8.9.23

ΟΔΟΣ: «Ώρα για δουλειά»

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
«Ένα ακόμη έργο της δημοτικής αρχής του Γιάννη Κορεντσίδη, που θα αναβαθμίζει την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων» (!) αναφέρουν τα τοπικά ενημερωτικά ΜΜΕ.


ΜΜΕ: H περίοδος αυτή αποτυπώνεται στην ιστορία της Καστοριάς σαν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στον τομέα της ενημέρωσης.


Ετοιμάζονται λέει να κόψουν, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά ΟΛΑ τα δένδρα στο εσωτερικό των πλατειών Ειρήνης (Βαν Φλητ) και Μακεδονομάχων, επειδή ο Δήμος Καστοριάς (επί νυν δημαρχίας του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη) έχει προγραμματίσει να αναμορφώσει –λέει– τον εκτεταμένο κοινόχρηστο αυτό χώρο, και να κάνει μια μεγάλη τομή. Και αυτό το περιγράφουν ως ανάπλαση. Ως εδώ καλώς, έστω κι’ αν ενδέχεται να υπάρχει θέμα προτεραιοτήτων.

Και παρά τις αντιδράσεις αυτής της προοπτικής και της εξαγγελίας για μια ακόμη κοπή δένδρων που πυροδότησε αντιδράσεις και οδήγησε στον σχηματισμό μιας ομάδας ακτιβισμού με την ονομασία «Platanus», όπως ήταν αναμενόμενο, βγήκαν και πάλι τα παπαγαλάκια. Για να εξευμενίσουν τις αντιδράσεις που σημειώνονται και καταγράφονται για το νέο έγκλημα ολκής στην φύση και την ίδια την Καστοριά που ήδη προαναγγέλλεται. Και το οποίο επιχειρείται να δικαιολογηθεί μέσα από τα σχέδια μιας φαινομενικά ενδιαφέρουσας, από τεχνική άποψη, αισθητική και design ανάπλασης. 

Ασφαλώς παντοχόθεν και δια παντός σιωπηλά, μουγκά και κουφά παραμένουν τα συντριπτικά περισσότερα ΜΜΕ και εφημερίδες, οι ιστοσελίδες κλπ της περιοχής. Που απλά μπορεί να παρουσιάζουν την είδηση για τις αντιδράσεις, όμως  συμπεριφέρονται όπως στην Ρωσία για τον Πούτιν και στην Τουρκία για τον Ερντογάν: Ως υμνητές. Πιο απλά «με τεμενάδες». Με την ιστορική αυτή περίοδο να αποτυπώνεται στην ιστορία της Καστοριάς, σαν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στον τομέα της ενημέρωσης.

Αντί ο Δήμος Καστοριάς και η ΔΕΥΑ Καστοριάς να δώσουν εξηγήσεις για τις διαρκείς ζημιές και βλάβες που προκαλούνται στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης και με τα προβλήματα αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση ακόμη και στην δημόσια υγεία. Αντί να προσπαθήσει ο Δήμος Καστοριάς να ξεκινήσει την… ανάπλαση, φυτεύοντας δένδρα και ασφαλτοστρώνοντας τους κατσικόδρομους στο εσωτερικό της πόλης. Αλλά και αντί να εστιάσει στο γεγονός ότι περιέργως, οι βλάβες του δικτύου παρατηρούνται και επαναλαμβάνονται ακριβώς στα ίδια σημεία και περιοχές, που υποτίθεται ότι διορθώνονται. Αντί να εφαρμόσουν τα ενδιαφέροντα σχέδια της ανάπλασης σε άλλο χώρο που δεν θα προϋποθέτει καταστροφή. Ασχολούνται αντίθετα συνεχώς με την κοπή των δένδρων. Συμπεριφέρονται σαν να έχουν προαποφασίσει να αποψιλώσουν την Καστοριά από τα πλατάνια και τα δένδρα της. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς



Η συμπεριφορά καταστροφής μιας πόλης, της δήωσής της δηλαδή, θυμίζει τον Νέρωνα. Εντύπωση προκαλείται και από το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτού του παραλογισμού, βρίσκονται και υποστηρικτές, που επικαλούνται ακόμη και το γεγονός ότι τα σπίτια τους που είναι κοντά στις παραλίες, δεν έχουν... θέα την λίμνη εξ αιτίας των φυλλωμάτων. Ή ότι τους ρυπαίνουν τα αυτοκίνητα, τα μπαλκόνια και τις υδρορροές (λούκια). Και το βρίσκουν πολύ λογικό και θεμιτό ως εκ τούτου να κοπούν τα δένδρα. 

Τώρα επιστρατεύθηκαν ή συστρατεύονται και influencers. Που όχι μόνο συγκρίνουν θετικά την σημερινή δημοτική αρχή με τις δημοτικές περιόδους Αποστόλου Πετκανά, Ανδρέα Οικονομίδη και Δημητρίου Παπουλίδη, στην διάρκεια των οποίων η Καστοριά άλλαξε όψη και βελτιώθηκε σημαντικά με ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην λειτουργία του Δήμου Καστοριάς. Αλλά και παραθέτουν ανακριβή στοιχεία. 

Με τον ισχυρισμό ότι και επί της δημαρχίας αυτών, στην διάρκεια των μεγάλων έργων που κατασκευάστηκαν τότε (νέες παραλίες κλπ) κόπηκαν δένδρα για να γίνουν αυτά τα έργα. Ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ή αν συνέβη ήταν πολύ μεμονωμένο και όχι ο κανόνας. Και φυτεύτηκαν νέα. Και απόδειξη είναι τα ίδια τα δένδρα, που υπάρχουν ακόμη στις Βόρεια, Νότια και Νοτιοδυτική Παραλίες και στην θέση που υπήρχαν από τότε, που οι παλιοί Καστοριανοί τα φύτεψαν. Για να πετύχουν αυτές τις όμορφες δενδροστοιχίες με την υψηλή αισθητική που υπάρχουν, αντιστέκονται ακόμη και έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Καστοριάς, αλλά και του τοπίου της. Με αποτέλεσμα κάθε κοπή δένδρου να είναι διπλό έγκλημα. Κατά της φύσης, της ομορφιάς και της ίδιας της ιστορίας της πόλης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1179.


Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/9/23

    Ο Δήμαρχος σπάει πλάκα μαζί μας και το κυριότερο θεωρεί ότι είναι ο μοναδικός έξυπνος κι εμείς οι βλάβες. Άκουσον Άκουσον, ανέβασε ο ΙΔΙΟΣ βίντεο στο tik tok όπου ξεκινάει την προεκλογική του περιοδεία μέσα από ένα μαύρο Peugeot. Αλήθεια, πόσοι το γνωρίζουν ότι και αυτό είναι Δημοτικό όχημα και συγκεκριμένα της ΔΕΥΑΚ; Έκρυψε το yards με τις πορτοκαλί πινακίδες και εμφανίστηκε με αυτό. Ας του δείξουμε κι εμείς την αναγνώριση μας και ως ηλίθιοι ας τον μαυρίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/9/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/9/23

    Να τον μαυρίσουμε στο [....] είπατε….;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ