2.8.23

Ομάδα πολιτών Platanus


Το Κόμο είναι πνιγμένο στο πράσινο και διαθέτει πολυάριθμα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα και παλάτια. Η λίμνη του, η οποία θεωρείται ως μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τους… ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους όταν ο Πλίνιος ο Νεότερος έχτισε τα θέρετρα Comedia και Tragedia. Πολλές διασημότητες είχαν ή έχουν σήμερα σπίτια στις όχθες της λίμνης Κόμο, όπως ο Μάθιου Μπέλαμι, ο Τζον Κέρι , η Μαντόνα, ο Τζορτζ Κλούνεϊ (το 2019 φιλοξένησε στην βίλα του τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα), ο Τζιάνι Βερσάτσε, ο Ροναλντίνιο, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Τζούλιαν Λένον, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Πιερίνα Λεγκάνι, ο Λιονέλ Μέσι και ο Ζοζέ Μουρίνιο. To 2018, το Κόμο δέχθηκε 1.370.000 τουρίστες. Στην φωτογραφία ένα από τα πολλά μουσεία της πόλης, το Μουσείο Tempio Valtiano αφιερωμένο στον Αλεσάντρο Βόλτα (ο εφευρέτης της ηλεκτρικής μπαταρίας). Το μουσείο βρίσκεται στην παραλία του Κόμο, πνιγμένη στην κυριολεξία στο πράσινο και την υψηλή αισθητική, εν αντιθέσει με την Αρχόντισσα.

* * *

«Θέλουμε την ανάπλαση των πλατειών, 
αλλά με διατήρηση των δέντρων τους

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς της προηγούμενης Παρασκευής 21 Ιουλίου, η πλειοψηφούσα παράταξη Κορεντσίδη, παρά την αντίθετη άποψη όλων των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, παρά την αντίθετη άποψη των δεκάδων πολιτών και περίοικων που παρακολουθούσαν με αγωνία τη συνεδρίαση (από την οποία οι μισοί σχεδόν δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν), παρά την εμπεριστατωμένη έκκληση της ομάδας μας Platanus, δυστυχώς αποφάσισε, εντελώς ανυποχώρητα, πεισματικά κι αλαζονικά, την απομάκρυνση όλων των εσωτερικών δέντρων καθώς κι ενός πλατάνου, από την πλατεία Ειρήνης, απέναντι από το Δημαρχείο.

Ακόμη χειρότερα, δια του αρμόδιου αντιδημάρχου Κ. Τσανούσα, εκφράστηκε η προσήλωση της Δημοτικής Αρχής στην απαρέγκλιτη εφαρμογή χωρίς καμία αλλαγή, της παρωχημένης και καταστροφικής μελέτης για την διπλανή, μεγαλύτερη πλατεία Μακεδονομάχων. Μία πλατεία που σήμερα αποτελεί όαση πρασίνου και δροσιάς στο κέντρο της πόλης, θα αδειάσει κι αυτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικών δέντρων της, ακόμη και των δύο μεγάλων κι εμβληματικών κεντρικών ελάτων που την κοσμούν και την καλύπτουν με τον ίσκιο τους.

Για ποιο λόγο όλη αυτή η καταστροφή; Απλώς γιατί η σημερινή δημοτική Αρχή, θέλει μία πλατεία χωρίς δέντρα. Γιατί, κατά την άποψή τους, οι πλατείες πρέπει να είναι άδειες από δέντρα, κι όσα από αυτά έκαναν το λάθος να βρεθούν τις τελευταίες δεκαετίες στη συγκεκριμένη πλατεία, θα πρέπει να μας αδειάσουν τη γωνιά.

Όχι γιατί εμπόδισαν ποτέ σε οτιδήποτε, όχι γιατί είναι σάπια ή επικίνδυνα, αλλά γιατί βρίσκονται σε πλατεία κι όχι σε πάρκο. Ατόφια και σκληροπυρηνική γραφειοκρατική λογική!

Είναι προτιμότερο φαίνεται για αυτούς, να μετατραπεί η καταπράσινη αυτή πλατεία σε ένα τεράστιο θερμοπομπό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα την καταστήσει αβίωτη κι εχθρική για όλους όσους την χαίρονται σήμερα. Οι σχετικές μνήμες των περίοικων από την εποχή πριν τη φύτευση των εσωτερικών δέντρων, είναι χαρακτηριστικές.

Είναι κρίμα που ο Δήμαρχος της πόλης, κατά τη συνεδρίαση αυτή, επέλεξε να μην μιλήσει, προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν κι όλους τους απλούς πολίτες που παραβρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν με αγωνία. Και είναι ακόμη πιο κρίμα, που επέλεξε και να μην τους ακούσει, αφού όταν οι απλοί πολίτες και περίοικοι άρχισαν να παίρνουν το λόγο, ο Δήμαρχος προτίμησε να αποχωρήσει από την αίθουσα, αγνοώντας τους.

Η ομάδα πολιτών Platanus, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να σώσει τις πλατείες μας από την γραφειοκρατική και πολιτική βαρβαρότητα και καλεί όλους τους πολίτες της Καστοριάς να στηρίξουν τον αγώνα αυτόν με τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους. Δεν πρέπει επ’ ουδενί και η μεγάλη πλατεία Μακεδονομάχων, να έχει την ίδια τύχη που την προηγούμενη Παρασκευή επιφύλαξαν στην μικρότερη, πλατεία Ειρήνης.

Όλοι θέλουμε την ανάπλαση και αναβάθμιση των πλατειών της πόλης μας, αλλά την θέλουμε μαζί με τα πολύτιμα δέντρα τους. Πρόοδος δεν είναι ο πόλεμος κατά των δέντρων, αλλά η αξιοποίηση, η φροντίδα τους και η αύξησή τους. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της, για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ομορφιά του πρασίνου, τη σκιά και τη δροσιά τους.

Ήδη έχουν συλλεχθεί εκατοντάδες υπογραφές πολιτών που συντάσσονται με τις θέσεις μας, ζητώντας τη διατήρηση των εσωτερικών δέντρων και συνεχίζουμε για ακόμη περισσότερες. Μπορείτε να υπογράψετε διαδικτυακά από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://tinyurl.com/yck3wpa4

Προτιμούμε όμως τις «φυσικές» χειρόγραφες υπογραφές, γι’ αυτό όσες κι όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να υπογράφετε στο βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ που βρίσκεται στη γωνία της πλατείας Μακεδονομάχων (Βαν Φλητ) με την οδό Ορεστείων, δίπλα από το περίπτερο.

Ο αγώνας συνεχίζεται!»

Η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών Platanus

Σχετικά:


5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος2/8/23

  Τα περί Κόμο είναι απλά γελοιότητες ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν το Κόμο ούτε στο χάρτη, όχι να έχουν πάει.

  Αλλά τι να περιμένει κανένας από ανθρώπους που ήθελαν να μιμηθούν τον Ιουστινιανό χτίζοντας στην Καστοριά μεσαιωνική εκκλησία; Στις επερχόμενες εκλογές είναι στο χέρι μας να τους στείλουμε στο σπίτι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος2/8/23

  Είστε αχάριστοι, εμείς δημιουργούμε τραπεζοδρόμια για να πίνετε άνετα την φράππα σας κάτω από την ομπρέλα της Coca Cola και εσείς θέλετε να αφήσουμε τα δένδρα να σας χέζουν τα πουλιά και να σας πέφτουν τα κλαδιά στον καφέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος3/8/23

  Έχει να πέσει φάπα γιάνννη μετά την 8η Οκτωβρίου ετοιμάσου…….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος5/8/23

  Εγώ θέλω να δω τον Τζορτζ Κλούνεϊ να χορεύει Matsedonski Rock στα Ραγκουτσάρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Anastasios Karamanos [fb]11/8/23

  ΑΠΟΝΤΕΣ όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι από την συνεδρίαση.... ΓΙΑΤΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ