20.10.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

«Και να που η Νέα Δημοκρατία, έκανε το θαύμα της: από τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της σε ολόκληρο το νομό Καστοριάς, εκτός από την κ. Μαρία Αντωνίου και τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια, δηλαδή μια νυν και ένα τέως, δεν βρήκε να προτείνει βουλευτές άλλους. Παρά όσους «πρόκαμαν» στην Σχολή Στελεχών της. Δεν λέω φυσικά ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ξένοι ή δεν σχετίζονται με την Καστοριά, αλλά ότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία, όπως και να το βαφτίσει το θέμα, περιφρονεί τα τοπικά στελέχη της στην Καστοριά και δεν αναγνώρισε κανένα που να διαθέτει επαρκή κοινωνικά, πολιτικά, προσωπικά, επαγγελματικά εχέγγυα ή σχετικές περγαμηνές και αντίκρισμα για να είναι έστω απλά και μόνο υποψήφιοι βουλευτές. Πόσο καλό είναι για το μέλλον, ενός μεγάλου και ιστορικού κόμματος σαν την Νέα Δημοκρατία, να αγνοεί το κοινό της, και να υποστηρίζει ότι το κοινωνικό εκτόπισμα ή οι ικανότητες, το ήθος, η γνώση είναι ζητήματα επιμόρφωσης και Σχολής Στελεχών, δεν θέλει θαρρώ και πολύ μεγάλη φαντασία: Φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί τόσο επιτυχής, όσο και η Σχολή Γουνοποιίας που υπήρχε κάποτε και λειτουργούσε στην Καστοριά για την ίδια την Γούνα. Ήδη από τώρα, επιτρέπουν να υποψιάζομαι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλήρη συνείδηση των ευθυνών της απέναντι στην Καστοριά και στον τόπο πιο γενικά».

Αυτά –μεταξύ άλλων– τα έγραφε ένας αναγνώστης της εφημερίδας στις 20 Ιουνίου 2019 (αρ. φύλλου 991), δηλαδή πριν τις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Ιουλίου 2019. Το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών το βιώνουμε σήμερα στην έρημη και φτωχή Καστοριά. Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε με χορούς, πανηγύρια, εκδηλώσεις και στασίδια. Θα περάσουν κι άλλα τέσσερα...


“Τσοπανάκος ήμουνα, προβατάκια εφύλαγα”


■ Ξαφνιαστήκαμε από τα τουρκικά αποτελέσματα των εκλογών; Περιμέναμε ότι, μετά τους μεγάλους σεισμούς στην νοτιανατολική Τουρκία με τα χιλιάδες θύματα και τις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά, θα έστελαναν τον σουλτάνο στο σπίτι του. 

■ Αλλά με τον Ερντογάν και στο γκρεμό. Παγώσαμε έτσι; 

■ Ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη θα αναγνωρίσουμε μία μικρή ελληνική Τουρκία εδώ. 

■ Εδώ που ζούμε, στην soylu kadin Καστοριά. Την αρχόντισσα Καστοριά.

■ Με τη Ν.Δ. και στο γκρεμό. Κι ας μου κοπεί το χέρι.

■ Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν εδώ στην ωραία Kesriye της Μακεδονίας. Στο Κάστρο.

■ Εβδομήντα και χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο η χώρα μας, η Ελλάδα, μέσα από δημοκρατικές εκλογές αλλάζει τις κυβερνήσεις και τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία και δοκιμάζονται. 

■ Ως και συμμαχίες δεξιών και αριστερών κομμάτων έχουν δοκιμαστεί. Η Δημοκρατία τολμάει. Δεν φοβάται.

■ Η Καστοριά «κωφεύει». Φοβάται; Τί όμως; 

■ Παρένθεση: ας εξαιρέσουμε εκείνες του 1961 που έχουν καταγραφεί ως εκλογές βίας και νοθείας, κατά την οποία «ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα» και την 7ετή δικτατορία των συνταγματαρχών συνέπεια εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης του 1961. 

■ Συνεχίζουμε: και αυτό είναι υγιές. Έτσι συμπεριφέρεται μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα, που θέλει να ανήκει στο δυτικό κόσμο, και όχι να κρυφοκοιτάζει τον ανατολικό.

■ Έτσι συμπεριφέρονται οι ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες.

■ Αν δε, διασπάσουμε τη χώρα μας και κοιτάξουμε τα εκάστοτε αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στους νομούς, θα δούμε το ίδιο φαινόμενο της εναλλαγής των πολιτικών κομμάτων στην πρωτιά. 

■ Μην πάμε μακρυά, εδώ δίπλα μας, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα. Και τις δύο τις βλέπουμε ανταγωνιστικά και τις ζηλεύουμε σφόδρα για την ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς.

■ Αναρωτηθήκαμε μήπως η ευημερία τους έχει να κάνει με τα εκλογικά αποτελέσματα που δίνουν στις βουλευτικές εκλογές; Δεν είναι Κάστρα κανενός. 

■ Μήπως γι’ αυτό προοδεύουν;

■ Η Καστοριά ακλόνητη εδώ και εβδομήντα χρόνια (ούτε δέκα, ούτε είκοσι... εβδομήντα) ψηφίζει χωρίς καμμία έκπληξη. Κάστρο της δεξιάς και μάλιστα χαίρεται γι’ αυτό. 

■ Είδε κάτι καλό; Όχι. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Το υπερσύχρονο 50 εκατομμυρίων ευρώ Campus, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας [1] στην Κοζάνη [2], που εγκαινίασε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στην Καστοριά, διάρκειας 42 λεπτών.

[1] Ο κ. Κ. Κυρανάκης (πρώην βουλευτής και αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ.) σε συζήτηση στην δημόσια τηλεόραση, μετονόμασε το «Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας» σε… «Πανεπιστήμιο Κοζάνης»!

[2] Η Κοζάνη είναι πρωτεύουσα της Π.Ε. Κοζάνης, όπως αντίστοιχα η Καστοριά πρωτεύουσα της Π.Ε. Καστοριάς. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει πρωτεύουσα, αλλά έδρα την Κοζάνη. Ωστόσο ο πρωθυπουργός, αποκάλεσε... «πρωτεύουσα (!) της Δυτικής Μακεδονίας» την Κοζάνη, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή (μα την παραμικρή) αντίδραση στην Καστοριά. Αποκάλυψε έτσι ποια είναι η γνώμη του για την Δυτική Μακεδονία και ποιος κάνει κουμάντο.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ξεχάστε την Αρχιτεκτονική»

-Όχι δεν την ξεχνάμε!


* * *


■ Κοιτάτε που έχουμε καταλήξει. Η γούνα που έθρεψε γενιές (χάριν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας) και έκανε την Καστοριά ευημερούσα για πολλά χρόνια, πνέει τα λοίσθια (χάριν των επιδοτήσεων και των δανείων των κομματικών ημετέρων), αν δεν έχει πεθάνει και δε θέλουμε να το ξέρουμε. 

■ Ανεργία στα ύψη, επενδύσεις (τί είναι αυτό;) μηδέν.

■ Οι νέοι της Καστοριάς φεύγουν για εργασία στα νησιά το καλοκαίρι λόγω των... «συγκριτικών πλεονεκτημάτων».

■ Και καθώς φεύγουν οι νέοι, έρχεται η «υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού» για να φωτογραφηθεί σε εκκλησίες και να χορέψει σε πανηγύρια. 

■ Όπως και οι άλλοι, που χαριεντίζονται με την τακτική του «επιτελικού κράτους». 

■ Και όλα αυτά επειδή είμαστε το Κάστρο. 

■ Επειδή κάτι «κουνιέται» προς αλλαγή αυτή τη φορά, ίσως λόγω της δυσαρέσκειας για την επιλογή των υποψηφίων στο δεξιό ψηφοδέλτιο, έρχεται καταϊδρωμένος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μία έκτακτη και αγχωμένη εμφάνιση στο Κάστρο του. 

■ Μόλις δύο ημέρες πριν την λήξη της προεκλογικής περιόδου!

■ Τι συμβαίνει; Δεν είναι σίγουρο το Κάστρο;

■ Σαν τσέλιγκας με τη γλίτσα του να κλείσει τα προβατάκια του στο μαντρί.

■ «ροβόλατα, ροβόλατα τα γίδια και τα πρόβατα»

«Ξεχάστε την Αρχιτεκτονική» μας διαμήνυσε άνευ αιδούς. 

■ Όχι δεν την ξεχνάμε!

«Θα ασκήσω βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε» για την συμφωνία των Πρεσπών. 

«Ο Μητσοτάκης θα συγκρουστεί με ΗΠΑ και Γερμανία για την συμφωνία των Πρεσπών» τάδε έφη προεκλογικά το 2019 ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκης και μετέπειτα αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου. 

■ Το προεκλογικό αφήγημα των Πρεσπών του κ. Μητσοτάκη και των υποψηφίων του το 2019 που το πίστεψαν οι Μακεδόνες. 

■ Τί έγινε τελικά; Μούγγα! «Yes man». Ναι σε όλα!

■ Έμειναν μόνο οι φωτογραφίες της κυρίας Αντωνίου με τον Άδωνι και τους άλλους υπερπατριώτες των συλλαλητηρίων. 

■ Απορία: Δεν ντρέπεται και αυτός και όλα τα στελέχη της κυβέρνησής του όταν επισκέπτονται την Καστοριά που δεν την βοήθησαν και την ξέχασαν στο πρώτο κύμα της covid πανδημίας. 

■ Δεν ενίσχυσαν το προσωπικό του Νοσοκομείου κι ας είχαν φτάσει το πρώτο διάστημα οι νεκροί τους 15. Τίποτα! 

■ Κι έρχονται και ξανα έρχονται για την μονοεδρική. 

■ Τα ξεχάσαμε; Όχι! 

■ Τώρα τί μας λένε οι «εκλεκτοί» του εδώ; 

■ Η υπεύθυνη του «άχρηστου αλλά χρήσιμου για τα ρουσφέτια γραφείου» (όπως κατά λέξη δήλωσε κάποτε ο Μητσοτάκης, που «θαααα» κηρύξει πόλεμο κατά του «βαθέως κράτους») κυρία Μαρία Αντωνίου μας βροντοφώναξε «να πάμε την Καστοριά ακόμη πιο μπροστά (!!!), ακόμη πιο ψηλά (!!!)» δηλ. κάτι σαν τον ήλιο τον πράσινο; 

■ Πόσο «πιο πίσω» και «πιο κάτω» προφανώς ήθελε να ρωτήσει κάθε απλός πολίτης της Καστοριάς; Διότι εκεί την έχουν οδηγήσει οι πολιτικοί της.

■ Πού ζουν; Πού απευθύνονται; Πως μπορεί να αναφέρεται σε «ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά»;

■ Διετέλεσε τέσσερα χρόνια βουλευτής, τέσσερα χρόνια στο περιβόητο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και δεν έγινε τίποτα θετικό στον τόπο. Τόσα χρόνια και το μόνο που βλέπαμε αντί για έργα είναι ότι φωτογραφιζόταν. Σε εκκλησίες, σε λιτανείες, πανηγύρια και πολιτιστικά δρώμενα. 

■ Αυτό κάνει και η ίδια καλά όπως και όλοι οι άλλοι. Φωτογραφίες και γύρω τους όλα μπάχαλο. Καμμένη γη.

■ Η κυρία Αγνή Κανδύλη πάλι, μας φωνάζει να την κοιτάξουμε, να μας κοιτάξει στα μάτια, τέλος πάντων να αλληλοκοιταχτούμε και με τηλεπάθεια (;) θα τα φτιάξει όλα στην Καστοριά. Όλα. Αφού πρώτα την έχουμε ψηφίσει και θα παίρνει τον μισθό του βουλευτή, 7.000 ευρώ αν δεν κάνουμε λάθος. 

■ Τόσα χρόνια στην πολιτική σκηνή της Καστοριάς. Στην αρχή ως περιφερειακή σύμβουλος. Άλλαξε πολιτικό χώρο, για το ιδανικό της βουλευτικής έδρας. Δεν εκλέχτηκε το 2019 και τώρα θα μας τα λύσει όλα τα προβλήματα. 

■ Πού νομίζουν όλοι αυτοί ότι απευθύνονται; Από φωτογραφίες καλά πάνε όλοι τους όπως είθισται στη γαλάζια παράταξη.

■ Ο νυν τώρα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κύρος Ζήσης Τζηκαλάγιας μας θυμίζει ότι... έκανε πολλά για την Καστοριά. Γενικώς και αορίστως. 

■ Τι έκανε στ’ αλήθεια;

■ Ένα θετικό μπορούμε να του βρούμε στην προεκλογική περίοδο το ότι έκανε την κεντρική του προεκλογική ομιλία στο ερημωμένο κέντρο της Καστοριάς. Τίποτα άλλο. Προφανώς βόλευε και ο περιορισμένος χώρος του κινηματογράφου.

■ Φυσικά κόλλησε και αυτός το «μικρόβιο» της φωτογραφίας. Φωτογραφίζεται πανταχόθεν.

■ Κανείς από τους τρεις υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας δεν μας έχει ανακοινώσει ένα (ένα!) πρόγραμμα για την Καστοριά. Μία δέσμευση. Ένα όραμα τέλος πάντων. Κανένας. 

■ Τους κοιτάμε κατάματα, τί θετικό έχουν κάνει στην Καστοριά; Ένα, ένα ας μας πούνε. 

■ Φοβήθηκαν όμως τα βοσκόπουλα ότι δεν μπορούν να μαζέψουν τα πρόβατα στο μαντρί και φώναξαν τον τσέλιγκα να βοηθήσει. 

«ροβόλατα, ροβόλατα τα γίδια και τα πρόβατα»

■ Τί φοβόμαστε τόσα χρόνια; Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να ξορκίσουμε τα φαντάσματα.

 Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους
 Όπου και να ΄σαι Καστοριά


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1175.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρείτην ανωνυμία της



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/10/23

    Μη τρολάρετε τόσο πολύ τον άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/10/23

    Δεν ξερω γιατί ο κύριος μου θυμίζει την κερατωμένη Shakira. Ας γράψει ένα τραγούδι μπας και βρει την γαλήνη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ