7.10.23

ΟΔΟΣ: Από Αύγουστο χειμώνα



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.9.2023 | 1189


Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αυτή, της Νέας Δημοκρατίας, που προήλθε από τις κάλπες του Ιουνίου, γέρασε πολύ γρηγορότερα από όσο θα μπορούσε να προβλεφθεί, είναι κυρίαρχη. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αμφισβητείται καίρια και στην Καστοριά προκύπτει από το ότι τον παρασύρει πολιτικά στην φθορά, άθελα της φυσικά, η βουλευτής Καστοριάς κυρία Μ. Αντωνίου.



Πριν την πάροδο του φετινού Αυγούστου όταν ακριβώς στην τελευταία ημέρα του δηλώθηκαν οριστικά οι συνδυασμοί και αποκρυσταλλώθηκαν οι υποψηφιότητες, ολόκληρη η χώρα και φυσικά και η περιοχή της Καστοριάς, εισήλθαν στην πορεία προς τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στον προσεχή Οκτώβριο, όταν και ουσιαστικά στα βόρεια τουλάχιστον αρχίζει κατά κάποιο τρόπο να χειμωνιάζει. 

Καθώς από την 31η Αυγούστου έως σήμερα, είναι λίγες οι μέρες (και νύχτες) που πέρασαν, ενώ πάντα αξίζει η υπομονή, ίσως να υπάρχει ακόμη ελπίδα, η διαδικτυακή υπηρεσιακή - θεσμική πύλη του Δήμου Καστοριάς που ανήκει στον λαό της Καστοριάς να κάνει κάτι αυτονόητο. Τουλάχιστον το στοιχειώδες σε μια ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία. Όπως για παράδειγμα να ανακοινώσει ότι υποβλήθηκαν και επίσημα οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές. Να «τολμήσει» έστω, να αναρτήσει τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων δημάρχων Καστοριάς για την επικείμενη «γιορτή» της Δημοκρατίας, όπως είναι οι εκλογές. 

Ωστε να πάψει να αντιμετωπίζει τον ιστότοπο σαν ανάχωμα της σημερινής δημοτικής αρχής και σε άτυπο προεκλογικό διαφημιστικό βήμα του σημερινού δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Ο οποίος έχει ακόμη χρόνο να αντιληφθεί ότι μια αδέσμευτη διαδικτυακή πύλη του Δήμου Καστοριάς, που θα προβάλλει τουλάχιστον την είδηση της υποβολής των υποψηφιοτήτων, πιο πολύ θα τον βοηθήσει και δεν θα (τον) βλάψει πολιτικά. Αρκεί να καταλάβει έστω και τώρα, ότι οι εξελίξεις, σε οποιασδήποτε κατεύθυνση είναι νομοτελειακές. Και ότι η κλεψύδρα του χρόνου, αδειάζει. 

Και γιατί όχι, έστω και στο τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στα προεκλογικά, ίσως έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει, ότι οι συναφείς με την δική του, τουλάχιστον δύο ισχυρές υποψηφιότητες για τις επόμενες εκλογές, εκφράζουν ενεργά ένα αξιοσημείωτο κύμα διαφωνίας, αποδοκιμασίας και αντίστασης. Στις τάξεις της κοινωνίας. 

Να συνειδητοποιήσει ακόμη ότι υπήρξαν και προηγούμενοι δήμαρχοι, που είχαν με το μέρος τους φανατικούς υποστηρικτές και διαφημιστές, την ίδια, τους ίδιους και τους ίδιους... διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Αλλά στο τέλος έχασαν τις εκλογές. Και ότι ο δημοκρατικός πολίτης, δείχνει ότι ανέχεται τον εμπαιγμό και την παραπληροφόρηση των πληρωμένων, ως την στιγμή που θα του δοθεί η ευκαιρία στην κάλπη, να γυρίσει σελίδα. Και πάει λέγοντας φυσικά. 

Οπότε, αν δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις βδέλλες που ομολογουμένως για δεκαετίες πίνουν το αίμα της Καστοριάς, ας φροντίσει τουλάχιστον, για την υστεροφημία του και για την υπόθεση που οι εκλογείς της Καστοριάς, δεν του δώσουν την ευκαιρία να «συνεχίζουνε» την ώρα... για δουλειά, να κάνει πράξη το fair play. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Το αποτέλεσμα όλης αυτής της συγκυρίας και της κακής πλευράς της ΝΔ που τοπικά οδηγείται σε πολυδιάσπαση, προκύπτει και από τα όσα συμβαίνουν στις υποψηφιότητες της ΠΕ με τον χώρο να εκπροσωπείται και από άλλους υποψηφίους που δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν να είναι προσδεδεμένοι στο άρμα του κ. Γεωργίου Κασαπίδη.


* * *

Γενικά πάντως, αν και αντικειμενικά από τις εκλογές του Μαΐου και τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου 2023 δεν έχει περάσει και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ήταν αναμενόμενο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας η οποία τόσο πανηγυρικά εξυμνήθηκε τις πρώτες εβδομάδες, να παραμένει νωπή στις εξελίξεις, δεδομένου ότι η Αντιπολίτευση παραμένει αδρανής, συμβαίνει το αντίθετο. Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αυτή, της Νέας Δημοκρατίας, που προήλθε από τις κάλπες του Ιουνίου, γέρασε πολύ γρηγορότερα από όσο θα μπορούσε να προβλεφθεί, είναι κυρίαρχη.

Οι επιπτώσεις του παρατεταμένου χρονικά καλοκαιρινού καύσωνα αλλά και των τρομακτικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν εκατομμύρια στρέμματα πολύτιμων δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών αποτεφρώνοντας, εθνικό πλούτο, ιδιωτικές περιουσίες και ακόμη χειρότερα φονεύοντας ανθρώπους και ζώα, μοιάζουν να είναι καίριες.

Το πλήγμα που επέφεραν όπως αντίστοιχα επέφεραν και άλλες παράλογες καταστάσεις —ενδεικτικά της καθόδου convoy των Κροατών χούλιγκανς του ποδοσφαίρου για την πρόκληση επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη ένα θάνατο και το ρεζίλεμα της Ελλάδος, παραμένει ανυπολόγιστο.

Όπως δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί στις σωστές του διαστάσεις, το κόστος στο γόητρο της κυβέρνησης, από τη συνεχιζόμενη πολύμηνη προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας στην Αλβανία κ.Φρέντι Μπελέρη. Για την οποία… τρίζει τα δόντια της η Αθήνα και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος της Ελλάδας-Γολιάθ (υποτίθεται) έναντι της Αλβανίας-Δαβίδ, με το θέμα της Χιμάρας να αποδεικνύεται Χίμαιρα και η Χιμάρα ένα ακόμη κυβερνητικό Βατερλώ.

Ωστόσο ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, υπό κάποια έννοια ο νικητής από την υπόθεση αυτή είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος κερδίζοντας τις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2023 δηλαδή πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών και πριν αρχίσει να προκαλείται φθορά και αμφισβήτηση του ίδιου, απέφυγε ένα πολιτικό κόστος που αναπόφευκτα θα εκφραζόταν στις κάλπες σε μεγάλο βαθμό, πανελλήνια και οπωσδήποτε στις πληγείσες από τις θεομηνίες εκλογικές περιφέρειες, στην περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν τον Οκτώβρη. Αποδεικνύοντας, ότι τελικά μόνο «γκαντέμης» δεν είναι όπως επιμένουν πολλοί ως γιος δήθεν του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που είχε ταυτισθεί με αυτή την ανόητη προκατάληψη.

Όμως οπίσω στην πραγματικότητα, οι συνθήκες που επικρατούν σηματοδοτούν την έναρξη μιας περιόδου που αναπόφευκτα θα επισπεύσει και την δική του αμφισβήτηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Άρχισαν εξ άλλου ήδη να δημιουργούνται φυγόκεντρες τάσεις με επικεφαλής τους διάφορους δελφίνους της διαδοχής. Ο όρος... μεταρρυθμιστική επιτάχυνση που ταχυδακτυλουργικά έβγαλε από το μανίκι του, εν όψει της επικείμενης ΔΕΘ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποτελεί ομολογία αποτυχίας. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η κάλυψη και ώθηση του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, με τον οποίο (με την δικαιολογία ότι είναι ο εν ενεργεία δήμαρχος Καστοριάς) περιηγήθηκαν μαζί υπουργεία για την ενίσχυση του προεκλογικού αφηγήματος του νυν δημάρχου Καστοριάς εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, προκάλεσε αντιδράσεις. 


* * *

Το γεγονός ότι ο ίδιος αμφισβητείται καίρια και στην Καστοριά προκύπτει από το ότι τον παρασύρει πολιτικά στην φθορά, άθελα της φυσικά, η βουλευτής Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου. Με την οποία θα πραγματοποιήσει η χώρα, όχι απλά την μεταρρύθμιση, αλλά την μεταρρυθμιστική επιτάχυνση – την turbo. Ένδειξη είναι το γεγονός ότι από την επαύριο κιόλας των εθνικών εκλογών ως βουλεύτρια Καστοριάς πια, άρχισε να ενεργεί προκαλώντας αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. 

Για παράδειγμα η κάλυψη και ώθηση του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, με τον οποίο (με την δικαιολογία ότι είναι ο εν ενεργεία δήμαρχος Καστοριάς) περιηγήθηκαν μαζί υπουργεία για την ενίσχυση του προεκλογικού αφηγήματος του νυν δημάρχου Καστοριάς εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, προκάλεσε αντιδράσεις. Η αντιδραστική αμφισβήτηση, εκδηλώθηκε με την δημιουργία μεγάλων αντίπαλων συνδυασμών για τις εκλογές του Οκτωβρίου. 

Μπορεί βέβαια στην συνέχεια, η δραστηριότητα αυτή, της κυρίας Μαρίας Αντωνίου δηλαδή να ανακόπηκε ελαφρώς, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Διότι η δυναμική που προκλήθηκε από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες δημάρχων για τον Δήμο Καστοριάς και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι καταλυτική. Τώρα αν απ’ αυτές τις «επαφές» ο Δήμος Καστοριάς έγινε πράγματι turbo, ο καθένας έχει μάτια, βλέπει και κρίνει. 

Σε όλα αυτά βαραίνει και το γεγονός ότι ήδη από τον Ιούλιο —αλλά και νωρίτερα— είχε αρχίσει να φυλλοροεί ο δημοτικός συνδυασμός «ώρα για δουλειά» που υπήρχε στις εκλογές του 2019. Αφού σημαντικά μέλη και στελέχη του στο δημοτικό συμβούλιο, όπως χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του κ. Κίμων Μηταλίδης, ήδη κατέβηκαν από το άρμα του. 

Ωστόσο, με την δύναμη της power φάνηκε ότι σμιλεύεται ένα κάποιο lifting. Με επισκέψεις και μικροέργα που βαφτίζονται μεγάλα: όπως ενδεικτικά ο περίφημος κόμβος με τα κόκκινα τούβλα κοντά στο διοικητήριο. Αλλά και κάποιες άλλες “παρεμβάσεις”, όπως η κατασκευή - γεφύρι Άρτας της... μητροπολιτικής παιδικής χαράς στην Παραλία (πριν τα Πετσιά), οι κακοτεχνίες στο γύρο της λίμνης και αλλού. Μέχρι και υπόσχεση για… μείωση των δημοτικών τελών δόθηκε από τον ίδιο τον κ. Κορεντσίδη (που τα αύξησε κατά 40% και πλέον, αμέσως μόλις ανέλεβε καθήκοντα), που ίσως να μην αντιλαμβάνεται πολιτικά, ότι η ώρα για δουλειά ήταν από το 2019 και μετά. Και ότι τώρα, μπορεί και να πέρασε η ώρα. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Να συνειδητοποιήσει ακόμη ότι υπήρξαν και προηγούμενοι δήμαρχοι, που είχαν με το μέρος τους φανατικούς υποστηρικτές και διαφημιστές, την ίδια, τους ίδιους και τους ίδιους... διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Αλλά στο τέλος έχασαν τις εκλογές. Και ότι ο δημοκρατικός πολίτης, δείχνει ότι ανέχεται τον εμπαιγμό και την παραπληροφόρηση των πληρωμένων, ως την στιγμή που θα του δοθεί η ευκαιρία στην κάλπη, να γυρίσει σελίδα.


* * *

Γίνεται ακόμη προσπάθεια για να πειστεί ο κόσμος, ότι ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης ως δήμαρχος ήταν... «άτυχος» επειδή μεγάλο μέρος της θητείας του συνέπεσε χρονικά με την πανδημία του covid-19. Όπως γίνεται προσπάθεια να λησμονηθούν αυτονόητα ερωτήματα του τύπου, ότι η πανδημία δεν εμπόδισε αλλού, σε όλη την υπόλοιπη χώρα, άλλους δημάρχους να παράξουν έργο, και μάλιστα σημαντικό.

Και ότι εν πάση περιπτώσει, αν του έφταιγε η πανδημία, τότε για ποιο λόγο και για ποιο σκοπό προσλάμβανε όχι μόνο πριν, αλλά και κατά την διάρκειά της πανδημίας, σπαταλώντας άφθονο δημόσιο χρήμα, αμέτρητους ανώνυμους συμβούλους με αντιμισθία: να τον συμβουλεύσουν γιατί και για ποιο πράγμα;

Και επειδή κανένα φαινόμενο δεν είναι μόνο του, αλλά υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία, το αποτέλεσμα όλης αυτής της συγκυρίας και της κακής πλευράς της Νέας Δημοκρατίας που τοπικά οδηγείται σε πολυδιάσπαση, προκύπτει επίσης και από τα όσα, εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου πάντοτε, συμβαίνουν στις υποψηφιότητες της Περιφερειακής Ενότητας με τον χώρο να εκπροσωπείται έστω και χωρίς την κομματική ευλογία και από άλλους υποψηφίους. Που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν να είναι προσδεδεμένοι στο άρμα του κ. Γεωργίου Κασαπίδη.

Έτσι με όλα αυτά να εξελίσσονται στο τοπικό περιβάλλον, παρατηρείται το εμφυλιακό φαινόμενο, να στρέφονται όλοι έναντι όλων με την κυρία Μαρία Αντωνίου να αισθάνεται ανενόχλητη. Αφού έχει απαλλαγεί από κάθε δυνητικό αντίπαλο, ακόμη και από τον κάποτε βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια. Και οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι λίγα είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν στην θετική κατεύθυνση, άμεσα και μεσοπρόθεσμα. Εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα.

Και η Χίμαιρα, το φοβερό τέρας, που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και η ουρά της κατέληγε σε φίδι, ενώ σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνηθέστερα τρικέφαλος (κεφαλή λέοντα, κατσίκας και δράκοντα) όσοι ακριβώς και αυτοί που συγκρούονται για τον θώκο, αποφασίσει και αποσυρθεί από την Καστοριά.




Φωτογραφία εξωφύλλου:  Βασίλειος Χατζής (Καστοριά 1870 - Αθήνα 1915) Χαμηλή παλίρροια Χαλκίδα, ψαρόβαρκα. Πωλήθηκε (μεταξύ άλλων έργων του ζωγράφου) στις 17 Απριλίου 2019 στην Αγγλία για £ 18.812 (€ 22.161), από ένα από τους παλαιότερους οίκους δημοπρασιών, τον "Bonhams" (1793) του Λονδίνου. Ο δήμος Καστοριάς απουσίαζε.
Φωτογραφία 4ης σελίδα: Γ. Κασαπίδης- Μ. Αντωνίου, "αγκαλιά".
Φωτογραφία 5ης σελίδα: Ι. Κορεντσίδης- Μ. Αντωνίου "Μη πατάτε το πράσινο"
Φωτογραφία 6ης σελίδα: Γιάκοπο Λιγκότσι (1547-1627) Μία Χίμαιρα (1590-1610) Μουσείο του Πράδο, Μαδρίτη Ισπανίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1189.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ