4.10.23

ΟΔΟΣ: Μονόχρωμοι | πολύχρωμοι | πλαστικοί | ξύλινοι | μεταλλικοί | μικροί | μεγάλοι | διαφόρων σχημάτων

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 11.5.2023 | 1174


Κάδοι που τοποθετούνται, ανακαλούνται, καταργούνται, μετακινούνται σε μια αέναη κινητικότητα. Προκαλώντας ένα γενικευμένο αλαλούμ και ευνοώντας ερωτηματικά. Για την αιτία όλης αυτής της… κοσμογονίας και της επέλασης.


Σε αυτή τη χρονική περίοδο σε ολόκληρη την έκτασή της στην Καστοριά, παρατηρείται ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όχι δεν είναι (μόνο) τα διάφορα, δημοτικά ή άλλα «έργα» και «εργασίες». Ούτε καν το γεγονός ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, ήδη μερικές «ενημερωτικές» ιστοσελίδες που μέχρι χθες λιβάνιζαν τις «αρχές» του τόπου, ξεκίνησαν τα προειδοποιητικά λακτίσματα σε βάρος, προς συγκεκριμένους στόχους. Μέχρι να λυγίσει το θήραμα και να ενδώσει «εις τας απαιτήσεις» φυσικά. Αλλά αυτά είναι ζητήματα που όσο περνά ο καιρός θα γίνουν σαφέστερα. 
 
Διότι το πρωτόγνωρο αυτή την φορά, αναφέρεται στους διάφορους κάδους. Τους κάδους των κανονικών απορριμμάτων. Των κάδων για κάθε κατηγορία σκουπιδιών (πλαστικό, χαρτί, γυαλί κλπ) μεγάλους στρογγυλούς, απλούς, με ή χωρίς πεντάλ. Κάδους μονόχρωμους, πολύχρωμους, πλαστικούς, μεταλλικούς, ξύλινους, κάδους μικρούς, μεγάλους, μικρομέγαλους, κάδους διαφόρων σχημάτων. 

Κάδους που τοποθετούνται, ανακαλούνται, καταργούνται, μετακινούνται σε μια αέναη κινητικότητα. Προκαλώντας ένα γενικευμένο αλαλούμ και ευνοώντας ερωτηματικά. Για την αιτία όλης αυτής της… κοσμογονίας και της επέλασης. 


Ούτε ένας (στην κυριολεξία) κάδος απορριμμάτων πεζοδρομίου δεν υπάρχει σε ολόκληρη την κεντρική αρτηρία της πόλης, την οδό Μητροπόλεως (αλλά και γενικά σχεδόν σε ολόκληρη την παλιά πόλη).  Έχουν αφαιρεθεί όλοι, προφανώς με το σκεπτικό ότι αφού δεν κυκλοφορούν πεζοί στον «τοπ παγκόσμιο προορισμό - Κόμο», δεν χρειάζονται οι κάδοι. Η πλατεία Ομονοίας πάντως, μπορεί να μην διαθέτει (φθηνό) μικρό κάδο πεζοδρομίου, διαθέτει όμως μεγάλο κάδο για παλαιά ρούχα.
[Σχετικά και "εδώ"]


Η Καστοριά είναι ίσως από τις μοναδικές πόλεις παγκοσμίως, που ενώ διαθέτει μεταλλικούς κάδους (τενεκέδες) που παριστάνουν τις γλάστρες, έχει ολοκληρωτικά καταργήσει τους μικρούς αυτούς πρακτικούς κάδους στους δρόμους και τις πλατείες. Τουλάχιστον στις κεντρικές αρτηρίες της Μητροπόλεως, Ομόνοια, Βαλαλά κλπ.


* * *

Εντελώς «συμπτωματικά» πάντως, από αυτή την κινητικότητα μόνο οι κάδοι, πριν το κτήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην έρημη Μητροπόλεως παραμένουν… ακλόνητοι, αμετακίνητοι. Φρουροί. Ο ένας στην σειρά με τον άλλο, σε στίχο, σε παράταξη αποκλειστικά κατά μήκος του πεζοδρομίου. Με αποτέλεσμα λόγω του περιορισμένου πλάτους του οδοστρώματος να αποκλείουν την στάθμευση πολλών αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων. 

Παρεμπιπτόντως, επίσης εντελώς τυχαία, οι συγκεκριμένοι κάδοι, δεν εμποδίζουν, αλλά αντίθετα ευνοούν την στάση με alarm αυτοκινήτων. Των οποίων οι οδηγοί και επιβάτες θέλουν να μεταβούν σε γνωστό κατάστημα της περιοχής. Μπορεί να μην είναι ένα αυτό το κατάστημα, αλλά σίγουρα είναι ένα αυτό που κάνει το κουμάντο και έχει το πρόσταγμα. 

Και επίσης εντελώς τυχαία και άδολα, αν κάποιος σταματήσει το όχημά του για περισσότερη ώρα, εφ’ όσον δεν είναι πελάτης, ειδοποιείται η... Τροχαία. Που τρέχει πρόθυμα για να κόψει κλήση σε όποιον σταματά το αυτοκίνητό του. Αν δεν είναι πελάτης. Σε καθένα που δεν υπακούει εις τα υποδείξεις. Του καταστήματος. Η πλούσια ελληνική γλώσσα έχει πολλούς όρους για να περιγράψει αυτή την κατάντια. 

Επίσης ακριβώς μπροστά από το Επιμελητήριο, και πάλι τυχαίως αφαιρέθηκε και άλλη μία θέση στάθμευσης, και χαρακτηρίστηκε αποκλειστικά μόνο για στάση επαγγελματικών αυτοκινήτων για εμπορικές φορτοεκφορτώσεις, σε μία παντελώς άδεια (κενά) από εμπορικά καταστήματα Μητροπόλεως. 

Ειδικά δε όταν τοποθετείται εκεί, επί του οδοστρώματος, τραπεζάκι και διαφημίσεις για δροσερά προϊόντα, με καρέκλες, γλαστρούλες και τα συναφή, τότε γίνεται αντιληπτός ο διά ροπάλου κίνδυνος σε όποιον διανοηθεί να παραβεί αυτή την τριτοκοσμική, οριακή κατάσταση. 


* * *


Μόνο οι κάδοι πριν το κτήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην έρημη Μητροπόλεως παραμένουν… ακλόνητοι, αμετακίνητοι. Φρουροί. Με αποτέλεσμα να αποκλείουν την στάθμευση πολλών αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων. Παρεμπιπτόντως, επίσης εντελώς τυχαία, οι συγκεκριμένοι κάδοι, δεν εμποδίζουν, αλλά αντίθετα ευνοούν την στάση με alarm αυτοκινήτων. Των οποίων οι οδηγοί και επιβάτες θέλουν να μεταβούν σε γνωστό κατάστημα της περιοχής. Μπορεί να μην είναι ένα αυτό το κατάστημα, αλλά σίγουρα είναι ένα αυτό που κάνει το κουμάντο και έχει το πρόσταγμα.


* * *


Η όλη πρακτική είναι γνωστή. Δεν μπορεί, λογικά από εκεί θα περνούν καθημερινά ή κάπου – κάπου βουλευτές, αστυνομικοί, δήμαρχοι και άλλοι. Ίσως και η «παρά τω». Μοιάζει η κατάσταση να θυμίζει την ιδιότυπη σχέση "προστασίας". Αν όλα αυτά φυσικά δεν έχουν και κάποιο αντάλλαγμα. Ένα αζημίωτο τέλος πάντων.

Σε μια περιοχή της κεντρικής αρτηρίας της πόλης, που όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, όλο το 24ωρο, όλο τον μήνα, όλο το έτος, είναι επίσης σταματημένα σε στίχο 2-3 δίκυκλα (μηχανές) σκεπασμένες επιμελώς με κουκούλα, χωρίς να διακρίνεται αν διαθέτουν ή όχι πινακίδες. Να υποδύονται ότι… περιμένουν τον αναβάτη τους να τις… ξεσκεπάσει. Και εμποδίζοντας και πάλι μόνο την στάθμευση. 

Αν ανατρέξει κάποιος στην εποχή που η δημοτική αρχή Δημητρίου Παπουλίδη αναδιαμόρφωσε την οδό Μητροπόλεως κατασκευάζοντας πεζοδρόμια, ράμπες και τα παρόμοια, θα αναγνωρίσει ότι στις μέριμνες εκείνων ήταν να υπάρχει και χώρος στάθμευσης από την μια πλευρά του δρόμου για τα οχήματα των φορολογούμενων. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 11.5.2023 | 1174 | σ. 4


Σε αυτή την Καστοριά του σήμερα, και στην ίδια κεντρική οδό και περιοχή, αναγνώστης παρατήρησε σε φωτογραφία εποχής, που πλαισίωνε το άρθρο του κ. Αθανασίου Μπατσόπουλου (Το Τσαρσί, το τώρα κι του κάποτε, ΟΔΟΣ 30.3.2023/1168), ότι εκεί μπροστά στο Επιμελητήριο, υπήρχε κάποτε και μικρός σταθερός κάδος για απορρίμματα των διερχομένων με τα διακριτικά «Δ.Κ.» (δηλαδή Δήμος Καστοριάς). 

Δεκαετίες αργότερα, σήμερα, η Καστοριά είναι ίσως από τις μοναδικές πόλεις παγκοσμίως, που ενώ διαθέτει μεταλλικούς κάδους (τενεκέδες) που παριστάνουν τις γλάστρες, έχει ολοκληρωτικά καταργήσει τους μικρούς αυτούς πρακτικούς κάδους στους δρόμους και τις πλατείες. Τουλάχιστον στις κεντρικές αρτηρίες της Μητροπόλεως, Ομόνοια, Βαλαλά κλπ. Και κανείς δεν επανορθώνει την κατάσταση. Οι πεζοί του... Κόμο, δεν μπορούν να απορρίψουν ένα μικρό σκουπιδάκι, ένα χαρτομάντηλο. 

Στην πόλη που οι υπόλοιποι κάδοι μετατρέπονται σε παράνομους παρκαδόρους και κουκουλοφόρους καταδότες, εσχάτως τοποθετήθηκαν και κάδοι με εξωτερικά γνωρίσματα των χίππυς. Από την εποχή των παιδιών με τα λουλούδια. Πανδαισία κάδων και χρωμάτων.

Αμέτρητοι κάδοι (σαφώς ακριβότεροι από τους μικρούς κάδους πεζοδρομίου), σε μια καταπληκτική προμήθεια, για την συλλογή παλαιών ενδυμάτων αποκλειστικά. Λόγω της υπερβολής, αποτελεί μια ολοφάνερα αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τόσο άχρηστη, μα τόσο άχρηστη, που προδίδεται από το γεγονός ότι οι ιθύνοντες του Δήμου Καστοριάς, τοποθέτησαν τέτοιο κάδο (για παλιά ρούχα) ακόμη και έξω από το Κοιμητήριο, στην οδό Γράμμου (φωτογραφία εξωφύλλου) που περιβάλλεται από το… Στρατιωτικό Κοιμητήριο και μια μεγάλη έκταση χωρίς οικοδομές. Μάλιστα ακόμη και έξω από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής επί της λεωφόρου Κύκνων ή στην οδό Μαυριωτίσσης μεταξύ της «Μύτκας» και της ανόδου προς το Νοσοκομείο. 

Οπότε δεν έχουν ουσιαστική χρησιμότητα τουλάχιστον στο κόσμο των αισθήσεων. Αλλά ίσως αποκλειστικά στον κόσμο των παραισθήσεων. Σε μια Καστοριά που πάλλεται. Και η οποία έχοντας εισέλθει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, παρακολουθεί την αντεπίθεση. Εν μέσω εκβιασμών και γλαστρών με λουλούδια. Και δροσερών παγωτών που θα σβήνει την κάψα του καλοκαιριού. 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1174


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ