6.3.23

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ: Στη Σελήνη


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | ποίηση
ΟΔΟΣ 4.8.2022 | 1136


Στη Σελήνη; Στο δικό μας φεγγάρι; Ναι! Γιατί όχι;


Αποφασίσαμε με τον διευθυντή της Οδού, στο φετινό τεύχος του Αυγούστου το αφιερωμένο στην ποίηση, να ασχοληθούμε αποκλειστικά με ποιήματα για το φεγγάρι. Την ιδέα μου έδωσε ένα λεύκωμα της Ιρλανδής ποιήτριας Κάρολ Άνν Ντάφφυ, με μια συλλογή ποιημάτων απ’ όλον τον κόσμο. Θέμα; Το φεγγάρι. 

Με εφαλτήριο τη συλλογή αυτή και, βλέποντας πως αρχίζει με ποιήματα της δικής μας Σαπφούς μεταφρασμένα στα Αγγλικά, σκέφτηκα πως δεν θα ήταν δυνατόν να επιλεγούν μεταφράσεις ξενόγλωσσων ποιημάτων και να μην συμπεριληφθούν δικοί μας ποιητές. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ύμνησαν το φεγγάρι. Αρχή λοιπόν με Έλληνες ποιητές και τους στίχους τους, άλλους εύθυμους, άλλους δοξαστικούς, άλλους μελαγχολικούς και καυστικούς με... αποδέκτη το φεγγάρι.

Η συλλογή εμπλουτίστηκε με Γερμανούς ποιητές και φυσικά, μεταφράσεις αρκετών ποιημάτων από το λεύκωμα της Ιρλανδής Κάρολ Ανν Ντάφφυ. 

Εκείνο που πραγματικά προκαλεί εντύπωση αλλά και θαυμασμό είναι ότι ποιήματα για το φεγγάρι περιλαμβάνουν στίχους για όλες τις ηλικίες και όλους τους ανθρώπινους στοχασμούς: από νανουρίσματα, μαθητικά αναγνώσματα, θαυμασμό για τη φύση, ανησυχίες για το μέλλον μας στην κακοποιημένη γη, ποιήματα για όλες τις φάσεις της Σελήνης, σε όλες τις εποχές του έτους. Όνειρα, ελπίδες, απογοητεύσεις, χαρές, λύπες, όλος ο συναισθηματικός μας κόσμος βρίσκει παντού και πάντα μία θέση και για το φεγγάρι ή καλύτερα, μια παρηγοριά στο φεγγάρι. 

Και μια και το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι έρχεται φέτος σε μια δύσκολη, ομολογουμένως, χρονιά για όλους μας, ας το απολαύσουμε διαβάζοντας ό,τι αρέσει στον καθένα και ας ευχηθούμε να μπορούμε στο εξής να χαιρόμαστε εποχές και φεγγάρια ολόγιομα, χωρίς περιορισμούς και μάσκες, δίχως πολέμους και προσφυγιές, χωρίς στερήσεις βασικών αγαθών

Καλή ανάγνωση.

Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Αυγούστου 2022, αρ. φύλλου 1136,
στο ειδικό αφιέρωμα στην ποίηση, υπό τον τίτλο "μέσα στη μαγική του Αυγούστου τη σιωπή".


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ