12.9.23

Αίτηση στον δήμο Καστοριάς να μην κοπούν δένδρα



«Αξιότιμες και αξιότιμοι κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι πλατείες Ειρήνης και Μακεδονομάχων, είναι από τις ελάχιστες πλατείες που διαθέτει η πόλη μας. Σε αυτές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνάζουν και περνούν ευχάριστα το χρόνο τους, πολλοί περίοικοι, περαστικοί κι επισκέπτες, απολαμβάνοντας τη δροσιά και ομορφιά που προσφέρει, λόγω των υπαρχόντων δέντρων που σκεπάζουν το μεγαλύτερο μέρος της.

Δυστυχώς όμως, ο δήμος Καστοριάς, φαίνεται πως επιμένει στο σχέδιό του, για την κοπή αφενός των 2 επιβλητικών κι όμορφων δέντρων μανόλιας στην πλατεία Ειρήνης, όπως και αρκετών άλλων μικρότερων στην ίδια πλατεία, αφετέρου σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί η ακόμη ατυχέστερη «ανάπλαση», αυτή της διπλανής και μεγαλύτερης πλατείας Μακεδονομάχων, όπου εκεί η σφαγή απειλεί πλέον δεκάδες δέντρα, κάποια επιβλητικότατα και πανέμορφα, που αποτελούν πολύτιμα στολίδια της πόλης.

Η προοπτική αυτής της σχεδιαζόμενης κοπής των δέντρων, μας προκαλεί απορία, θλίψη και οργή καθώς δεν υφίσταται καμία απολύτως πραγματική αναγκαιότητα για την "σφαγή" τους, τα δέντρα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν εμποδίσει καμία δραστηριότητα επί της πλατείας.

Μια άδεια από δέντρα, πλακοστρωμένη πλατεία στο κέντρο της πόλης, δεν χρησιμεύει σε κανέναν και τους καλοκαιρινούς μήνες θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο φρικτό θερμοπομπό για όλη τη γειτονιά.
Αντιθέτως, τα υπάρχοντα δέντρα ως σύνολο, σκεπάζουν το μεγαλύτερο μέρος των δύο πλατειών και δημιουργούν μια πραγματική όαση στο κέντρο της τσιμεντένιας πόλης.

Αποτελούν μέρος ενός τοπικού μικρού οικοσυστήματος ιδιαίτερης αξίας όπου φωλιάζουν πολλά είδη πουλιών και νυκτερίδων, προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι για τα παιδιά που παίζουν, ξεκούραση στους φροντιστές τους, στους ηλικιωμένους που ξαποσταίνουν από τις βόλτες τους, οξυγόνο και ομορφιά ολόκληρο το χρόνο.

Σημειώνουμε εδώ, πως η λίμνη της Καστοριάς, και προφανώς και η παρόχθια, παραλίμνια και περιφερειακή ζώνη, όπου βρίσκονται και οι συγκεκριμένες πλατείες, συνιστούν περιοχή προστασίας της φύσης, υπαγόμενη στο δίκτυο Natura 2000, κάτι που θα έπρεπε να καθιστά πολύ πιό ευαίσθητους και προσεκτικότερους όλους όσους επιχειρούν παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν, εν έτει 2023, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, κι όταν σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο γίνονται έντονες προσπάθειες αύξησης του αστικού πρασίνου, εδώ σε εμάς να προτείνονται τέτοιες αναχρονιστικές «αναπλάσεις».

Είναι γνωστό ότι σε άλλα μέρη της Ευρώπης και των Η.Π.Α., ακολουθώντας τις τελευταίες επιστημονικές διαπιστώσεις και προτάσεις, έχουν ήδη αρχίσει συστηματικά να υλοποιούνται εξειδικευμένα έργα, δημιουργώντας τις λεγόμενες «πόλεις σφουγγάρια» που απορροφούν τα νερά, διοχετεύοντάς τα στον υπόγειο ορίζοντα, ενισχύοντας το πράσινο και δροσίζοντας τις πόλεις το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό είναι πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πριν λίγες ημέρες την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για την ψήφιση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης. Εκεί προβλέπεται και η εξής οδηγία: "Καμία καθαρή απώλεια πράσινων αστικών χώρων έως το 2030, αύξηση κατά 5 % έως το 2050, τουλάχιστον 10 % συγκόμωση σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, κωμόπολη και προάστιο, και καθαρό κέρδος από τον χώρο πρασίνου που ενσωματώνεται σε κτίρια και υποδομές".

Προς την κατεύθυνση αυτή, βαρύνουσα σημασία θα πρέπει να έχει για όλους μας, το άρθρο που τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε υπέρ της διατήρησης των δέντρων στις δύο πλατείες μας, με συντάκτρια την συντοπίτισσα μας, εξαίρετη επιστήμονα, Έλλη Παπαστεργίου (μηχανικός χωροταξίας και ανάπτυξης, με master στον χωρικό σχεδιασμό για βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη), το οποίο σας υποβάλλουμε, καθώς αποτελεί ατράνταχτη επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεών μας.

Ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπλασης των δύο πλατειών, με γνώμονα όμως τη διατήρηση των δέντρων, τη συνεχή φροντίδα και διαχείριση τους από ειδικούς και ασφαλώς είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αναίτια κοπή τους, εκφράζοντας την άποψη μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας.

Η πόλη μας μπορεί να τριγυρίζεται από πράσινο, αλλά η ίδια εσωτερικά είναι πνιγμένη από το τσιμέντο. Το πράσινο, η ομορφιά, το οξυγόνο και η δροσιά που μας προσφέρουν τα δέντρα αυτά, δεν πρέπει να χαθούν! Η πόλη μας τα έχει ανάγκη. Την ανάγκη αυτή αποδεικνύουν και οι εκατοντάδες υπογραφές που συγκεντρώσαμε, όσο και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 14/6/23, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το είδαμε όμως, κυρίως, στις ζωγραφιές που φιλοτέχνησαν επί τόπου τα παιδιά που προσήλθαν με τους γονείς τους.

Καλούμε λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, να μην εγκρίνει την κοπή των δέντρων, σήμερα στην πλατεία Ειρήνης κι αργότερα στην πλατεία Μακεδονομάχων και να προχωρήσει η ανάπλαση με συγκεκριμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, σχέδιο, προσαρμοσμένο στην ύπαρξη των δέντρων κι όχι συρόμενο από γραφειοκρατικού τύπου "προδιαγραφές", άσχετες με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων».

Η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών
Platanus Καστοριά



Σημείωση: 
Η αίτηση-πρόταση της ομάδας "Platanus Καστοριά" δεν έγινε αποδεκτή και εν μέσω… χειροκροτημάτων υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου η κοπή των εσωτερικών δένδρων και στις δύο πλατείες και ενός μεγάλου πλατάνου στο ύψος της πλατείας επί της οδού Άρτης.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος14/9/23

    Μα πώς τολμούν να τα κόψουν? Πώς τους πάει η καρδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ