιας προοπτικής αλλά και ελπίδας, εν όψει και των εκλογών που μάλλον όλοι συμφωνούν ότι θα διεξαχθούν σύντομα, η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι δεν εκπονήθηκε τίποτε. Δεν τέθηκαν στόχοι.

Η νέα σελίδα που επιχειρείται με το μεγάλο αυτό ρίσκο της κυβέρνησης με την σταδιακή άρση των περιορισμών, φέρνει την Καστοριά για μια ακόμη φορά ενώπια - ενωπία με την απραξία ή απλά αμηχανία σχεδόν όλων των παραγόντων της τοπικής οικονομίας στην day after. 

Διότι, όλο τον προηγούμενο χρόνο, είχε αναλώσει η τοπική πολιτική, οικονομική και εν γένει η αιρετή εκπροσώπηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά και μόνο στην διαχείριση της προσωπικής τους εικόνας και σε υπεράσπιση της αξιοσύνης του μισθού τους. 

Ώστε τώρα να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι απλά, το 2020 για την Καστοριά, είναι μια απόλυτη τρύπα στο κενό, ένα χάος, μια βουτιά στον μεσαίωνα λόγω συγκεκριμένων περιστατικών που αφορούν στην ποιότητα της Δημοκρατίας που εφαρμόζεται τοπικά. 

Θα μπορούσε το 2021, με την συμπλήρωση 200 ετών από την παλιγγενεσία, να περιμένει κάποιος εξέγερση και επανάσταση για την Καστοριά; 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1064

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ