29.7.22

ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΕΜΑΝΗ: In Memoriam

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Παναγιώτης Τσολάκης


Πάνος Τσολάκης


Οι άνθρωποι φεύγουν. Οι τόποι μένουν. Ο Πάνος έφυγε. 
Ο τόπος του, η Καστοριά, που τόσο αγαπούσε, έμεινε. Θα τον θυμάται πάντα. Την τίμησε. Τον τίμησε. Τα βιβλία του θα τα διδάσκουν μελλοντικά στα σχολεία μας. Το «Καστοριά. Τόπος και Ιστορία» θα μείνει σαν το μεγάλο του έργο. Τιμή για την πόλη. Για την Ελλάδα. 
Άνθρωποι σαν τον Πάνο Τσολάκη με αξίες και όνειρα μοναδικά όταν φεύγουν αφήνουν ένα κενό. Τον φαντάζομαι να μας κοιτάζει με τα ήρεμά του μάτια και να μας προτρέπει να το καλύψουμε. Η πατρίδα μας, θά΄λεγε, μας χρειάζεται όλους. Η Μακεδονία μας, η Καστοριά επίσης. Θα συμπλήρωνα εγώ. 
Ο Πάνος τίμησε στη ζωή του και τους γονείς του και την οικογένειά του. Τη γυναίκα του Βάνη και τα παιδιά του. Υπήρξε μέγας πατριώτης. Σαν αυτούς που σώσανε την πόλη της Καστοριάς σε ιστορικές και δύσκολες εποχές πολέμου και δυστυχίας. Πιο παλιά αλλά και πιο πρόσφατα. 
Ο Πάνος Τσολάκης ήταν μορφωμένος στην ψυχή. «Δάσκαλος» πρώτα και Πανεπιστημιακός Καθηγητής μετά. Με τα όλα του. Η ιστορία της αρχιτεκτονικής, η αγάπη του. Η Θεσσαλονίκη και πρωτίστως η Καστοριά δεν θα τον ξεχάσουν εύκολα. Υπήρξε λάτρης της τέχνης και των γραμμάτων. Της αρχιτεκτονικής επιστήμης. Της Ελλάδος. 
Ο Πάνος ήταν φίλος αληθινός με τους φίλους του. Ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντίθετα ωφέλησε πολλούς. 
Είναι τιμή μου που έζησα από κοντά αυτό τον αξιόλογο άνθρωπο. Ένα πραγματικό Έλληνα Μακεδόνα.
Η ανάμνησή του θα φτερουγίζει στην συνείδησή μου όσο ζω. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1101.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ