9.11.22

ΟΔΟΣ: «Η αρχόντισσα Μαριούπολη»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η χρήση του όρου «συνάδελφος» αυτόματα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τόσο οι δύο δήμοι (Καστοριάς και Ιωαννιτών) όσο και οι δύο δήμαρχοι είναι συγκρίσιμα μεγέθη. 


Σε άμεση συνάφεια με τα πικρά σχόλια αναγνωστών προς την ΟΔΟ, για την κατάσταση βαρβαρότητας στην οποία παραμένει το άγαλμα του βασιλιά Παύλου, πολλά ήταν και τα σχόλια για την φωτογραφία στο περασμένο φύλλο ["εδώ"]. Πρόκειται για λεζάντα κάτω από δηλώσεις του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στις οποίες η Καστοριά παρουσιάζεται κάτι σαν την διαμαντόπετρα της γης, ενώ η φωτογραφία αποκαλύπτει την κατάσταση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς. 

Μπορεί βέβαια να την παρέλαβαν το 2019 στην ίδια περίπου κατάσταση, όμως σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νυν δημοτικής αρχής, πρόκειται να...  ανακατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και θέση (καθώς για ανακαίνιση στα σίγουρα και δεν μπορεί να γίνει λόγος), στο ίδιο κτηριακό περίβλημα. 

Οι συγκρίσεις, τα σχόλια όπως και οι θλιβερές σκέψεις σε βάρος όλων των δημοτικών αρχών από την περίοδο δημαρχίας Δημητρίου Παπουλίδη όταν εγκαταλείφθηκε το Πνευματικό Κέντρο με την προσχηματική ή ακριβή δικαιολογία ότι υπήρχε πρόβλημα στατικότητας, ενισχύονται όσο περνούν τα χρόνια. Όσο περνούν δεκαετίες χωρίς η Καστοριά να διαθέτει Πνευματικό Κέντρο. 

Και αφού στα παρόντα χρόνια, τις τύχες του τόπου και τις πολιτικές ευθύνες εκπροσωπεί ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, που όπως ο ίδιος ανακοίνωσε είχε την χαρά να υποδεχθεί στο γραφείο του στο δημαρχείο Καστοριάς, τον δήμαρχο Ιωαννιτών, είναι φυσικό η κριτική να τον έχει στο επίκεντρό της. Η σχέση των δύο θεμάτων είναι προφανής. 

Διότι σε δελτίο τύπου του δήμου Καστοριάς αναφέρει συγκεκριμένα ο δήμαρχος ότι «Με μεγάλη μου χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο μου τον αγαπητό συνάδελφο, δήμαρχο Ιωαννιτών Μωϋσή Ελισάφ, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα της αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης των περιοχών μας. Πολλά τα σημεία που ενώνουν τους δήμους μας και η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, επιβεβλημένη».



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.2.2022 | 1115


Η χρήση του όρου «συνάδελφος» αυτόματα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τόσο οι δύο δήμοι (Καστοριάς και Ιωαννιτών) όσο και οι δυο δήμαρχοι είναι συγκρίσιμα μεγέθη. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Άλλωστε σχεδόν τρία χρόνια μετά από προηγούμενη συνάντηση του δημάρχου Καστοριάς με τον επίσης επιτυχημένο δήμαρχο Τρικκαίων (Τρικάλων), οι εμπειρίες του ενδιάμεσου χρόνου για την Καστοριά δεν βοηθούν τις συγκρίσεις υπέρ του Δήμου Καστοριάς. Αντίθετα καθιστούν ακόμη πιο κραυγαλέο το contrast. Διότι ενώ όπως τα Τρίκαλα έτσι (και ακόμη περισσότερο απ’ αυτά) τα Ιωάννινα ακμάζουν και προοδεύουν χάρη στις προσπάθειες των εκλεγμένων τους και ιδίως των ικανών δημάρχων τους, στην Καστοριά, συμβαίνει το αντίθετο. Και η φωτογραφία της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου μαρτυρεί την κατάσταση: Σαν να είναι βομβαρδισμένη, σαν να βρίσκεται στην Μαριούπολη. 

Η εθιμοτυπική επίσκεψη του δημάρχου Ιωαννιτών στον δήμαρχο Καστοριάς, έγινε καθώς όντας και ο ίδιος Ιουδαίος στο θρήσκευμα, παρέστη στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης των Εβραίων της Καστοριάς. Και σίγουρα θα ήταν πληρέστερη και θα διευκόλυνε αν για παράδειγμα, κάποιος, είχε την ιδέα να τον ξεναγήσει, στα 50-60 μέτρα από το μνημείο των Εβραίων της Καστοριάς στην αίθουσα φρίκης του Πνευματικού Κέντρου. Που μαρτυρεί την εκτίμηση των εκλεγμένων προς την πνευματικότητα. Να του δείξει τα κατορθώματα των Νεοκαστοριανών, της σύγχρονης εποχής. Το πλιάτσικο, την λεηλασία, την καταστροφή, την καταφρόνηση που παραπέμπει σε σκηνές Μαριούπολης στην Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό της από τους αδελφούς Ρώσους. Διότι αυτή είναι η αλήθεια. Και τα Ιωάννινα που ακμάζουν και αναπτύσσονται, δεν έχουν πια καμιά αντικειμενική σχέση με την Καστοριά. 

Αλήθεια δεν είναι οι αμοιβαιότητες και ομοιότητες Καστοριάς και Ιωαννίνων, που σε ακολουθία καλών δημάρχων έχουν την τύχη να ηγείται σήμερα ο κ. Μ. Ελισάφ, αλλά οι τεράστιες διαφορές τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1118.


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ