12.6.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.1.2023 | 1157
Ο σημερινός δήμαρχος Καστοριάς, κατά την διάρκεια της παρέλασης των καρναβαλιών, αφήνει την θέση των «επισήμων» και σκαρφαλώνει στην οροφή φορτηγού. Κάτω ένας άλλος δήμαρχος ανοίγει την παρέλαση του καστοριανού καρναβαλιού.


“και ευλόγησον τα γένια του”



■ O δήμος Καστοριάς συνεχάρη το... δήμο Καστοριάς για το δωδεκαήμερο (φεύ!) και ευχαρίστησε όλους, μα όλους όμως, μη χάσει καμμιά ψήφο. Μόνο το Θεό δεν ευχαρίστησε για την υπέροχη καλοκαιρία -ή το «φαντάζεται», ως δικό του έργο. Την ηλιοφάνεια.

■ Τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας με τόσους θανάτους, η λαμπρή καλοκαιρία με τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και η αργία της Παρασκευής των Θεοφανίων, ήταν ένα μίγμα που συνέβαλε τα μάλα στο να ξεχυθούν οι άνθρωποι στους δρόμους. Είχε ανάγκη ο κόσμος να αγκαλιαστεί, να φιληθεί, να χορέψει, να αγαπηθεί...

(Παρένθεση: μέσα στο κλίμα αυτό, της ευθυμίας, δύο «αυλικοί» του ανάρτησαν τη δυσαρέσκειά τους για τα μουσικά ακούσματα στα καρναβάλια, λες και αυτοί δεν έβαλαν το «χεράκι» τους γι’ αυτή την κατάσταση. Απορία: μήπως κι έχουν απολυθεί; )

■ Μη χαθεί η συνήθεια των συμβούλων. Με την αυγή της νέας χρονιάς (της προεκλογικής και εκλογικής 2023) θα πληρώσουμε συμβούλους για τους ΣΧΟΟΑΠ δηλ. «για τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο οικιστικό περιβάλλον για την ποιοτική διαβίωση των πολιτών». Έτσι ακριβώς το διαβάσαμε. 

■ Λοιπόν, «Παροχή υπηρεσιών συμβούλων σχεδιασμού για την ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ» Μεσοποταμίας 15.115,60€. Για τους Αγίους Αναργύρους 15.996,00€. Για τους Μακεδνούς 14.820,00€. 

■ Για το Δήμο Καστοριάς θα πληρώσουμε για «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου παρακολούθησης των δράσεων μικροκινητικότητας του Δήμου Καστοριάς» 7.985,60€.

■ Αυτό το πρόγραμμα αφορά στην αγορά και κυκλοφορία ηλεκτρικών ποδηλάτων. Φυσικά δημιουργία ποδηλατόδρομων, χώρων στάθμευσης και φόρτισής τους. 

■ Ο δήμος είχε ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ενοικίασε σε ιδιώτη, πάμφθηνα, 6 € το ποδήλατο τον μήνα. Για 25 ποδήλατα, 1.800 € τον χρόνο. Άρα για ποιόν λόγο πληρώνουμε συμβούλους για ηλεκτρικά ποδήλατα, πάλι. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα.

■ Σύνολο, για ό,τι νά ‘ναι: 53.917,20 €.

■ Λεφτά προς κάθε κατεύθυνση, να φαίνονται σαν «έργα». Όπως και για αγορά… GPS για τα οχήματα καθαριότητας του δήμου, με το ποσό των 992 €. Αν καταλαβαίνουμε καλώς, το απορριμματοφόρο θα βάζει σε λειτουργία... GPS για να βρει το δρόμο προς τους κάδους απορριμμάτων; Οι οδηγοί των οχημάτων δε γνωρίζουν τους δρόμους; Δεν είναι ορατοί οι κάδοι; Κι αν όντως κάποιος οδηγός δε γνωρίζει –λέμε τώρα– κατά πού πέφτει η πλατεία Ομόνοιας και χάνεται στη Μητροπόλεως, δε μπορεί να ανοίξει το GPS στο κινητό του; ‘Η υπάρχει κάποια επιχείρηση που πουλούσε τα GPS και έπρεπε να γίνει μια ακόμη «ώρα για δουλειά»;

■ Αδιαφάνεια σε υψηλό επίπεδο, ούτε με Αγγελή δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Ούτε και με άλλους προγενέστερους του Αγγελή. 

■ Μία μη διαφανής μη Διαύγεια, είναι άραγε και μη θεμιτή; Ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή. 

■ Μην ανησυχείτε διόλου, έκοψαν και τα κονδύλια για τους αποχιονισμούς. Προσεύχονται τώρα οι «απευθείας έξωθεν αναθέσεις» για χιόνι. Πόσα; -ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ- 294.579,79 €. Διακόσιες ενενήντα τέσσερεις χιλιάδες και πεντακόσια εβδομήντα εννέα ευρώ και εβδομήντα εννέα λεπτά! Ή έχουμε χρήμα και το σκορπάμε ή όχι! Τέλος.

■ Αυτή η δύσμοιρη «Διαύγεια» του δήμου Καστοριάς, μόνο τα μάτια δεν σου ανοίγει. «Διαύγεια της ανωνυμίας». Επίσημα έγγραφα στα οποία δεν αναγράφονται τα ονόματα. 

■ Προσλήψεις ειδικών συμβούλων του κ. Κορεντσίδη, ανώνυμους. Ντρέπονται και κρύβονται; 

■ Η Διαφάνεια σαν την διαφάνεια και διαύγεια της λίμνης ένα πράγμα, στο μεγαλείο της. Γι’ αυτό εξ άλλου προοδεύει ο τόπος. Όλοι το αναγνωρίζουν. 

■ Πώς λένε «καθαρός ουρανός;» - ένα τέτοιο πράγμα. Ιδού: 

■ Ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας υπαλλήλων στο «Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας» του δήμου Καστοριάς, με τα αρχικά του ονόματος του εργαζομένου. Παράνομοι είναι; Δεν νομίζουμε. Άρα γιατί η ανωνυμία; 

■ Τέσσερις επιστήμονες (δικηγόρος, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός λειτουργός) υπέγραψαν την ανανέωση εργασίας τους χωρίς το όνομά τους να είναι γραμμένο ολογράφως; Δεν έχουμε κάτι με τους εργαζόμενους αλλά δεν αναρωτιούνται για την ανωνυμία του εγγράφου; Το όνομα του αντιδημάρχου εμφανέστατο: Στυλιανός Φουλιράς. 

■ Συνέχεια προεκλογικής περιόδου: Δεκατέσσερις (14) παρατάσεις συμβάσεων σε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67, έγιναν. Και αυτές ανώνυμα, μόνο τα αρχικά του ονόματός τους. Ποιος είναι ο λόγος που γίνεται αυτό; Έγγραφα στη Διαύγεια, που μόνο, διαυγή δεν είναι. 

■ Και συγνώμη μια ερώτηση: αν –λέμε αν– δεν είναι μακροχρόνια άνεργος ο εν λόγω; Πώς θα μπορεί να προσβληθεί η πράξη;

■ Το ίδιο ακριβώς έχει γίνει και με τα «επιδόματα για φυσικές καταστροφές» και τις «αποζημιώσεις πολιτών από κακοτεχνίες, ατυχήματα κ.λ.π.», ανώνυμες κι αυτές! Στο δεύτερο υπάρχουν και δύο επώνυμες, περίεργο. 

■ Αυτό που μας κινεί την περιέργεια εκτός της ανωνυμίας τους, είναι ότι, τους τελευταίους μήνες είδαμε στην Διαύγεια πολλές αποζημιώσεις πολιτών. Τόσα πολλά ατυχήματα συμβαίνουν ξαφνικά, και οι δημότες τρέχουν για αποζημιώσεις στο Δήμο; 

■ Φυσικά ο λόγος της αποζημίωσης δεν αναφέρεται. Π.χ. ο/η Ζ.Ν. αποζημιώθηκε από το Δήμο Καστοριάς με το ποσό των 2.155,35 ευρώ. Για ποιο λόγο; 

■ Από όλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι, σαν αυτήν τη δημοτική αρχή της Καστοριάς δεν υπάρχει. Της Ανωνυμίας. 

■ Οι άρχοντες αντί να «ευλογούν τα γένια τους» καλό θα είναι να ζητούν συγνώμη για τη χαμένη βουλευτική έδρα του νομού μας. Και δε χάθηκε από Ανώνυμους. Από Επώνυμους χάθηκε. Από αυτούς που χόρευαν στη Μητροπόλεως.

Και του χρόνου με υγεία
Όπου και να ‘στε (αν φύγετε και εσείς)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1157.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρείτην ανωνυμία της.


Σχετικά: 


1 σχόλιο:

  1. Elgato Negro [fb]13/6/23

    Πολύ ωραίο άρθρο με σοβαρές αποκαλύψεις αν ισχύουν, χάνει την αξιοπιστία του εξαιτίας της επιλογής της συντάκτριας να μείνει ανώνυμη! Μάλλον ζήλεψε τις τακτικές που καταγγέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ